Nasi specjaliści, w cenie dokonają audytu HACCP, a także wskażą kierunki poprawy stanu sanitarnego w Twoim zakładzie. Co więcej: to my płacimy mandaty Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jest to jedyna taka oferta na rynku. Ponadto nasz zespół HACCP spowoduje, że wszystkie wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia będą spełnione, a Ty spokojnie zajmiesz się swoją firmą.
Cechuje nas poczucie odpowiedzialności za naszych klientów. W dodatku, to my płacimy ewentualne mandaty Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Powołanie zespołu HACCP
Treść zarządzenia, powołującego taki zespół powinna zawierać:
- Skład zespołu (imiennie, ze wskazaniem kierownika).
- Uprawnienia Zespołu HACCP (np. do wglądu w dokumentację zakładową, przeprowadzania przeglądów i audytów wewnętrznych, wykluczenia wadliwego produktu żywnościowego, itp.).
- Obowiązki Zespołu HACCP (np. nadzór nad realizacją systemu bezpieczeństwa żywności).
- Zobowiązanie personelu do realizacji zaleceń i obecności na szkoleniach przygotowanych przez zespół HACCP.
- Datę i podpis osoby upoważnionej do wydawania decyzji.
Masz problem z zespołem HACCP? Pomożemy Ci go rozwiązać!
Zadania zespołu HACCP wynikające z ustawy
Zespół HACCP to wyodrębniona w strukturach firmy jedno- lub wieloosobowa komórka organizacyjna, w której gestii leży doradztwo oraz kontrola działań pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. W ramach stałego abonamentu nasza służba wykonuje wszystkie zadania określone w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia w sprawie zespołu HACCP. Do zadań powołanego zespołu HACCP należą m.in.:
- Identyfikacja zagrożeń, a także opisanie środków zapobiegawczych.
- Identyfikacja krytycznych punktów kontroli (CCP).
- Określenie limitów krytycznych.
- Ustalenie systemu monitorowania CCP.
- Opracowanie działań korygujących.
- Ustalenie procedur weryfikacji systemu.
- Ustalenie procedur zapisów.
Komu jest potrzebny zespół HACCP?
Wszystkie przedsiębiorstwa wdrażające system HACCP mają obowiązek powołania zespołu HACCP, który będzie pełnić zadania, mające na celu kontrolę funkcjonowania systemu w firmie, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Jaka jest odpowiedzialność zespołu HACCP?
Sam fakt powołania zespołu HACCP przez pracodawcę nie przesądza o powstaniu po jego stronie odpowiedzialności za stan sanitarny w firmie. Jeżeli więc osoby wchodzące w skład zespołu, zatrudnione w ramach stosunku pracy, uchybiłyby ciążącym na nich obowiązkom, pracodawca może je pociągnąć do odpowiedzialności jedynie przy pomocy zasad dyscyplinowania pracowników wynikających z Kodeksu Pracy. Wobec członków zespołu HACCP, zatrudnionych w oparciu o umowę cywilnoprawną, można natomiast zastosować zasady odpowiedzialności, wynikające z Kodeksu Cywilnego.