Wiesław 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudnia 2016 Mój pracownik który pracuje z komputerem skarży się na silne bóle głowy i uzasadnia je działaniem sprzętu biurowego, który jest zbyt głośny (np. drukarka). W jaki sposób załatwić taką sprawę? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartosz 0 Napisano 2 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudnia 2016 Witam! Jeżeli to tylko drukarka to nie musi być przecież ciągle włączona, można ją tylko uruchamiać w momencie kiedy będziemy drukować jakieś dokumenty. Jeżeli chodzi o komputer to podejrzewam, że albo to stary sprzęt i hałasuję albo też wiatraki w komputerze są brudne i należy je wyczyścić. Wydaję mi się, że trzeba też pamiętać o tym, żeby co godzinę pracownik robił 5 minutowe przerwy od patrzenia w ekran komputera oraz pomyśleć o tym, żeby było jakieś pomieszczenie, gdzie można, że tak powiem rozprostować trochę kości i się zrelaksować. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Lena 0 Napisano 5 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudnia 2016 Cytat Czynniki uciążliwe występujące w środowisku pracy mają negatywny wpływ na pracownika gdyż wywołują: zmęczenie, osłabienie, senność, złe samopoczucie, apatię, przygnębienie. W dłuższej perspektywie mogą one prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, obniżenia efektywności, rozkojarzenia, czasami zdenerwowania, które to mogą prowadzić do wypadku przy pracy. W pracy biurowej mogą wystąpić następujące czynniki uciążliwe: hałas – najczęściej wywoływany lub emitowany przez komputery lub stosowane narzędzia i urządzenia, np. wentylatory, serwery, drukarki, niszczarki. Wywoływany bywa także przez samego pracownika, rozmowy współpracowników, klientów lub głośne słuchanie muzyki albo dochodzi z zewnątrz, Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Wiesław 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2016 Częstą przyczyną bólów głowy związanych z miejscem pracy jest – oprócz stresu i napięcia emocjonalnego – napięcie mięśni grzbietu, karku i szyi (bóle z tyłu głowy) oraz natężanie wzroku i infekcje oczu (bóle z przodu głowy, „za” oczami). Napięcie mięśni karku i grzbietu powoduje przekazywanie sygnału bólowego do mózgu. Jeśli napięcie jest znaczne, bóle głowy nie ustępują aż do momentu rozluźnienia mięśni. Pomaga wówczas masaż. Natomiast bóle związane z dolegliwościami ze strony oczu pogarszają się dodatkowo przy ruchach gałek ocznych. W takiej sytuacji koniecznie trzeba dać odpocząć oczom i – jeśli to tylko możliwe – zrelaksować się. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marianek 0 Napisano 17 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2016 Czyli sam sobie już odpowiedź znalazłeś kolego Może też być tak, że jego bóle głowy nie są związane z pracą w biurze, może ma jakieś problemy zdrowotne skoro ciągle ma bolesne migreny, najlepiej byłoby jakby udał się do lekarza, zrobił jakieś badania. Wtedy będziesz mógł jakoś zaradzić na jego dolegliwości jeżeli będą miały oczywiście związek z pracą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 3 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwietnia 2017 Dnia 17.12.2016 o 12:50, Marianek napisał: Czyli sam sobie już odpowiedź znalazłeś kolego Może też być tak, że jego bóle głowy nie są związane z pracą w biurze, może ma jakieś problemy zdrowotne skoro ciągle ma bolesne migreny, najlepiej byłoby jakby udał się do lekarza, zrobił jakieś badania. Wtedy będziesz mógł jakoś zaradzić na jego dolegliwości jeżeli będą miały oczywiście związek z pracą. Pozdrawiam! Dokładnie. Ja znałam kiedyś osobę która pracowała w biurze i strasznie uskarżała się na bardzo bolesne migreny. Oczywiście najpierw zaczęła się zastanawiać czy nie mają one związku z pracą, bo w końcu tam najwięcej przebywała. Ale jak potem się okazało to były całkiem niezwiązane z pracą bóle które tak jakby odziedziczył po innych członkach rodziny. Mieli to rodzinne, ale dopiero badania mogły to wykazać. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Grzesio 0 Napisano 3 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwietnia 2017 15 minut temu, dzwoneczek napisał: Dokładnie. Ja znałam kiedyś osobę która pracowała w biurze i strasznie uskarżała się na bardzo bolesne migreny. Oczywiście najpierw zaczęła się zastanawiać czy nie mają one związku z pracą, bo w końcu tam najwięcej przebywała. Ale jak potem się okazało to były całkiem niezwiązane z pracą bóle które tak jakby odziedziczył po innych członkach rodziny. Mieli to rodzinne, ale dopiero badania mogły to wykazać. Ja spotkałem się kiedyś z osobą, która miała takie bardzo uciążliwe i czeste migreny bo strasznie dużo papierochów paliła. Może też tak być, bo papierosy strasznie wysuszają organizm. Sprawdź czy może to nie jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dnia 3.04.2017 o 11:40, Grzesio napisał: Ja spotkałem się kiedyś z osobą, która miała takie bardzo uciążliwe i czeste migreny bo strasznie dużo papierochów paliła. Może też tak być, bo papierosy strasznie wysuszają organizm. Sprawdź czy może to nie jest przyczyną. Zgadzam się to też bardzo często się zdarza. Poza tym wcale nie jest pomocna też nasza ulubiona kawa. Jej nadmiar działa dokładnie tak samo jak nadmiar fajek., A o kawę w pracy w biurze wcale nie trudno Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgadzam się z Michałem i Grzesiem, bo takie bóle głowy mogą mieć powody w pozapracowych kwestiach. Papierosy, kawa, za mało czasu na świeżym powietrzu. Może pomieszczenie w którym pracownik przebywa jest za mało wietrzone? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Wiesław 0 Napisano 7 Kwietnia 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwietnia 2017 O dokładnie tak - bolesne i czeste migreny mogą mieć źródło w jakiś zewnętrznych kwestiach i należałoby może wysłać pracownika na badania. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi