-
Liczba zawartości
30 -
Rejestracja
-
Ostatnia wizyta
Odpowiedzi dodane przez Persona Non Grata
-
-
Na ogół wystarczy sala gdzie będzie cicho, będzie dostęp do prądu, żeby podpiąć laptopa. Rzutnik jest świetnym rozwiązaniem jeżeli przeprowadza się takie szkolenie na więcej osób.
-
Wynajmujesz/kupujesz lokal w pierwszej kolejności. Adres lokalu wpisujesz do działalności jako punkt handlowy. Następnie umawiasz się z sanepidem na badanie wody ( na wyniki czekasz około tygodnia). Po pozytywnym wyniku sanepid przyjeżdża raz jeszcze aby obejrzeć Twój lokal. Kiedy masz zgodę od sanepidu(kolejny tydzień) , idziesz do urzędu gminy lub dzielnicy składasz podanie o koncesję. Dostajesz decyzję( trwa to od 2 do 4 tygodni), płacisz, odbierasz koncesję i możesz otwierać sklep.
Tak to wyglądało parę lat temu, kiedy ktoś z mojej rodziny otwierał sklep monopolowy, wydaję mi się, że jednak teraz jest podobnie i procedura wygląda tak samo. -
12 godzin temu, Małami123 napisał:
Może ktoś z Was ma doświadczenie jakie wymagania musi spełnić magazyn w którym będą leżeć suszone owoce zapakowane kupione gdzieś indziej, przeznaczone do dalszej sprzedaży.
Rozmawiałam z sanepidem... Pan wskazał mi rozporządzenia i ustawy pisząc po kolei gdzie to znaleźć u nich na stronie...
Potrzebuję po prostu jasnych wytycznych typu musi być sucho, garaż musi być duży ( jak) itp.Będę wdzięczna za każdą odpowiedź
Nie bardzo rozumiem, jeżeli masz rozporządzenia i ustawy to postaraj się do nich zastosować. Sam nie miałem nigdy z czymś takim styczności ale tak na chłopski rozum to wiadomo, że taki magazyn musi mieć odpowiednią temperaturę, musi być sucho, czysto. Musisz zadbać o to, żeby nie było wilgoci bo od tego na pewno takie suszone owoce będą się psuć. Dodatkowo warto zwracać uwagę czy nie ma żadnych insektów, gryzoni, które mogły dostać się do żywności i ją zjeść czy uszkodzić. Co do wielkości to zależy już tylko od Ciebie ile tego towaru będziesz miała, to raczej nie ma kluczowego znaczenia.
Mam nadzieję, że pomogłem Ci chociaż trochę. Pozdrawiam!
-
12 godzin temu, Małami123 napisał:
Czy w kuchni restauracyjnej można mieć zbiornik z żywymi świeżymi rybami typu karp, pstrąg, łosoś, inne?
Możesz mieć na sali akwarium i po godzinach z niego ryby wyjmować
-
12 godzin temu, Małami123 napisał:
Czy są jakieś wymagania co do sanepidu, jeśli chodzi o Puby? będe sprzedawać Fast Foody. Ale głównie z mikrofalówki i małego piekarnika. Nic więcej. Czy Sanepid może się przyczepić do czegoś
Pytanie czy będziesz serwować ten fast food na talerzach czy papierowych tackach, z tego co się orientuję to dla sanepidu jest różnica i mniejsze wymagania się jeżeli podajesz jedzenie na tackach, wtedy nie czepiają się o zlewozmywaki itp. Jednak w Twoim przypadku w pubie i tak będzie alkohol więc nie wiem czy to coś zmieni.
-
Ja bym tam olewał te maile i się nimi nie przejmował wcale. Jak ma się znajomość prawa to można spać spokojnie
-
Tylko pracodawcę może informować, nie ma prawa nikogo innego.
-
Zgłaszaj od razu takie sytuacje. Gothic ma rację z tym przykładem jeżeli chodzi o małe dziecko, kupi przeterminowane jedzenie, zatruję się i tyle będzie. Możesz zrobić zdjęcia przeterminowanej żywności w sklepie telefonem, żeby mieć jakieś dowody. Nie bagatelizowałbym takiej sytuacji bo chodzi tutaj o nasze zdrowie. Dodatkowo z tego co piszesz to wnioskuję, że właściciel tego sklepiku sprzedaję tą zepsutą żywność specjalnie a nie przypadkowo więc ja bym nie miał skrupułów i od razu informował sanepid.
-
Bardzo często jest się wypraszanym jeżeli wchodzi się do restauracji ze zwierzakiem, możesz poszukać takich, w których pies jest mile widziany. Ja się z takim już w swoim życiu spotkałem.
-
Możesz zadzwonić do swojego lokalnego oddziału sanepidu i złożyć tak zwany donos
-
Z tego co pamiętam jeżeli sprzedajesz alkohol to toaleta jest wymagana.
-
To jest jeden z wymaganych punktów, żeby sanepid odebrał lokal więc odpowiedź brzmi tak, jest potrzebny.
-
Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych, zgłoś to tam. Ewentualnie możesz też zawiadomić kuratorium ale nie wiem czy to coś da.
-
Dnia 26.09.2016 o 11:03, Bogus12 napisał:
czy studenci muszą mieć jakieś szkolenie BHP ? Kiedyś znajomy mi powiedział, że tak, dla mnie to trochę bezsensu, jakie zagrożenia może mieć student przychodząc na zajęcia ?
Chyba tylko nie zdania przedmiotu
Jak najbardziej na uczelniach obowiązują szkolenia BHP, nie wiem jakie tam zagrożenia występują jednak jest to wymagane prawnie. Zwykle jest to w formie internetowej, jak już pisali przede mną.
-
Nie musisz się na coś takiego godzić, w żadnym wypadku. Jak ktoś może czegoś takiego zażądać na lekcji w szkole? Jak w ogóle na lekcji może znaleźć się przedstawiciel firmy, która zajmuję się marketingiem?
-
Bierze się też pod uwagę czas trwania wypowiedzenia, który został zawarty w umowie o pracy. Ja spotykałem się z tygodniowym albo 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia.
Co mi daje szkoła policealna BHP?
w Szkolenia bhp
Napisano
Nie przesadzałbym, przesycony jak przesycony. BHPowcy zawszę będą potrzebni i to się w najbliższych latach nie zmieni więc jeżeli ktoś ma faktycznie jakiś pomysł na siebie związany z tym tematem to jak najbardziej powinien spróbować.