Skocz do zawartości

Orzeczenie o niepełnosprawności

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam pytanie w związku z moim pracownikiem. Otóż ostatnio pracownica biurowa przedstawiła orzeczenie Powiatowego Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności – stopień umiarkowany, rozpoznanie zespół bólowy korzeniowy lędźwiowy na tle zmian zwyrodnieniowych i dyskopatii. Ja wcześniej o niczym takim nie wiedziałem, nie miałem pojęcia że ma problemy ze zdrowiem. 
W związku z tym że jest to mój pierwszy taki przypadek chciałem prosić o poradę gdzie szukać jakiś obowiązków pracodawcy w tym zakresie – co jej ma zapewnić, jak z czasem pracy, czy jakieś dodatkowe urlopy jej się należą. Nie wiem też jakie ja mogę mieć dzięki temu profity, o ile jakiekolwiek. 

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw musisz skierować pracownika na badania profilaktyczne i na tym skierowaniu zaznaczasz ze wydajesz je w związku z okazaniem orzeczenie o niepełnosprawności i prosisz o ewnetualne wskazanie, czy pracownik się nadaje na dane stanowisko pracy.

Pracownika natomiast informujesz ze ma prawo skorzystać z 7h pracy (skrócony czas). Dodatkowo taki pracownik nie może chyba mieć godzin nadliczbowych i ma dłuższa przerweę (30 minut zamiast 15).

A po badaniach dowiesz się czy pracownik może jeszcze pracować na swoim stanowisku pracy i dostosujesz się do jego potrzeb.

Odnośnik do odpowiedzi

A sytuacja odwrotnie czy też od początky wygląda tak. Jeśli zakład pracy przyjmuje osoby z orzeczeniem o niepełnosprawności to ma to miejsce tylko na pewne miejsca pracy do których dopuszczony zostanie pracownik z orzeczeniem. Teraz w takiej sytuacji jaką przedstawiłeś nie ma pewności, że pracownik dostanie zdolność od lekarza medycyny pracy. Był zdolny do pracy na tym stanowisku kiedy nie miał orzeczenia, ale od kiedy je ma to wszystko ma bardziej wyjątkowe zasady i warunki. Dlatego nie możesz być pewny, że pracownik będzie mógł dłużej pracować na tym stanowisku. Wyjątkowo może nastąpić sytuacja w której będziecie musieli po prostu dopasować do niego warunki pracy na tym stanowisku i samo stanowisko też odpowiednio dopasować. 

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiście na miejscu tej kobiety szukałbym pracy w zakładzie pracy chronionej, a nie próbował utrzymać obecnego stanowiska pracy. Osoby z orzeczeniem przede wszystkim są traktowane inaczej, pracują 7h, mają dłuższą przerwę, dłuższy urlop i być może obecny zakład pracy nie jest w stanie zapewnić im takich wygód i wyjątków, a może nawet pracodawcy nie będą chcieli tego robić. A zakładów pracy chronionej jest bardzo dużo i z pewnością kobieta szybko znalazłaby pracę. 

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎05‎.‎12‎.‎2016 o 11:49, Michał napisał:

Ja osobiście na miejscu tej kobiety szukałbym pracy w zakładzie pracy chronionej, a nie próbował utrzymać obecnego stanowiska pracy. Osoby z orzeczeniem przede wszystkim są traktowane inaczej, pracują 7h, mają dłuższą przerwę, dłuższy urlop i być może obecny zakład pracy nie jest w stanie zapewnić im takich wygód i wyjątków, a może nawet pracodawcy nie będą chcieli tego robić. A zakładów pracy chronionej jest bardzo dużo i z pewnością kobieta szybko znalazłaby pracę. 

Ale skoro istnieje możliwość stworzenia dla niej odpowiedniego miejsca pracy i dopasowania go do jej potrzeb (dłuższa przerwa, 7h pracy) to dlaczego miałaby z tego nie skorzystać? Myślę, że to dla niej o wiele lepsze rozwiązanie niż szukanie nowej pracy, bo nie wiadomo kiedy i czy w ogóle taką pracą znajdzie.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎07‎.‎12‎.‎2016 o 18:48, aron napisał:

Ale skoro istnieje możliwość stworzenia dla niej odpowiedniego miejsca pracy i dopasowania go do jej potrzeb (dłuższa przerwa, 7h pracy) to dlaczego miałaby z tego nie skorzystać? Myślę, że to dla niej o wiele lepsze rozwiązanie niż szukanie nowej pracy, bo nie wiadomo kiedy i czy w ogóle taką pracą znajdzie.

A czy żeby zatrudniać niepełnosprawnych to nie należy posiadać chronionego zakładu pracy?

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.12.2016 o 14:03, marssongo napisał:

A czy żeby zatrudniać niepełnosprawnych to nie należy posiadać chronionego zakładu pracy?

W momencie kiedy stanowisko w zakładzie pracy spełnia warunki w których może pracować osoba niepełnosprawna to raczej nie powinno być problemu moim zdaniem. 7 godzinny czas pracy to raczej nie jest duży problem oraz 30 minutowa przerwa. Wszystko zależy od charakteru pracy moim zdaniem. 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 months later...
Dnia ‎17‎.‎12‎.‎2016 o 06:19, Marianek napisał:

W momencie kiedy stanowisko w zakładzie pracy spełnia warunki w których może pracować osoba niepełnosprawna to raczej nie powinno być problemu moim zdaniem. 7 godzinny czas pracy to raczej nie jest duży problem oraz 30 minutowa przerwa. Wszystko zależy od charakteru pracy moim zdaniem. 

No zmiana czasu pracy i przerwy to nie jedyne warunki jakie trzeba spełnić...

Odnośnik do odpowiedzi