Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0
Hot Dog

GHP - parę pytań

4 posty w tym temacie

Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP. 

  1. Czy ktoś mógłby mi dokładnie wyjaśnić o co chodzi pod względem układu funkcjonalnego?
  2. Podstawowych wymagań dotyczących higieny osobistej i warunków zdrowia pracowników?
  3. Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1.

Układ funkcjonalny to po prostu przestrzenne powiązanie ze sobą pomieszczeń. Powinny być w nim wyraźnie wydzielone pomieszczenia lub zespoły pomieszczeń powiązane ze sobą funkcjonalnie i spełniające określone zadania dotyczące np.: dostawy surowców, produkcji wyrobów, ich dystrybucji, transportu wewnętrznego, przemieszczania pracowników.

Proces technologiczny i wszystkie działania z nim związane powinny przebiegać w sposób możliwie prostoliniowy. W układzie funkcjonalnym przeciętnego zakładu wyróżnia się najczęściej następujące części:

- magazynową
- produkcyjną
- ekspedycyjną
- socjalną.

2.

Higiena osobista i warunki zdrowia pracowników:

  •  pracownicy powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny
  •  każda osoba pracująca na stanowisku wymagającym bezpośredniego kontaktu z żywnością musi wykazywać odpowiedni stan zdrowia określony na podstawie badań lekarskich i odpowiednich badań analitycznych
  •  pracownik chory lub podejrzany o chorobę zakaźną, cierpiący na infekcje dróg oddechowych, biegunkę lub ropne schorzenia skóry powinien być bezzwłocznie odsunięty od pracy wymagającej kontaktu z żywnością
  •  pracownicy nie mogą przechowywać rzeczy osobistych w strefie produkcyjnej pracownicy nie mogą wykonywać czynności, które mogłyby przyczynić się do zanieczyszczenia żywności, a w szczególności pić, spożywać posiłków, jeść słodyczy lub żuć gumy, palić tytoń, pluć, kasłać, czyścić nos itp.
  • przed rozpoczęciem pracy każdy pracownik produkcyjny powinien umyć się i założyć czystą odzież roboczą (najlepiej białą lub w jasnych kolorach) oraz odpowiednie nakrycie głowy i ewentualnie (tam gdzie to konieczne) obuwie robocze i maseczki ochronne
  • każdy pracownik musi przestrzegać zasad higieny i czystości (zwłaszcza rąk, mieć krótko obcięte paznokcie; odzież ochronna powinna być czysta i nieuszkodzona oraz całkowicie zakrywać odzież osobistą pracownika i włosy

pracownicy produkcyjni nie mogą nosić biżuterii, zegarków, szpilek i spinek do włosów oraz innych drobnych przedmiotów, które mogłyby zagrażać bezpieczeństwu konsumenta w przypadku dostania się do żywności.

3. Postaram Ci się wrzucić z najbliższym czasie w tym temacie, nie mam niestety teraz dostępu do wszystkiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Hot Dog napisał:

Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP.

              3. Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? 

Przewodnik

Ja korzystałam jakiś czas temu z tego poradnika i uważam, że był całkiem dobry! Było w nim zawarte wszystko co potrzebne. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

lady_K dzięki bardzo za ten przewodnik, okazał się bardzo pomocny, sam poszukałem też na własną rękę podobnych w necie i znalazłem więcej. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  
Obserwujący 0