Skocz do zawartości

Kto zobowiązuje pracodawcę do zrobienia protokołu powypadkowego?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Miałem wypadek w pracy. Spadłem z drabiny. Ale niestety mój pracodawca nie chce sporządzić protokołu powypadkowego. Dlaczego? Ja niestety tego nie wiem, po prostu tłumaczy się tym, że nic mi się nie stało i wszystko jest okej. Co robić? Kto może go zobowiązać do zrobienia takiego protokołu?

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Stosownie do art. 234 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 2016 r. poz. 1666) – dalej k.p., w razie wypadku przy pracy pracodawca jest obowiązany podjąć niezbędne działania eliminujące lub ograniczające zagrożenie, zapewnić udzielenie pierwszej pomocy osobom poszkodowanym i ustalenie w przewidzianym trybie okoliczności i przyczyn wypadku oraz zastosować odpowiednie środki zapobiegające podobnym wypadkom.

Tak jest podstawa prawna. Jeśli pracodawca się z tego nie wywiązuje to możesz złożyć skargę w PIP.

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Zenek napisał:

Tak jest podstawa prawna. Jeśli pracodawca się z tego nie wywiązuje to możesz złożyć skargę w PIP.

A czy pracodawca dowie się, że to ja złożyłem skargę? Bo trochę obawiam się np. utraty pracy...

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Na wstępie należy podkreślić, że skargi i wnioski do Państwowej Inspekcji Pracy nie mogą być anonimowe, ponieważ te niezawierające danych wnoszącego skargę lub wniosek pozostawia się bez rozpoznania (zgodnie z art. 221 § 1 i3 UstawyKodeks postępowania administracyjnego oraz § 8 ust.1 Rozporządzenia Rady w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków).

W wyjątkowych sytuacjach Okręgowy Inspektorat Pracy może jednak podjąć decyzję o rozpatrzeniu anonimowej skargi lub wniosku, jeżeli rażąco są naruszane przepisy prawa pracy, np. występuje zagrożenie życia lub zdrowia pracowników lub istnieje prawdopodobieństwo naruszenia przepisów prawa pracy przez organy lub pracowników PIP.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 months later...