sz.brzezina 0 Napisano 7 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Sierpnia 2019 Witam, Jestem nowym pracownikiem w firmie, mam wykształcenie inżyniera BHP zrobione lata temu, niestety bez żadnego doświadczenia. Szef z powodu mojego wykształcenia poprosił czy mogę zająć się oznaczeniem nieopisanych półek zgodnie z przepisami. PS. nie jestem przyjęty na stanowisku BHP ale jak mogę to chcę pomóc. No i tu mam kilka pytań: 1. Wiem że może to zrobić firma zewnętrzna, ale czy jest możliwość uniknięcia kosztów i policzenie samemu? 2. Czy można zrobić to po łatwości czyli półka na 100% wytrzyma 150kg więc nakleimy na nią karteczkę z znaczeniem max 120kg" czy musimy mieć w razie kontroli obliczenia? Foto półek : https://zapodaj.net/fe6d2587a172b.jpg.html Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Hanna F. 2 Napisano 8 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Dopuszczalne obciążenie powinno być określone w dokumentacji regałów Jeśli nie ma takich dokumentów to trzeba to obliczyć. I właśnie oszacowanie dopuszczalnej nośności regałów powinno być poparte badaniami i obliczeniami. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Aleksandra Ferenc 1 Napisano 8 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpnia 2019 W naszym sklepie znajdziesz odpowiednie naklejki: https://www.bhpex.pl/sklep/piktogram-dopuszczalne-obciazenie-polki-kg-pa034aopn/ - dopuszczalne obciążenie półki https://www.bhpex.pl/sklep/piktogram-dopuszczalne-obciazenie-regalu-kg-pa018aopn/ - dopuszczalne obciążenie regału Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 3 Września 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Września 2019 Za stan BHP w firmie odpowiada pracodawca. Nie ma dokumentacji regałów to należy samemu policzyć zgodnie z przyjętą techniką lub normą. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
sz.brzezina 0 Napisano 3 Września 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Września 2019 1 godzinę temu, Rafał Wielgus napisał: Za stan BHP w firmie odpowiada pracodawca. Nie ma dokumentacji regałów to należy samemu policzyć zgodnie z przyjętą techniką lub normą. Czy może mi Pan opisać jak to mogę zrobić? sz.brzezina@gmail.com Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 18 Września 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2019 Znalezione w sieci: Samodzielnie wykonany regał powinien posiadać dokumentacje zawierającą dane o dopuszczalnym obciążeniu półek regałów, zaświadczenie o wynikach badań, instrukcję montażu i użytkowania regału. Wszystkie inne sposoby działań np. ("oszacowanie nośności regałów " nie popartego żadnymi badaniami) są nie zgodne z obowiązującymi przepisami i mogą być kwestionowane przez PIP. Zgodnie art. 207 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) – dalej k.p., pracodawca ponosi odpowiedzialność za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy, jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników przez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki.. Jednym z podstawowych narzędzi pracy w magazynie są regały magazynowe. Dlatego też przed dopuszczeniem do pracy obsługi magazynu pracodawca powinien mieć pewność, że regały magazynowe nie stanowią zagrożenia przy użytkowaniu zgodnym z ich przeznaczeniem. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 z późn. zm.)- dalej r.o.b.h.p., jest głównym obowiązującym pracodawcę aktem wykonawczym w zakresie stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Rozdział 4 "Transport wewnętrzny i magazynowanie" r.o.b.h.p. podaje jedynie ogólne wymagania przed regałami magazynowymi: Rozporządzenie wymaga między innymi: a) zapewnienia, aby masa składowanego ładunku nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia urządzeń przeznaczonych do składowania; b) wywieszenia czytelnej informacji o dopuszczalnym obciążeniu urządzeń przeznaczonych do składowania; c) odpowiedniej wytrzymałości regałów; d) odpowiedniej stabilności konstrukcji regałów; e) zabezpieczenia przed wywróceniem się regałów; f) zapewnienia właściwych odstępów między regałami. Uwagi Regały magazynowe powinny spełniać wymagania określone w następujących normach: • PN-88/M78320 - Urządzenia do składowania. Regały magazynowe. Nazwy, określenia, podział i symbole. • PN-88/M78321 - Regały magazynowe wolnostojące. Wymagania i badania. • PN-88/M78322 - Urządzenia do składowania. Regały magazynowe. Parametry podstawowe. Regały magazynowe, które instalowane są w magazynach nie podlegają dyrektywom nowego podejścia, co oznacza, że nie muszą być oznakowane znakiem CE oraz nie muszą posiadać deklaracji zgodności. Producenci nowych regałów magazynowych mogą dołączać do swoich regałów deklaracje zgodności z Polską Normą, jednak nie jest to wymóg obowiązkowy Dla każdego regału magazynowego wolno stojącego uznanego za dobry, wytwórca zgodnie z PN-88/M78321 powinien wystawić zaświadczenie, zawierające co najmniej: - nazwę i znak wytwórcy, - nazwę i oznaczenie regału, - numer fabryczny i rok produkcji, - zakres i wyniki przeprowadzonych badań, - stwierdzenie zgodności wyników badań z PN. Nowe regały magazynowe powinny posiadać tabliczkę zawierającą dane pozwalające na pełną identyfikację producenta (nazwę oraz adres), dane o dopuszczalnym obciążeniu półek regałów oraz instrukcję transportu, montażu i użytkowania regałów. W przypadku samodzielnego wykonania regałów na własny użytek regały te powinny także spełniać wymienione powyżej wymagania. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 18 Września 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2019 A jak policzyć to obciążenie? Zapraszam do lektury: PN-EN-15635: 2010. Stalowe statyczne systemy składowania. Zastosowanie i utrzymanie urządzeń do składowania. PN-M-78321: 1988 Regały magazynowe wolno stojące. Wymagania i badania. (Norma wycofana, ale można skorzystać z jej zapisów). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
aneta_23 0 Napisano 15 Kwietnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Za sam stan techniczny tak jak było wspominane powyżej powinien w odpowiadać sam pracodawca, a same regały powinny posiadać przypisane określone parametry dla zachowania bezpieczeństwa pracy. Pozostajac temacie wyposażenia magazynowego i wszelkich związanych z tym aktualizacji prawnych, mogę polecić newsroom firmy www.maglo.com.pl . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
GatorXS 0 Napisano 14 Października 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Października 2020 Panie Rafale, Badania? Serio? Wykonałem już setki obliczeń bez badań i PIP był zachwycony. Badania regałów są niszczące, więc jak ktoś ma stare regały każdy innej konstrukcji to ma je sobie przebadać i przy okazji zniszczyć. Za wszystko zapłaci oczywiści grube tysiące bo tyle kosztują badania. Proszę o wstrzemięźliwość ze stwierdzeniem: "oszacowanie nośności regałów " nie popartego żadnymi badaniami) są nie zgodne z obowiązującymi przepisami - bo to ja jako osoba wykonująca dokumentację deklaruję ich nośność i ja ponoszę za to odpowiedzialność. Jeżeli firmy nie chcą mieć tego ciężaru na sobie zrzucają go na podmioty zewnętrzne. Ale o badaniach może myśleć tylko producent, a nie użytkownik posiadający setki regałów niewiadomego ochodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
GatorXS 0 Napisano 14 Października 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Października 2020 Panie Rafale, Jeszcze jedno celem wyjaśnienia i jednocześnie zdementowania informacji nieprawdziwych (może sam jestem w błędzie), proszę o podanie rozporządzenia (bo normy to normy...) gdzie zapisane jest, że badania regałów muszą być (bo to, że coś może być kwestionowane oznacza tylko tyle, że instruktarzu postępowania - rozporządzenia, dyrektywy, normy - brak). Skontaktuje się również z PIP celem wyjaśnienia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
kurdtruckparts 0 Napisano 6 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopada 2020 to jak to mam bliczyc mam regaly stare bez opisu ile moge max dac kg na nie prosze tak na chłopski rozum Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
toma 0 Napisano 14 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maja 2021 W dniu 6.11.2020 o 16:02, kurdtruckparts napisał: to jak to mam bliczyc mam regaly stare bez opisu ile moge max dac kg na nie prosze tak na chłopski rozum I już się chłopie dowiedziałeś. Sam jestem ciekawy jak to obliczyć , gdyż u nas w firmie także mamy podobne regały. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat. Może ktoś w końcu pomoże tak na chłopski rozum jak kolega napisał. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
MaciejK 0 Napisano 14 Marca 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marca 2022 W dniu 14.05.2021 o 07:37, toma napisał: I już się chłopie dowiedziałeś. Sam jestem ciekawy jak to obliczyć , gdyż u nas w firmie także mamy podobne regały. Nie mogę znaleźć nigdzie informacji na ten temat. Może ktoś w końcu pomoże tak na chłopski rozum jak kolega napisał. Szkoda, że każdy potrafi się tylko wymądrzać swoją tajemną wiedzą. Chłopak pyta konkretnie o pomoc i nakierowanie na wzór pozwalający mu ustalić maksymalną nośność pułki, regału. Zamiast wymądrzać się mile widziana byłaby pomoc. Niestety nasz naród ma to do siebie, że wolimy znęcać się na kimś zamiast mu pomóc. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi