Skocz do zawartości

Orzeczenie o niepełnosprawności a stanowisko pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Musisz pamiętać o tym, że nie każda osoba niepełnosprawna wymaga tego, żeby jej stanowisko pracy zostało dopasowane, przystosowane dla niej. Nie napisałeś o jaką niepełnosprawność chodzi ale jeżeli jest w stopniu lekkim to podejrzewam, że nie będziesz musiał. Jednak wszystko zależy od tego jaki to przypadek.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz przystosowywać stanowiska pracy dla takiej osoby, jeżeli nie wymaga tego sytuacja i okoliczności. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać z osobna, przecież dla kogoś kto ma lekkie orzeczenie o niepełnosprawności i nie wiem, dam taki przykład, nie ma wszystkich palców u stóp nie trzeba już w żaden sposób stanowiska pracy przygotowywać, inaczej znowu będzie się miała sprawa w przypadku osoby, która jeździ na wózku inwalidzkim. 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 weeks later...

Jeśli ta niepełnosprawność wpływa na jakość pracy, to niestety, ale musisz się do tego ustosunkować. Nawet z lekkim upośledzeniem, jeśli pracownik wykonuje pracę, na którą je ma, jest to niezgodne z prawem i zgarniesz mandat przy kontroli. Podejrzewam nawet, że nawet sam pracownik może zawiadomić stosowne urzędy.

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od przypadku, gdy pracownik jest w lekkim stopniu niepełnosprawny, to bardzo rzadko trzeba specjalnie stanowiska dostosowywać do takiego pracownika. W większości wypadków nie wpływa to w żaden sposób na jego pracę. Jeśli tego nie wiesz, to najlepiej udać się do lekarza pracy, aby to ocenił. Sam przepis jest ogólny z §48 ogólnego rozporządzenia bhp i stanowi tylko tyle, że

"Pracodawca zatrudniający pracowników niepełnosprawnych powinien zapewnić dostosowanie stanowisk pracy oraz dojść do nich - do potrzeb i możliwości tych pracowników, wynikających ze zmniejszonej sprawności."

Odnośnik do odpowiedzi
  • 2 weeks later...

Nie, jeśli w stopniu lekkim to raczej nie ma potrzeby by cokolwiek przystosowywać. Oczywiście nie wiem co mu jest, ale takie coś otrzymujesz np w sytuacji, gdy stracisz palec u nogi, no i jak np pracą którą wykonujesz jest praca przy komputerze.to nawet nie masz możliwości przystosowania go do takiego miejsca, no bo niby jak?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o niepełnosprawność w stopniu lekkim, to przede wszystkim istotny jest czas pracy, który nie może przekroczyć 8 godzin i wymagane są też stosowne przerwy w pracy. Możesz też się zainteresować dofinansowaniami do wypłaty pracownika - przysługuje dofinansowanie do każdego niepełnosprawnego pracownika. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.08.2016 o 15:28, R.O. napisał:

Dzień dobry,

mam pewien problem. Mój pracownik przedstawił mi ostatnio swoje orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Czy w związku z tym ja muszę dopasować do niego w jakiś sposób stanowisko pracy? 

Aby było to możliwe, powinnaś ustalić, czy pracownik ten jest osobą niepełnosprawną w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, czy przedstawił stosowne orzeczenie, czy należy do osób zaliczonych do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności oraz czy występowanie u niego choroby psychicznej zostało odpowiednio potwierdzone. Moim zdaniem powinnaś dostosować d o niego stanowisko pracy.  PIP na pewno tego będzie wymagać, nie wiem ja PFRON.

Odnośnik do odpowiedzi

Na samym orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności jest podpunkt (chyba pierwszy) dotyczący odpowiedniego zatrudnienia. Jest wówczas napisane że "nie wymaga" lub że konieczna jest praca na stanowisku dostosowanym (co jest mało prawdopodobne przy stopniu lekkim). To jest jasna informacja dla pracodawcy.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.08.2016 o 15:28, R.O. napisał:

Dzień dobry,

mam pewien problem. Mój pracownik przedstawił mi ostatnio swoje orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Czy w związku z tym ja muszę dopasować do niego w jakiś sposób stanowisko pracy? 

Z tego co wiem, to musisz zgłosić ten fakt do PIPU. Raczej na pewno.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie ma o tym mowy w orzeczeniu to nie trzeba dopasowywać do niego stanowiska pracy (tym bardziej nie przy stopniu lekkim). O czym każdy pracodawca powinien wiedzieć? Że osoba mająca określony stopień niepełnosprawności nie może pracować więcej niż 8 godzin na dobę, 40 godzin w ciągu tygodnia - więc godziny nadliczbowe nie wchodzą w grę. 

Odnośnik do odpowiedzi