-
Liczba zawartości
13 -
Ostatnia wizyta
-
Wygrane w rankingu
1
Odpowiedzi dodane przez Leszek77
-
-
Cytat
Do protokołu powypadkowego należy dołączyć także kilka innych wymaganych dokumentów. Są to przede wszystkim:
Pisemne wyjaśnienia pracownika będącego ofiarą wypadku w miejscu pracy;
Spisane informacje pochodzące od ewentualnych świadków wypadku;
Opinia lekarza na temat rozległości obrażeń, ich przyczyn oraz skutków wypadku;
Zdjęcia z miejsca, w którym doszło do wypadku;
Inne dowody zgromadzone w sprawie wypadku;
Ewentualne zastrzeżenia poszkodowanego pracownika lub członków rodziny zmarłego pracownika co do treści protokołu powypadkowego;
Ewentualne zastrzeżenia członka zespołu powypadkowego co do treści protokołu powypadkowego.
-
Cytat
Wskazanie osoby pracodawcy (imię i nazwisko, NIP, REGON, PESEL, adres siedziby, numer dowodu osobistego lub innego dowodu potwierdzającego tożsamość pracodawcy oraz kod PKD);
Wskazanie z imienia i nazwiska osób wchodzących w skład zespołu powypadkowego;
Wskazanie kiedy zespół powypadkowy dokonał ustaleń dotyczących okoliczności i przyczyn wypadku;
Wskazanie kiedy doszło do wypadku (data i godzina)
Wskazanie osoby poszkodowanego oraz jej danych;
Wskazanie osoby, która zgłosiła wypadek;
Wskazanie okoliczności wypadku;
Określenie przyczyn wypadku;
Określenie czy doszło do nieprzestrzegania przez pracodawcę przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów BHP lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia wraz ze wskazaniem odpowiednich dowodów;
Określenie czy wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa wraz ze wskazaniem odpowiednich dowodów;
Określenie czy pracownik w chwili wypadku pozostawał w stanie nietrzeźwości albo pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych przyczyniających się w znacznym stopniu do wypadku przy pracy wraz ze wskazaniem odpowiednich dowodów;
Określenie skutków wypadku;
Określenie czy wypadek był wypadkiem przy pracy albo wypadkiem traktowanym na równi z wypadkiem przy pracy wraz z uzasadnieniem;
Określenie rodzaju wypadku;
Wnioski i wskazanie środków profilaktycznych.
Cytat -
Myślę, że standardowe czujniki dymu nie wykryją e-papierosa. Nigdy nie spotkałem się, żeby jakikolwiek tego typu sprzęt na niego zareagował. Być może należałoby zainwestować wówczas w jakiś naprawdę drogi, porządny sprzęt, choć nie wiem czy to w ogóle pomoże. Chętnie poczytam opinie innych w tym temacie.
-
Dnia 20.09.2016 o 18:42, Marzena 45 napisał:
A masz badania? aby być niezdolnym do pracy musisz mieć to udokumentowane przez lekarza. Stopnie niepełnosprawności są przyznawane w zależności od obciążenia fizycznego bądź psychicznego. W zależności od stopnia niepełnosprawności przysługuje Ci renta. Ale musisz mieć wszystkie dokumenty i badania skierowane do ZUS.
Nie zgodzę się z tym. Renta nie przysługuje przy stopniu niepełnosprawności - Zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności to jedno, a komisja z ZUS to całkowicie odrębna sprawa. Można mieć orzeczenie z ZUS z grupą inwalidzką i dostawać rentę, nie mając orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
-
@Nataliamisiek Ale z tego co mi wiadomo to jest jakiś okres do którego można wykorzystać ten zaległy urlop - nie przepada on od razu z końcem roku. No chyba, że się mylę, sam nie wiem. Zna ktoś może jakieś przepisy, które to regulują? Teraz już całkowicie się pogubiłem.
-
Tylko, że tu nawet nie chodzi o odbieranie telefonów od szefa, ale także od klientów firmy. Co prawda telefonów w ciągu dnia nie jest bardzo dużo, ale chyba po coś ten urlop biorę, prawda? Nie wiem jak mam delikatnie przeciwstawić się szefowi - nie chcę żeby mnie źle zrozumiał, ale to w końcu czas wolny dla mnie i mojej rodziny.
-
Nie wiem czy ten przepis będzie odpowiedni, ale to jedyne co mi się skojarzyło: "Wynika to z art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków określonych w tej ustawie było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa."
-
1
-
-
Wyznaczając strefę niebezpieczną należy użyć taśmy/balustrady w kolorze białym i czerwonym (naprzemienne paski) - w ten sposób ostrzegamy innych przed niebezpieczeństwem. Co równie ważne, strefa niebezpieczna w swym najmniejszym wymiarze liniowym nie powinna mieć mniej niż 6 metrów (licząc od elementów maszyny).
-
Witam, z pewnością pracodawca musi zakazać osobie nietrzeźwej wykonywać obowiązki pracownicze i wydalić go z miejsca pracy. Co do dyscyplinarnego zwolnienia, myślę że są ku temu powody - jest to poważne naruszenie obowiązków pracowniczych. Myślę, że decyzja należy do pracodawcy.
-
Dokładnie tak jak napisał Adek - osoby, które pracują mniej niż 6 godzin nie mają prawa do przerwy w pracy, a pracownicy przebywający w pracy więcej niż 6 godzin mają prawo do 15 minut przerwy. Być może absurdalne, ale takie są realia. Niestety my na to wpływu nie mamy.
-
1
-
-
Witam. W ubiegłym roku nie udało mi się wykorzystać całego urlopu. W tym roku również nie było mi dane jeszcze iść na z niego skorzystać. Zastanawiam się, czy mam jeszcze możliwość wykorzystania tego zaległego. Czy wie ktoś, kiedy mija jego termin? Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
-
Dzień dobry, za tydzień z haczykiem idę na 2 tygodnie urlopu. Szef już mnie poinformował, że będę musiał odbierać służbowy telefon. Nie ukrywam, że nie podoba mi się ten pomysł - chcę się odprężyć i zrelaksować, a nie myśleć o pracy. Czy to jest w ogóle zgodne z prawem? Może macie pomysł jak mam rozwiązać tę sytuację?
Szkolenie z pierwszej pomocy
w Szkolenia bhp
Napisano
Wydaje mi się, że każda osoba, która została odpowiednio przeszkolona, może przeprowadzić szkolenie pierwszej pomocy w zakładzie pracy dla pracowników. W każdej firmie musi być wyznaczona osoba/osoby, który w razie wypadku jest zobowiązana udzielić pierwszej pomocy osobie poszkodowanej.