zwiss 0 Napisano 17 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Hej! Słuchajcie w jaki sposób mam obliczyć ekwiwalent za pranie odzieży roboczej? Wiem, że muszę zrobić wykaz odzieży roboczej, ale co dalej? Nie wiem jak to obliczyć, żeby było okej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 17 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Bierzesz odzież i idziesz do kilku pralni sprawdzić co Ci tam powiedzą. Żądasz tam u nich wyceny. Potem wyciagasz średnią. Ja tak przynajmniej robię. Ale tak na bardziej poważnie to musisz się zastanowić, bo trzeba doliczyć energię elektryczną etc. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
lady_K 0 Napisano 18 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2016 Znajomy mi wspominał, że u niego w firmie ekwiwalent wypłacany na pranie odzieży roboczej jest w przedziale 20-30 zł na miesiąc, nie pamiętam już dokładnie ile wynosił dokładnie. Jednak pomysł dzwoneczka wydaję się być dobry i ma ręce i nogi. Dobrze zrobić takie rozeznanie i wyciągnąć średnią po prostu. Warto to kontrolować od czasu do czasu czy ceny się nie zmieniły itd. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
GildaZ 0 Napisano 8 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Września 2016 Pytanie jak często należy prać taką odzież roboczą. Jeśli raz czy dwa na miesiąc to te 20zł jest ok, ale jeśli raz czy więcej w tygodniu, to już nie jest tak kolorowo. Pytanie czy nie możesz tej odzieży po prostu oddawać do pralni, wtedy będzie po kłopocie, a pracownicy też będą odciążeni od "zadań domowych". Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaPras 0 Napisano 8 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Września 2016 Łatwiej będzie Ci się rozliczać z pralnią. Ja tak robię i nie mam z tym żadnych problemów. Pracodawcy przedstawiam rachunek i na tej podstawie się rozliczamy. W innych firmach jest podobnie. Rzadko słyszę o tym, że pracownicy mogą prać rzeczy w domu i wtedy im przysługuje określony dodatek (wtedy najczęściej są to dodatki rzędem 30-40 zł do wynagrodzenia za pracę). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Musisz przygotować sobie coś w stylu oferty od każdej pralni, a w zasadzie powinien to przygotować Twój pracodawca. Wybiera Ci tą firmę w jakiejś przyzwoitej odległości od firmy i od domu i tam zawozisz swoje pranie i on Ci zwraca za to lub często w większych firmach to same firmy mają podpisaną umowę z taką pralnią i jest między nimi współpraca. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Wyciagasz średnią z wyceny w kilku pralniach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Najlepiej porównać oferty kilku pralni i poprosić ich o wyceny, a następnie zgłosić się do pracodawcy. Ja prałam moje ubrania robocze w domu i niestety nie miałam żadnego dodatku, więc to też zależy od firmy. Trzeba sobie to dopilnować, bo firma rzadko chce płacić. Jednak w większości firmy mają już podpisane współprace z konkretnymi pralniami i to jest najlepsze rozwiązanie. . Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Właściwie nie wiem jak obliczyć ekwiwalent za pranie odzieży. U nas w firmie przysługuje 48 zł na miesiąc, ale jak to zostało wyliczone to niestety nie mam zielonego pojęcia. Jak już zostało wspomniane, warto porównać oferty w kilku pralniach, by móc się zorientować jak w ogóle kształtują się te koszty. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
adek1984 1 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 U nas ekwiwalent za pranie odzieży jest nieco wyższy niż u poprzedniczki - 56 zł. Właściwie nie wiem od czego to zależy - może od charakteru pracy? Zrobiłbym tak, jak radzą poprzednicy - porównanie ofert w kilku pralniach, wyciągnąć średnią. To chyba najprostsze i najwłaściwsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi