BHPEX Logo
Kontakt 68 411 40 00

Szkolenie HACCP

Oferowane szkolenie HACCP przeznaczone jest głównie dla zespołu HACCP (kierownika zespołu oraz jego członków). W szkoleniu mogą również uczestniczyć pracownicy zakładu, którzy biorą udział w planowaniu i wdrażaniu systemu HACCP. Podczas planowania szkolenia pracodawca powinien pamiętać, że każda osoba, która ma kontakt z żywnością w produkcji lub na etapie jej obrotu, zobowiązana jest wykazywać się stosownym poziomem wiedzy i świadomości w zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych oraz takim postępowaniem, które nie będzie stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.

Zapraszamy na szkolenia HACCP

Szkolenie jest obowiązkowe dla personelu wchodzącego w skład zespołu HACCP.

Zadzwoń do nas już dzisiaj, aby otrzymać szczegółową ofertę. Nasza firma przeprowadzi profesjonalne szkolenia dla Twoich pracowników, szybko i tanio.

Tel. 68 411 40 00

Program szkolenia HACCP obejmuje:

  1. Wprowadzenie do systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.
    • Informacje ogólne.
      • Wymogi prawne, regulujące system HACCP w Polsce.
      • Korzyści wynikające z wdrożenia i utrzymania systemu HACCP.
    • System HACCP jako podstawowe narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.
      • Historia.
      • Cele, a także idea systemu.
      • Główne pojęcia.
      • Wymagania.
    • Praktyka zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności przez system HACCP.
      • Podział produkowanych wyrobów na grupy produktów wytwarzanych w podobnym procesie technologicznym – opis produktów.
      • Opracowanie schematu procesów technologicznych.
      • Analiza zagrożeń, zgodnie ze zweryfikowanym schematem technologicznym – ustalenie zagrożeń na każdym etapie „życia” produktu.
      • Identyfikacja i wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli CCP oraz ustalenie limitów krytycznych.
      • Wyznaczenie sposobu i częstotliwości monitorowania CCP oraz określenie działań korygujących.
      • Omówienie metod weryfikacji systemu HACCP.
      • Prowadzenie dokumentacji systemowej – podstawowe procedury, instrukcje, arkusze.
    • Ocena efektywności funkcjonowania systemu HACCP przez kierownictwo.
      • Analiza i doskonalenie systemu.
  2. Zanieczyszczenia środków spożywczych.
    • Rodzaje i ich źródła: chemiczne, fizyczne, mikrobiologiczne.
    • Przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych, a także główne choroby, przenoszone drogą pokarmową.
  3. Zasady GHP – w teorii i praktyce.
    • Zasady higieny i wymagania zdrowotne dla pracowników produkcyjnych.
    • Czystość miejsca pracy, sprzętu, maszyn i narzędzi.
    • Instrukcje i procedury.
  4. Zasady GMP – w teorii i praktyce.
    • Przyjęcie dostaw do zakładu.
    • Magazynowanie, a także przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych.
    • Prowadzenie procesów technologicznych.
    • Transport wewnętrzny i zewnętrzny.
    • Procesy mycia i dezynfekcji.
    • Usuwanie odpadów i ścieków.
    • Zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami.
    • Prowadzenie dokumentacji i zapisów.
  5. Zarządzanie personelem w systemie HACCP.
    • Odpowiedzialność.
    • Uprawnienia.
    • Szkolenia.
  6. Podstawowe zasady znakowania żywności.

Szkolenie HACCP prowadzimy trzema metodami:

  1. Stacjonarną – w naszej siedzibie w Zielonej Górze.
  2. Niestacjonarną –  w siedzibie klienta.
  3. Na odległość (e-learning).

Szkolenie HACCP kończy się egzaminem, a po jego pozytywnym zaliczeniu, wydaniem zaświadczenia, które jest ważne przez 5 lat.

Jako odpowiedzialny pracodawca, zapewnij członkom zespołu HACCP odpowiednie szkolenie. W ten sposób zmniejszysz ryzyko zanieczyszczenia żywności, przy jednoczesnym zwiększeniu bezpieczeństwa oferowanych produktów spożywczych.

menu
dział HACCP