Skocz do zawartości
Hot Dog

GHP - parę pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP. 

  1. Czy ktoś mógłby mi dokładnie wyjaśnić o co chodzi pod względem układu funkcjonalnego?
  2. Podstawowych wymagań dotyczących higieny osobistej i warunków zdrowia pracowników?
  3. Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

1.

Układ funkcjonalny to po prostu przestrzenne powiązanie ze sobą pomieszczeń. Powinny być w nim wyraźnie wydzielone pomieszczenia lub zespoły pomieszczeń powiązane ze sobą funkcjonalnie i spełniające określone zadania dotyczące np.: dostawy surowców, produkcji wyrobów, ich dystrybucji, transportu wewnętrznego, przemieszczania pracowników.

Proces technologiczny i wszystkie działania z nim związane powinny przebiegać w sposób możliwie prostoliniowy. W układzie funkcjonalnym przeciętnego zakładu wyróżnia się najczęściej następujące części:

- magazynową
- produkcyjną
- ekspedycyjną
- socjalną.

2.

Higiena osobista i warunki zdrowia pracowników:

  •  pracownicy powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny
  •  każda osoba pracująca na stanowisku wymagającym bezpośredniego kontaktu z żywnością musi wykazywać odpowiedni stan zdrowia określony na podstawie badań lekarskich i odpowiednich badań analitycznych
  •  pracownik chory lub podejrzany o chorobę zakaźną, cierpiący na infekcje dróg oddechowych, biegunkę lub ropne schorzenia skóry powinien być bezzwłocznie odsunięty od pracy wymagającej kontaktu z żywnością
  •  pracownicy nie mogą przechowywać rzeczy osobistych w strefie produkcyjnej pracownicy nie mogą wykonywać czynności, które mogłyby przyczynić się do zanieczyszczenia żywności, a w szczególności pić, spożywać posiłków, jeść słodyczy lub żuć gumy, palić tytoń, pluć, kasłać, czyścić nos itp.
  • przed rozpoczęciem pracy każdy pracownik produkcyjny powinien umyć się i założyć czystą odzież roboczą (najlepiej białą lub w jasnych kolorach) oraz odpowiednie nakrycie głowy i ewentualnie (tam gdzie to konieczne) obuwie robocze i maseczki ochronne
  • każdy pracownik musi przestrzegać zasad higieny i czystości (zwłaszcza rąk, mieć krótko obcięte paznokcie; odzież ochronna powinna być czysta i nieuszkodzona oraz całkowicie zakrywać odzież osobistą pracownika i włosy

pracownicy produkcyjni nie mogą nosić biżuterii, zegarków, szpilek i spinek do włosów oraz innych drobnych przedmiotów, które mogłyby zagrażać bezpieczeństwu konsumenta w przypadku dostania się do żywności.

3. Postaram Ci się wrzucić z najbliższym czasie w tym temacie, nie mam niestety teraz dostępu do wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 14.08.2016 o 17:11, Hot Dog napisał:

Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP.

              3. Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? 

Przewodnik

Ja korzystałam jakiś czas temu z tego poradnika i uważam, że był całkiem dobry! Było w nim zawarte wszystko co potrzebne. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

lady_K dzięki bardzo za ten przewodnik, okazał się bardzo pomocny, sam poszukałem też na własną rękę podobnych w necie i znalazłem więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...