BHPEX Logo
Kontakt 68 411 40 00

Dezynfekcja

Co to jest dezynfekcja?

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) – postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Rodzaje dezynfekcji

Oferujemy dezynfekcje różnymi metodami w obiektach naszych klientów. Środki dobieramy w zależności od potrzeb i charakteru pomieszczeń. Usługi dezynfekcji są dostosowane do unijnych przepisów HACCP.

  1. Prace myjąco-dezynfekujące: dezynfekcja popowodziowa, dezynfekcja mieszkań po zmarłych, odkażanie pomieszczeń z bakterii, wirusów, dezynfekcja wody, studni, zbiorników wodnych, dezynfekcja i dezodoryzacja piwnic po awarii kanalizacji.
  2. Prace dezynfekująco-oczyszczające: zabezpieczenie budynków przeciw ptactwu i związanymi z tym zanieczyszczeniami, czyszczenie poddaszy, przewodów kominowych i innych.
  3. Zabiegi specjalne: odgrzybianie pomieszczeń, usuwanie grzybów z powierzchni zewnętrznych i inne.
  4. Ozonowanie: dezynfekcja wody i powietrza za pomocą ozonu, który jest najsilniejszym dezynfektant.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

  1. Drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
  2. Środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
  3. Środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Jeżeli masz problem z grzybami, pleśnią i innymi drobnoustrojami to musisz pamiętać, że samodzielna walka będzie czasochłonna i przyniesie słabe efekty. Aby cieszyć się spokojem od pleśni, grzybów i innych drobnoustrojów zatrudnij specjalistów od dezynfekcji np. BHPEX Sp.j. w Zielonej Górze, tel. 68 411 40 00.

Zagrożenia biologiczne:

  1. W przypadku naruszenia zasad dobrych praktyk GHP/GMP na miejscu pracy, w podawanej żywności, może pojawić się problem zagrożenia biologicznego chorobami, wirusami, grzybami i innymi pasożytami.
  2. Problem ten sam może pojawić się w naszych domach kiedy przechowujemy lub przetwarzamy żywność w niewłaściwy sposób. W tym wypadku nie wystarczą tradycyjne metody dezynfekcyjne i potrzebne są działania specjalistów DDD.

Odkażanie profilaktyczne i doraźne:

  1. Decydując się na powierzenie czynności związanych z dezynfekcją firmie zewnętrznej proponujemy kierować się skutecznością i jakością powierzonych usług.
  2. Firma BHPEX Sp.j. oferuje dezynfekcję czyli odkażanie i inne usługi DDD na terenie Zielonej Góry, okolic i całego województwa lubuskiego.
  3. Oferowane usługi charakteryzują się najwyższym poziomem dzięki zastosowaniu najnowocześniejszych metod i technologii, które przynoszą zamierzony efekt znacznie szybciej, niż w przypadku tradycyjnych metod.

Przykłady chorób, wirusów i innych zagrożeń biologicznych

  1. Wirus opryszczki – Choroba ujawnia się w postaci powierzchownych zapalnych pęcherzyków uformowanych w skupiska, na granicy błony śluzowej jamy ustnej i warg (herpes labialis), niekiedy wychodząc poza granicę rąbka czerwieni wargowej. Początkowo pęcherzyki są wypełnione treścią surowiczą, następnie ropną i w ciągu kilku dni pokrywają się strupami. Zwykle towarzyszy im lekkie pieczenie lub niewielka bolesność; niekiedy objawy te poprzedzają wystąpienie opryszczki o 2-3 dni. Czasem pęcherzyki mogą też wystąpić w okolicy otworów nosowych.
  2. Półpasiec – ostra wirusowa choroba zakaźna, której czynnikiem wywołującym jest wirus herpes virus varicella. Jest to ten sam wirus, który wywołuje ospę wietrzną. Schorzenie występuje u osób, które przebyły w przeszłości ospę wietrzną i u których doszło do reaktywacji utajonego zakażenia w zwojach czuciowych lub zakażenie nastąpiło w wyniku zetknięcia się z chorym na wietrzną ospę. Półpasiec objawia się występowaniem bolesnych pęcherzyków i wysypki, zlokalizowanej w charakterystycznych miejscach, wzdłuż przebiegu nerwów.
  3. Wirusowe zapalenie wątroby B – choroba wątroby, często potocznie nazywana ,,żółtaczką„, jest to jednak określenie nieprawidłowe i niemedyczne (w medycynie termin ten oznacza jedynie objaw zażółcenia powłok skórnych) oraz nieścisłe, z uwagi na różnorodny przebieg wirusowych zapaleń wątroby (które mogą przebiegać także bez zażółcenia skóry).
  4. Gronkowiec – bakterie zaliczane do grupy bakterii Gram-dodatnich. Morfologicznie są to ziarenkowce występujące w skupiskach, przypominających grona, będące wynikiem podziałów w wielu płaszczyznach. Prawie wszystkie gatunki Staphylococcus są względnymi beztlenowcami (tj. rosną zarówno w warunkach tlenowych jak i beztlenowych).
  5. Bakteria E. Coli – jest patogenem jelitowym. Dostaje się do żywności tylko wtedy, gdy na produktach żywnościowych pojawiają się odchody. Jako że rośliny nie mają kiszek, wszystkie infekcje E. coli – prawdę mówiąc wszystkie zatrucia żywnością – pochodzą od zwierząt. Ludzie nie chorują na choroby roślinne, ale chorują na odzwierzęce. Problem jest tak duży, z powodu ilości zwierząt, jaką się dziś hoduje; co roku w USA wytwarzany jest miliard ton odchodów – co odpowiada wadze 10 000 amerykańskich lotniskowców klasy Nimitz. Przemysłowe fermy nabiału krowiego i fermy wieprzowe, często wypuszczają miliony litrów gnijących odpadów do ogromnych otwartych szamb, które przeciekają i zanieczyszczają wodę używaną do nawadniania naszych pól uprawnych. Takim sposobem śmiertelne patogeny E. coli O157:H7 mogą znaleźć się na szpinaku. Tak więc bez względu na to, co jemy, wszyscy musimy walczyć z ekspansją przemysłowej produkcji w naszych społecznościach, w naszym kraju i na całym świecie.
  6. Włośnica – ciężka choroba pasożytnicza, spowodowana zarażeniem człowieka lub zwierzęcia włośniem krętym. Do zarażenia dochodzi przez zjedzenie zarażonego mięsa. Odpowiednio długie gotowanie mięsa lub właściwa obróbka termiczna chroni przed zarażeniem. Nie jest możliwe zarażenie od chorej osoby. Larwy włośnia osiągają u człowieka dojrzałość w jelicie cienkim, samice rodzą żywe larwy, które drogą krwionośną trafiają do mięśni, gdzie ulegają otorbieniu (powstają cysty) i z czasem zwapnieniu.
  7. Pleśń – Pleśń w trakcie rozwoju wytwarza dwutlenek węgla, wilgoć oraz alkohole i kwasy. Pojawia się charakterystyczny zapach, a w powietrzu unoszą się zarodniki, które powodują trudności z oddychaniem. Zarodniki wchłonięte do organizmu mogą zaatakować płuca, szczególnie osób z osłabioną odpornością. Długotrwałe działanie grzybów może również doprowadzić do zmiany parametrów immuologcznych. Pleśń w mieszkaniu wytwarza toksyczne chemikalia (mykotoksyny), takie jak aflatoksyny czy ochratoksyny. Mykotoksyny mogą pośrednio wpływać na funkcjonowanie organizmu. Gromadzą się w narządach wewnętrznych, przyczyniając się tym samym do licznych komplikacji zdrowotnych. Afla- i ochratoksyny są czynnikami rakotwórczymi, uszkadzającymi wątrobę, mogą też wywołać wymioty i krwawienia. Substancje te mają wpływ na zaburzenia przemiany materii, prowadzące do otyłości, zaburzenia hormonów trzustki, jajników, prostaty. Przyczyniają się również do zaburzeń płodności u kobiet i mężczyzn. Toksyny wytwarzane przez pleśń, są szczególnie groźne dla dzieci. Pleśń wpływa również na występowanie infekcji skórnych, takich jak grzybica stóp czy grzybica podudzia. Za tego typu zaburzenia odpowiedzialne są dermatofity.
  8. I wiele innych
menu
dział HACCP