Oferowane szkolenie HACCP przeznaczone jest głównie dla zespołu HACCP (kierownika zespołu oraz jego członków). W szkoleniu mogą również uczestniczyć pracownicy zakładu, którzy biorą udział w planowaniu i wdrażaniu systemu HACCP. Podczas planowania szkolenia pracodawca powinien pamiętać, że każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu, zobowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz takim postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.
Zapraszamy na szkolenia HACCP
Szkolenie jest obowiązkowe dla personelu wchodzącego w skład zespołu HACCP.
Zadzwoń do nas już dzisiaj, aby otrzymać szczegółową ofertę. Nasza firma przeprowadzi profesjonalne szkolenia dla Twoich pracowników, szybko i tanio.
Tel. 68 411 40 00
Program szkolenia HACCP obejmuje:
- Wprowadzenie do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
- Informacje ogólne.
- Wymogi prawne, regulujące system HACCP w Polsce.
- Korzyści wynikające z wdrożenia i utrzymania systemu HACCP.
- System HACCP jako podstawowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
- Historia.
- Cele, a także idea systemu.
- Główne pojęcia.
- Wymagania.
- Praktyka zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP.
- Podział produkowanych wyrobów na grupy produktów wytwarzanych w podobnym procesie technologicznym – opis produktów.
- Opracowanie schematu procesów technologicznych.
- Analiza zagrożeń, zgodnie ze zweryfikowanym schematem technologicznym – ustalenie zagrożeń na każdym etapie „życia” produktu.
- Identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli CCP oraz ustalenie limitów krytycznych.
- Wyznaczenie sposobu i częstotliwości monitorowania CCP oraz określenie działań korygujących.
- Omówienie metod weryfikacji systemu HACCP.
- Prowadzenie dokumentacji systemowej – podstawowe procedury, instrukcje, arkusze.
- Ocena efektywności funkcjonowania systemu HACCP przez kierownictwo.
- Analiza i doskonalenie systemu.
- Informacje ogólne.
- Zanieczyszczenia środków spożywczych.
- Rodzaje i ich źródła: chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne.
- Przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych, a także główne choroby, przenoszone drogą pokarmową.
- Zasady GHP – w teorii i praktyce.
- Zasady higieny i wymagania zdrowotne dla pracowników produkcyjnych.
- Czystość miejsca pracy, sprzętu, maszyn i narzędzi.
- Instrukcje i procedury.
- Zasady GMP – w teorii i praktyce.
- Przyjęcie dostaw do zakładu.
- Magazynowanie, a także przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych.
- Prowadzenie procesów technologicznych.
- Transport wewnętrzny i zewnętrzny.
- Procesy mycia i dezynfekcji.
- Usuwanie odpadów i ścieków.
- Zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami.
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów.
- Zarządzanie personelem w systemie HACCP.
- Odpowiedzialność.
- Uprawnienia.
- Szkolenia.
- Podstawowe zasady znakowania żywności.
Szkolenie HACCP prowadzimy trzema metodami:
- Stacjonarną – w naszej siedzibie w Zielonej Górze.
- Niestacjonarną – w siedzibie klienta.
- Na odległość (e-learning).
Szkolenie HACCP kończy się egzaminem, a po jego pozytywnym zaliczeniu, wydaniem zaświadczenia, które jest ważne przez 5 lat.
Jako odpowiedzialny pracodawca, zapewnij członkom zespołu HACCP odpowiednie szkolenie. W ten sposób zmniejszysz ryzyko zanieczyszczenia żywności, przy jednoczesnym zwiększeniu bezpieczeństwa oferowanych produktów spożywczych.