Hot Dog 0 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP. Czy ktoś mógłby mi dokładnie wyjaśnić o co chodzi pod względem układu funkcjonalnego? Podstawowych wymagań dotyczących higieny osobistej i warunków zdrowia pracowników? Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 1. Układ funkcjonalny to po prostu przestrzenne powiązanie ze sobą pomieszczeń. Powinny być w nim wyraźnie wydzielone pomieszczenia lub zespoły pomieszczeń powiązane ze sobą funkcjonalnie i spełniające określone zadania dotyczące np.: dostawy surowców, produkcji wyrobów, ich dystrybucji, transportu wewnętrznego, przemieszczania pracowników. Proces technologiczny i wszystkie działania z nim związane powinny przebiegać w sposób możliwie prostoliniowy. W układzie funkcjonalnym przeciętnego zakładu wyróżnia się najczęściej następujące części: - magazynową - produkcyjną - ekspedycyjną - socjalną. 2. Higiena osobista i warunki zdrowia pracowników: pracownicy powinni posiadać odpowiednie kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny każda osoba pracująca na stanowisku wymagającym bezpośredniego kontaktu z żywnością musi wykazywać odpowiedni stan zdrowia określony na podstawie badań lekarskich i odpowiednich badań analitycznych pracownik chory lub podejrzany o chorobę zakaźną, cierpiący na infekcje dróg oddechowych, biegunkę lub ropne schorzenia skóry powinien być bezzwłocznie odsunięty od pracy wymagającej kontaktu z żywnością pracownicy nie mogą przechowywać rzeczy osobistych w strefie produkcyjnej pracownicy nie mogą wykonywać czynności, które mogłyby przyczynić się do zanieczyszczenia żywności, a w szczególności pić, spożywać posiłków, jeść słodyczy lub żuć gumy, palić tytoń, pluć, kasłać, czyścić nos itp. przed rozpoczęciem pracy każdy pracownik produkcyjny powinien umyć się i założyć czystą odzież roboczą (najlepiej białą lub w jasnych kolorach) oraz odpowiednie nakrycie głowy i ewentualnie (tam gdzie to konieczne) obuwie robocze i maseczki ochronne każdy pracownik musi przestrzegać zasad higieny i czystości (zwłaszcza rąk, mieć krótko obcięte paznokcie; odzież ochronna powinna być czysta i nieuszkodzona oraz całkowicie zakrywać odzież osobistą pracownika i włosy pracownicy produkcyjni nie mogą nosić biżuterii, zegarków, szpilek i spinek do włosów oraz innych drobnych przedmiotów, które mogłyby zagrażać bezpieczeństwu konsumenta w przypadku dostania się do żywności. 3. Postaram Ci się wrzucić z najbliższym czasie w tym temacie, nie mam niestety teraz dostępu do wszystkiego. Odnośnik do odpowiedzi
lady_K 0 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Dnia 14.08.2016 o 17:11, Hot Dog napisał: Cześć, mam parę pytań odnośnie GHP. 3. Jakiś polecony przewodnik i poradnik Dobrej Praktyki Higienicznej? Przewodnik Ja korzystałam jakiś czas temu z tego poradnika i uważam, że był całkiem dobry! Było w nim zawarte wszystko co potrzebne. Odnośnik do odpowiedzi
Hot Dog 0 Napisano 17 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2016 lady_K dzięki bardzo za ten przewodnik, okazał się bardzo pomocny, sam poszukałem też na własną rękę podobnych w necie i znalazłem więcej. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi