Prezes 1 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam, co aktualnie powinno się znajdować w takiej instrukcji? Słyszałem, że jakiś czas temu zmieniły się wymogi i sama jej zawartość. Mogę prosić o pomoc? Odnośnik do odpowiedzi
karburator 2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Hej. W Instrukcji Bezpieczeństwa Pożarowego powinny się znajdować: - warunki ochrony przeciwpożarowej, związanej z przeznaczeniem, sposobem użytkowania, realizowanym procesem technologicznym, magazynowaniem (składowaniem) i warunkami technicznymi obiektu, w tym ryzyka wybuchu. - zdefiniowanie wyposażenia w wymagany sprzęt przeciwpożarowy i gaśnice oraz sposoby wykonywania ich przeglądów technicznych oraz czynności konserwacyjnych. - procedury postępowania w sytuacji pożaru lub innego zagrożenia. - metody zabezpieczenia prac ryzykownych pod względem pożarowym, o ile prace o takim charakterze są przewidywane. - uwarunkowania oraz organizację ewakuacji osób oraz praktyczne sposoby ich weryfikacji. - procedury zapoznania użytkowników obiektu, w tym pracującego personelu, z przepisami ppoż oraz treścią instrukcji przedmiotowej. - zadania i wymagania dotyczące ochrony przeciwpożarowej dla osób, które są ich stałymi użytkownikami. - plany obiektów, uwzględniające również ich usytuowanie, oraz przylegającego terenu. - wskazanie imienne osób lub określonych podmiotów, które opracowują instrukcję. Podstawa prawna to rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. 1 Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 7 minut temu, karburator napisał: - plany obiektów, uwzględniające również ich usytuowanie, oraz przylegającego terenu. Co do tego podpunktu to trzeba dodać, żeby uwzględniały również w sposób graficzny dane dotyczące w szczególności: metrażu, wysokości oraz liczby kondygnacji budynku, dystansu pomiędzy obiektami sąsiadującymi, parametrów pożarowych znajdujących się substancji palnych, istniejącej gęstości obciążenia ogniowego w strefie lub strefach zagrożenia pożarowego, kategorii zagrożenia bezpieczeństwa ludzi, przypuszczalnej liczby osób na każdej kondygnacji, a także w poszczególnych pomieszczeniach obiektu, zlokalizowania pomieszczeń i przestrzeni zewnętrznych określonych jako strefy podlegające zagrożeniu wybuchem, podziału całego obiektu na strefy pożarowe, uwarunkowań ewakuacyjnych, ze wskazaniem kierunków oraz wyjść ewakuacyjnych, miejsc zlokalizowania urządzeń przeciwpożarowych oraz gaśnic, zaworów głównych instalacji gazowej, materiałów łatwopalnych oraz miejsc, w których znajdują się elementy sterujące urządzeniami ppoż, wskazania dostępu do urządzeń dźwigowych dla ekip ratowniczych, hydrantów zewnętrznych oraz innych źródeł wody służącej do gaszenia ognia, dróg pożarowych i innych dróg dojazdowych z wyszczególnieniem wjazdów na obszar terenu ogrodzonego; 1 Odnośnik do odpowiedzi
BEHAPE 2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Prawidłowa instrukcja uwzględnia następujące elementy: uwarunkowania ochrony przeciwpożarowej, które wynikają z przeznaczenia, sposobu eksploatacji, realizowanego procesu technologicznego, czy też magazynowania (przechowywania) oraz warunków technicznych obiektu, w tym ryzyka wybuchu; zdefiniowanie wyposażenia w określone urządzenia przeciwpożarowe oraz gaśnice, a także sposoby przeprowadzania ich przeglądów technicznych i zabiegów konserwacyjnych; procedury postępowania w sytuacji pożaru bądź innego zagrożenia; procedury zabezpieczenia prac ryzykownych pod kątem pożarowym, o ile takie prace są przewidywane; uwarunkowania i organizację ewakuacji osób oraz faktyczne sposoby ich weryfikacji; procedury zapoznania użytkowników obiektu, w tym personelu pracującego, z formalnymi regulacjami przeciwpożarowymi oraz zawartością przedmiotowej instrukcji; wymogi i obowiązki dotyczące ochrony ppoż dla osób, które są ich stałymi użytkownikami; plany obiektów, określające również ich usytuowanie, a także terenu przylegającego z uwzględnieniem parametrów graficznych. 1 Odnośnik do odpowiedzi
Prezes 1 Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Jeszcze jedna kwestia mnie interesuję czy możecie mi podać akty prawne dotyczące IBP? Odnośnik do odpowiedzi
BEHAPE 2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Ustawa o ochronie przeciwpożarowej(Dz.U. 2009 nr 178 poz. 1380) Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. 2010 nr 109 poz. 719) Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 25 października 2005r. w sprawie wymagań kwalifikacyjnych oraz szkoleń dla strażaków jednostek ochrony przeciwpożarowej i osób wykonujących czynności z zakresu ochrony przeciwpożarowej (Dz.U. 2005 nr 215 poz. 1823) Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690) Odnośnik do odpowiedzi
karburator 2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Kolega przede mną zapomniał o rozporządzeniu MSWIA z dnia 16 lipca 2009 roku, DZ.U.2009 nr 119 poz.988. Dotyczy one projektów budowlanych pod względem ochrony przeciwpożarowej. 1 Odnośnik do odpowiedzi
BEHAPE 2 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Masz rację! Całkowicie zapomniałem o tym rozporządzeniu! Dzięki, że zwróciłeś na to uwagę! Odnośnik do odpowiedzi
Aleksandra Ferenc 1 Napisano 25 Czerwca 2019 Share Napisano 25 Czerwca 2019 Zapraszamy na stronę Instrukcja Bezpieczeństwa Pożarowego, gdzie wypisaliśmy co zawiera opracowana przez nas instrukcja gratis dołączamy plany ewakuacji Odnośnik do odpowiedzi
janek938 0 Napisano 1 Lipca 2019 Share Napisano 1 Lipca 2019 Znalazłem jeszcze inny artykuł o IBP. O tyle ciekawy, że pokazali jak to wygląda graficznie. Odnośnik do odpowiedzi
widmosso 0 Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 Ostatnio kontaktowałem się z firmą Safety Power. Firma jest rzetelna oraz profesjonalnie wytłumaczyli co powinna zawierać instrukcja bezpieczeństwa pożarowego. Safety Power opracowało IBP dla mojego budynku, kolejne prace też są zgłoszone i polecam! Odnośnik do odpowiedzi
widmosso 0 Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 Przed chwilą, widmosso napisał: Ostatnio kontaktowałem się z firmą Safety Power. Firma jest rzetelna oraz profesjonalnie wytłumaczyli co powinna zawierać instrukcja bezpieczeństwa pożarowego. Safety Power opracowało IBP dla mojego budynku, kolejne prace też są zgłoszone i polecam! https://safetypower.pl/kontakt <- polecam się skontaktować! Odnośnik do odpowiedzi
Tomasz56 0 Napisano 26 Kwietnia 2023 Share Napisano 26 Kwietnia 2023 Trzeba pamiętać również o kontakcie do służb ratowniczych, podania zasad postępowania w przypadku wykrycia pożaru, czy informacji o lokalizacji sprzętu przeciwpożarowego. Szereg instrukcji przeciwpożarowych można znaleźć na stronie https://tdc.pl/. Treści, które w nich się znajdują opracowane zostały przez specjalistów ochrony przeciwpożarowej i odpowiadają obowiązującym przepisom prawnym. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi