Skocz do zawartości

Pluskwy w miejscu pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! W moim zakładzie pracy który jest dość duży widziano pluskwy niemal w każdym miejscu. Ale oprysk przeciwko nim zastosowano tylko w niektórych, największych halach. Między innymi w mojej. Ale te miejsca w których była dezynsekcja są moimi miejscami pracy, a ja pracuję po 12 godzin dniami i nocami i nie wiem teraz czy mogę odmówić przyjścia do pracy ze względu na to że w tych pomieszczeniach odbywał się oprysk. Z tego co wiem to pluskwy mogą przenieść się w postaci zapłodnionej samicy i potem ona może złożyć jajeczka w moim domu, a w ten sposób przyniosę ze sobą to paskudztwo.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie możesz odmówić przyjścia do pracy. Masz obowiązek się do niej stawić.

Kodeks pracy Art. 210.
"§ 1. W razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bezpieczeństwa i higieny pracy i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika albo gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom, pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
§ 2. Jeżeli powstrzymanie się od wykonywania pracy nie usuwa zagrożenia, o którym mowa w § 1, pracownik ma prawo oddalić się z miejsca zagrożenia, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego."

Odnośnik do odpowiedzi