Skocz do zawartości

Pranie odzieży a ekwiwalent

Rekomendowane odpowiedzi

Znajomy mi wspominał, że u niego w firmie ekwiwalent wypłacany na pranie odzieży roboczej jest w przedziale 20-30 zł na miesiąc, nie pamiętam już dokładnie ile wynosił dokładnie. Jednak pomysł dzwoneczka wydaję się być dobry i ma ręce i nogi. Dobrze zrobić takie rozeznanie i wyciągnąć średnią po prostu. Warto to kontrolować od czasu do czasu czy ceny się nie zmieniły itd.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 weeks later...

Pytanie jak często należy prać taką odzież roboczą. Jeśli raz czy dwa na miesiąc to te 20zł jest ok, ale jeśli raz czy więcej w tygodniu, to już nie jest tak kolorowo. Pytanie czy nie możesz tej odzieży po prostu oddawać do pralni, wtedy będzie po kłopocie, a pracownicy też będą odciążeni od "zadań domowych".

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej będzie Ci się rozliczać z pralnią. Ja tak robię i nie mam z tym żadnych problemów. Pracodawcy przedstawiam rachunek i na tej podstawie się rozliczamy. W innych firmach jest podobnie. Rzadko słyszę o tym, że pracownicy mogą prać rzeczy w domu i wtedy im przysługuje określony dodatek (wtedy najczęściej są to dodatki rzędem 30-40 zł do wynagrodzenia za pracę).

Odnośnik do odpowiedzi
  • 2 weeks later...

Musisz przygotować sobie coś w stylu oferty od każdej pralni, a w zasadzie powinien to przygotować Twój pracodawca. Wybiera Ci tą firmę w jakiejś przyzwoitej odległości od firmy i od domu i tam zawozisz swoje pranie i on Ci zwraca za to lub często w większych firmach to same firmy mają podpisaną umowę z taką pralnią i jest między nimi współpraca. 

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej porównać oferty kilku pralni i poprosić ich o wyceny, a następnie zgłosić się do pracodawcy. Ja prałam moje ubrania robocze w domu i niestety nie miałam żadnego dodatku, więc to też zależy od firmy. Trzeba sobie to dopilnować, bo firma rzadko chce płacić. Jednak w większości firmy mają już podpisane współprace z konkretnymi pralniami i to jest najlepsze rozwiązanie. . 

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie nie wiem jak obliczyć ekwiwalent za pranie odzieży. U nas w firmie przysługuje 48 zł na miesiąc, ale jak to zostało wyliczone to niestety nie mam zielonego pojęcia. Jak już zostało wspomniane, warto porównać oferty w kilku pralniach, by móc się zorientować jak w ogóle kształtują się te koszty. 

Odnośnik do odpowiedzi

U nas ekwiwalent za pranie odzieży jest nieco wyższy niż u poprzedniczki - 56 zł. Właściwie nie wiem od czego to zależy - może od charakteru pracy? Zrobiłbym tak, jak radzą poprzednicy - porównanie ofert w kilku pralniach, wyciągnąć średnią. To chyba najprostsze i najwłaściwsze rozwiązanie. 

Odnośnik do odpowiedzi