misiek_mati 0 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Witam, mam takie pytanie odnośnie wymogów do otwarcia małej gastronomii następującego typu. Mianowicie chodzi o pizzerie która serwowała by jedzenie tylko na wynos, skupiając się na dostawie a także na lokalnych odbiorach osobistych. W lokalu nie było by żadnych talerzy, sztućcy, szklanek czy kubków. Były by dwa lub trzy stoły jako poczekalnia i jak by ktoś chciał zjeść część pizzy powiedzmy na miejscu z pudełka. Czyli wszystko na wynos. Byłby piec elektryczny. Czy do takiego typu działalności wymogi co do lokalu są takie same jak w przypadku normalnej gastronomii? Dziękuję i pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 W przepisach o bezpieczeństwie żywności nie wyróżnia się lokali z klientami lub bez klientów (na wynos). Wymagania sanitarne są takie same dla wszystkich rodzajów działalności, gdzie odbywa się obróbka żywności. Odnośnik do odpowiedzi
misiek_mati 0 Napisano 2 Września 2017 Autor Share Napisano 2 Września 2017 Tak rozumiem i ma Pan absolutną racje bo trzeba trzymać się zasad higieny żeby nie truć ludzi. Mi bardziej chodziło o wymagania co do lokalu, nie sprecyzowalem się wystarczająco za co przepraszam. Czy wysokość lokalu musi mieć ponad trzy metry, dwa wejścia, dwie łazienki, zaplecza i tym podobne. Pytam bo nie znalazłem podobnego tematu. Biorąc pod uwagę, food trucki które serwują jedzenie tylko na wynos i nie mają łazienki i mogą mieć pięć wewnątrz auta. To czy stacjonarny lokal ma takie wymagania jak lokal ogólno gastronomiczny. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 2 Września 2017 Share Napisano 2 Września 2017 Nigdzie nie ma w przepisach o trzech metrach czy łazienkach, bo to już są przepisy bhp. Najlepiej zapoznaj się z listą kontrolną sanepidu, wiele Ci wyjaśni. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Generalnie, jeżeli spełniasz podstawowe wymagania to wszytko będzie dobrze. Odnośnie foodtrucki też spełniają minimalne wymagania i jest dobrze. Kwestia łazienki - nie musi być. Umywalka już tak - bo musisz myć naczynia. Fooftracki mają np. wodę w specjalnych bańkach i tak myją sprzęt, itp. Odnośnik do odpowiedzi
aneta_23 0 Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Może ze względu na aktualny stanu epidemiologiczny warto rozważyć zabezpieczenia mające za zadanie ochronę osób pracujących przy obsłudze klienta, np w osłony z płyty plexi lub przyłbice bhp. Ze swojej strony polecam te z oferty firmy www.maglo.com.pl Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
arkaszka 0 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 wymagania co do lokalu to minimum 3,05, jeśli lokal niższy trzeba występować o odstępstwo, tak samo jak w przypadku braku światła w dziennego w kuchni. Generalnie oprócz kilku wyjątków musi być toaleta dla personelu i jeśli występujesz o koncesje na alkohol to także dla klientów. Zlewów może być naprawdę dużo, kwestia technologii ale w przypadku kuchni to kilka sztuk plus zmywalnia naczyń, obieralnia warzyw itd Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi