Skocz do zawartości

kosa

Członkowie
  • Liczba zawartości

    38
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez kosa

  1. Koleżance chodzi chyba o rozpoczęcie działalności gospodarczej związanej z gastronomią w lokalu który już przechodził wyzite sanepidu i wszelkie inne akty prawne. Chyba chodzi o to żeby postawić tam nowy lokal bez aktualizowania badan, wizyt i całej kontroli. I według mnie jest to niemożliwe, bo każdy lokal gastronomiczny jest inny , nawet jeśli to tez ma być lokal gastronomiczny. To jednak wszelkie kontrole muszą zostać powtórzone. Przecież nie zakłada się działalności gospodarczej pod kogoś kto już ją ma, więc lokal też trzeba otworzyć od podstaw.
  2. Dokument Identyfikacyjny umożliwia identyfikację dostawców produktów, samej przesyłki oraz odbiorców produktów. Producenci zobowiązani są do wystawiania dokumentu identyfikacyjnego, który zawiera: - adnotację potwierdzającą , że jest to dokument identyfikacyjny, - kolejny numer, datę oraz miejsce wystawienia, - datę wysłania przesyłki, - nazwa, siedziba, adres oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu wystawiającego dokument identyfikacyjny, - opis towaru (rodzaj produktu, liczba i rodzaj opakowań, waga netto, pochodzenie surowca), - miejsce pozyskania/prz
  3. Ja bym spojrzał na to z innej strony. Chcesz wyjść się napić na miasto albo zjeść dobry posiłek. Szukasz fajnego lokalu, takiego w którym napijesz się czegoś nowego i zjesz coś naprawdę na wysokim poziomie. Wpadasz do lokalu, wszystko fajnie, ceny okej, jedzenie i picie pyszne. I nie ma toalety z której chcesz akurat skorzystać. Według mnie to bardzo zniechęca ludzi, zwłaszcza jeśli spotykają się w grupach i chcą gdzieś posiedzieć nie 20 minut a parę godzin. Dlatego zanim zacząłbym omijać przepisy żeby toalety nie robić zastanowiłbym się czy jej brak przypadkiem nie sprawi, że będę mieć mniej
  4. Czyli co dokładnie to oznacza? Muszę w jaki sposób przygotować całe pomieszczenie i jak je odpowiednio dopasować? Czy najlepiej jeśli skontaktuje się z sanepidem i ich zapytam o to jak to dokładnie wszystko robić? Bo z tego co widzę i czuję teraz to to może być naprawdę bardzo skomplikowane...Znacie może kogoś komu się coś takiego udało? Myślę o biznesie, właśnie o produkcji kanapek ale nie stać mnie na wynajęcie lokalu.
  5. W przypadku tego typu niezgodności należy niezwłocznie zgłosić ten fakt podając szczegółowe dane do właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego. I lepiej żebyś to zrobiła/zrobił bo to może zaoszczędzić kłopotów ze zdrowiem wielu osobom. Ja miałem kiedyś sytuacje kiedy znalazłem parę włosków w sałatce w knajpie w której jadłem ze znajomą. Na początku chcieliśmy to zostawić i olać, bo po co się wykłócać w takiej błahej sprawie. Potem jednak pomyślałem sobie że jeśli ja tego nie zgłoszę to nikt inny może tego nie zrobić. A skoro w jedzeniu były obecne włosy to także wiele
  6. O a tutaj macie kolejny cytat, który może Wam pomóc. Tak jak pisał dzwoneczek - najlepiej zadzwonić do sanepidu i tam się dowiedzieć czy można takie akwarium mieć. Jeśli masz lokal w którym świeże ryby są w pewnym sensie jego znakiem rozpoznawczym to o wiele lepiej jak będą one trzymane w akwarkium niż mrożone i leżące w lodówce od wielu wielu miesięcy.
  7. Tak jak mówi Dzwoneczek - najważniejsza jest obróbka cieplna jedzenia. Należy więc je odpowiednio długo piec, smażyć lub gotować. Bardzo ważna jest także higiena więc należy mięso, jajka czy owoce i warzywa bardzo dokładnie myć. Należy także dokładnie myć ręce przed posiłkami jeśli wcześniej gotowaliśmy. Ważne jest także żeby absolutnie nigdy nie rozmrażać jedzenia poza lodówką - należy wyciągać je z zamrażarki i rozmrażać w lodówce a nie na zewnątrz. Poza tym bardzo ważne jest także to żeby nie zostawiać gotowych potraw na piecu, stole itd. One nie mogą się tam znajdować, muszą być w lodówce.
  8. Dzwoneczek ma rację. Często jest tak, że osoby które pracują w sanepidzie nie mają wykształcenia wyższego, a jedynie jakieś technikum po którym praca tam jest możliwa. Często mówi się też niestety że pracę tam zdobywa się po znajomości i że jak ktoś już się tam zatrudni to bardzo długo się tego stanowiska trzyma. Prawda jest jednak taka, że sanepidów jest bardzo niewiele stąd i stanowisk pracy jest ograniczona ilość. Warto jednak najpierw spróbować dostać się na staż do sanepidu i dopiero potem wyrokować i decydować się na pracę tam. Niestety wiele osób myśli, że wystarczą im na przykład studi
  9. Jak określić czy w danym pomieszczeniu występuje tego typu atmosfera?
  10. Czy wiecie jak zgodnie z przepisami przeprowadzić takie szkolenie?
  11. Mam do zrobienia szkolenie bhp w kilku miejscach pracy. Są to małe zakłady dlatego zastanawiam się czy mogę w jakiś sposób połączyć te stanowiska które są do siebie podobne i przeprowadzić szkolenie tylko raz? Oczywiście resztę zrobię już indywidualnie, ale nie widzę sensu powtarzać czegoś 10 razy.
  12. Irek a powiedz dlaczego akurat chcesz ja przeprowadzac przez internet Nie masz mozliwosci przeprowadzenia i szkolenia "normalnie" czy jest jakis inny powod ?
  13. Nie potrzebni sa swiadkowie dzwoneczku . To od ciebie zalezy czy go uznasz tylko potrzebujesz uzasadnienia Z tego co piszesz to potrzebujesz uzasadnienia do nie uznania wypadku Napisz po jakim czasie zglosil wypadek bo co do tego ze byl w drodze z pracy i jest to zaliczane jako wypadek w drodze z i do pracy to jestem pewien
  14. Sporzadzasz ja razem z pracodawca przeciez ,wiec czemu pytasz?
  15. kosa

    lokal gastronomiczny

    Nie, pozwolenie musisz uzyskać sam.
  16. Prawo do kontroli przede wszystkim. Poza tym prawo do sprzeciwu i do poprawienia.
  17. Dane wrażliwe możemy podzielić na: dane ujawniające: pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniową, partyjną lub związkową, dane o: stanie zdrowia, kodzie genetycznym, nałogach, życiu seksualnym, dane dotyczące: skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym
  18. Od 1 stycznia 2015 są właśnie zwolnione te systemy, które nie są przetwarzane z wykorzystaniem systemów informatycznych.
  19. I która będzie w jakiś sposób je przetwarzała, to logiczne.
  20. kosa

    Kontrola Sanepidu

    A d;aczego chcesz jej uniknąć?
  21. Najlepiej jak zlecisz wykonanie projektu technologicznego dla punktu gastronomicznego, żeby dobrze wszystko rozmieścić. Wtedy nawet w małym lokalu znajdzie się miejsce na toaletę.
  22. kosa

    lokal gastronomiczny

    Lokal gastronomiczny to naprawdę sporo rzeczy do ogarnięcia w sanepidzie, więc najlepiej jak zapytasz bezpośrednio u źródła, tak jak ktoś już doradził. Przepisy szybko się zmieniają i trzeba mieć sporo tych papierków.
  23. kosa

    Gatronomia a zarost

    W każdym razie klienci nie za bardzo to lubią, więc warto to także wziąć pod uwagę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności