-
Liczba zawartości
33 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Odpowiedzi dodane przez Bartek
-
-
Są kursy BHP przez internet więc nie ma z tym problemu.
-
Spawacz - osoba, która łączy części i elementy konstrukcyjne wykonane ze stali, żeliwa, metali nieżelaznych i ich stopów przez ręczne spawanie gazowe i łukiem elektrycznym.
Zawód spawacza jest uregulowany prawnie jedynie w części zadań zawodowych. Zgodnie z Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o dozorze technicznym zaświadczenie kwalifikacyjne potwierdzające umiejętności, wiedzę oraz znajomość norm i przepisów dotyczy czynności spawania, zgrzewania w toku wytwarzania, montażu, naprawy i modernizacji urządzeń technicznych i ich elementów. Wynika to z faktu, że urządzenia techniczne oraz ich części mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia osób znajdujących się w zasięgu ich potencjalnego oddziaływania. Spawanie np. zbiorników ciśnieniowych, napełnianych później gazem musi być dokonywane przez osoby posiadające w tym względzie odpowiednie kwalifikacje.
Aby zostać spawaczem urządzeń technicznych lub ich części należy spełnić następujące wymagania:
- posiadać wyższe wykształcenie techniczne i co najmniej dwuletnią praktykę zawodową lub posiadać wykształcenie średnie techniczne i co najmniej pięcioletnią praktykę zawodową;
- posiadać znajomość norm, przepisów o dozorze technicznym i warunków technicznych dozoru technicznego w zakresie prowadzonej działalności;
- zdać egzamin sprawdzający kwalifikacje.
Obowiązki spawacza będą zależały od tego w jakim zakładzie pracy będzie pracował, co też tam będzie spawał, jakie elementy.
-
Tylko trzeba pamiętać o tym, że pozwolenie od sanepidu dostaję się na swoją działalność, food truck, który już ma uprawnienia wraz z nowych właścicielem będzie musiał procedurę przejść od nowa. Ułatwienie jest takie, że powinna to być już tylko formalność.
-
Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy.
I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu.
-
Jaką dokładnie żywność? Jednak moim zdaniem sanepid będzie miał na pewno jakieś przepisy dotyczące tego tematu ponieważ to tak czy siak styczność z żywnością. Dodatkowo musi być ona przechowywana w odpowiednich warunkach, żeby się nie psuła itp.
-
Możecie podać źródło tych informacji? Bo o niczym takim nie słyszałem. Jakiś link albo odnośnik.
-
4 godziny temu, Nataliamisiek napisał:
Witam. Badania do celów sanitarno-epidemiologicznych ważne są przez okres 2 lat.
Cześć, a możesz podać jakieś źródło? Bo z tego co wiem, to w żadnych ustawach nie jest podany czas ważności tych badań.
-
Pracodawca może Cie zwolnić w praktyce jak wrócisz, da Ci takie okres wypowiedzenia jaki obowiązuje na Twojej umowie i tyle. Może Ci podać przyczynę ale też nie musi, zresztą wystarczy tak banalny powód jak redukcja zatrudnienia i po sprawie.
-
Nie spotkałem się jeszcze z innymi kolorami niż żółty jeżeli chodzi o BHP oraz czerwony jeżeli o przeciwpożarową instrukcję.
-
Cześć!
Potrzebowałbym taką instrukcję? Znajdę coś takiego w internecie?
-
Dokładnie, wszystko zależy od rodzaju działalności którą w internecie prowadzimy oraz jej zasięgu. Czym jest większa to lepiej regulamin mieć zrobiony na tip top.
-
To jest chyba standardowe oznakowanie drzwi ewakuacyjnych, z innymi się nie spotkałem i normę o której mówisz też spełnia z tego co się orientuję.
-
Czyli Twoja wiedza tym temacie jest tylko teoretyczna...
-
Co nie zmienia faktu, że prawa co do joty w tej sprawie nie przestrzegacie. Miałeś w ogóle styczność z taką kontrolą, że jesteś tego pewien?
-
Powołujesz się na przepisy Franek a sam jak się przyznałeś w poprzednim poście zmieniacie hasła co 60 dni, więc też do końca ich respektujecie, poszliście po rozum do głowy i po prostu zmodyfikowaliście to co było absurdalne jeżeli chodzi o rozporządzenie MSWiA w sprawie danych osobowych.
-
No tak, jeżeli hasło jest w miarę proste do zapamiętania to nie ma problemu, jednak co jeżeli to przypadkowy ciąg liter oraz cyfr dodatkowo z znakami oraz dużymi literami? Coś takiego również zapamiętasz bez problemu?
-
Tak jak piszę William, dajesz taki znak i po problemie, ewentualnie na samych drzwiach możesz to w jakiś sposób jeszcze zaakcentować.
-
Jezus, że komuś chce się wymyślać tak bzdurne przepisy i komplikować życie wszystkim, przecież to jest całkowicie bez sensu, kto przy zdrowych zmysłach zmienia hasło co 30 dni, jeszcze dodatkowo je zapamiętuje i nigdzie sobie nie zapisuje. Faktycznie, to musi poprawiać bezpieczeństwo w firmie jak cholera.
-
Dnia 29.08.2016 o 14:37, Kondziu napisał:
Są drzwi przeciwpożarowe, które wytrzymują 30 minut lub droższe które 60 minut. Kwestia jest chyba wypełniania, które w sobie mają.
Dokładniej rzecz nazywając to EI30 oraz EI60
Czy obcokrajowiec musi mieć badania lekarskie i szkolenie BHP?
w Szkolenia bhp
Napisano
A obcokrajowca, który przebywa w kraju obowiązują inne prawa niż jego obywateli?