Skocz do zawartości

Bartek

Członkowie
  • Liczba zawartości

    33
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Odpowiedzi dodane przez Bartek

  1. Spawacz - osoba, która łączy części i elementy konstrukcyjne wykonane ze stali, żeliwa, metali nieżelaznych i ich stopów przez ręczne spawanie gazowe i łukiem elektrycznym.

    Zawód spawacza jest uregulowany prawnie jedynie w części zadań zawodowych. Zgodnie z Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o dozorze technicznym zaświadczenie kwalifikacyjne potwierdzające umiejętności, wiedzę oraz znajomość norm i przepisów dotyczy czynności spawania, zgrzewania w toku wytwarzania, montażu, naprawy i modernizacji urządzeń technicznych i ich elementów. Wynika to z faktu, że urządzenia techniczne oraz ich części mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia osób znajdujących się w zasięgu ich potencjalnego oddziaływania. Spawanie np. zbiorników ciśnieniowych, napełnianych później gazem musi być dokonywane przez osoby posiadające w tym względzie odpowiednie kwalifikacje.

     

    Aby zostać spawaczem urządzeń technicznych lub ich części należy spełnić następujące wymagania:

    • posiadać wyższe wykształcenie techniczne i co najmniej dwuletnią praktykę zawodową lub posiadać wykształcenie średnie techniczne i co najmniej pięcioletnią praktykę zawodową;
    • posiadać znajomość norm, przepisów o dozorze technicznym i warunków technicznych dozoru technicznego w zakresie prowadzonej działalności;
    • zdać egzamin sprawdzający kwalifikacje.

     

    Obowiązki spawacza będą zależały od tego w jakim zakładzie pracy będzie pracował, co też tam będzie spawał, jakie elementy.

  2. Tylko trzeba pamiętać o tym, że pozwolenie od sanepidu dostaję się na swoją działalność, food truck, który już ma uprawnienia wraz z nowych właścicielem będzie musiał procedurę przejść od nowa. Ułatwienie jest takie, że powinna to być już tylko formalność.  

  3. Pytanie co dokładnie rozumiemy przez posiłki dietetyczne. Dodatkowo dietetyk wcale nie jest wymagany, nie jeden koksujący chłopak na siłowni, który dba o to co je ma większa wiedzę na ten temat niż dietetycy. 

    I sanepid będzie zwracał uwagę na to jak przygotowujesz te posiłki oraz w jakich warunkach jest przechowywana żywność. Najlepiej jakbyś zapoznał się z ogólnymi przepisami sanepidu odnośnie lokali gastronomicznych czy coś w tym stylu. 

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności