Skocz do zawartości

Liczba nadgodzin - maksymalna ilość

Rekomendowane odpowiedzi

A nie jest tak, że maksymalnie pracownik może pracować 12 godzin na dobę? W każdym zakładzie pracy w którym byłem zatrudniony, nigdy nie pracował dłużej niż 12 godzin. Jednak było to wypadku umowy o pracę i normalnie dzień pracy trwał 8 godzin, czyli w moim wypadku to były 4 godziny na dzień. Kierownicy dbali bardzo o to, żeby żaden z pracowników nie przekroczył właśnie tych 12 godzin na dobę. 

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim czasem są sytuacje w których pracownik MUSI pracować w godzinach nadliczbowych.  Praca w godzinach nadliczbowych jest dopuszczalna w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii. Ponadto pracownik musi pracować po godzinach pracy w razie zaistnienia szczególnych potrzeb pracodawcy. Liczba godzin nadliczbowych nie może przekroczyć 150 godzin w ciągu roku. Nie ma więc jakiejś dokładnej sumy godzin nadliczbowych przypadających na dzień, tydzień czy miesiąc. Istnieje także możliwość zwiększenia lub zmniejszenia tej liczby 150 godzin. Jednak 416 godzin nadliczbowych to maksimum dla pracownika na pełnym etacie. 

Odnośnik do odpowiedzi

Łączny czas pracy w ciągu tygodnia nie może przekraczać 48 godzin, oznacza to, że praca nadliczbowa na dobę nie może trwać dłużej niż 5 godzin (24 - 8 - 11 = 5), natomiast przeciętnie w tygodniu nie może przekraczać 8 godzin (48 - 40 = 8), co miesięcznie daje 32 godziny (8 x4-tygodnie=32).

Odnośnik do odpowiedzi

można by prosić o jakieś podstawy prawne? bo nie raz w poprzedniej pracy (produkcja) robiliśmy po 12 godzin przez 5 dni roboczych i nikt nie robił problemu z tego powodu, że przekraczaliśmy liczy tutaj przez was podane. Wydają mi się to jakieś strasznie małe liczby, pracując po 12 godzin dziennie czy 4 godziny do nadgodziny w ciągu tygodnia mamy 20 godzin, czyli wystarczą 2 tygodnie i w miesiącu robimy 40 godzin. dodam tylko, że byłem zatrudniony na pełen etat i była to umowa o pracę. teraz naprawdę jestem ciekaw jak to wygląda ze strony prawa. 

Odnośnik do odpowiedzi

@TG'99

Podstawa prawna to art. 131, art. 132, art. 151 § 3 i 4 Kodeksu pracy.

Musisz wziąć pod uwagę, że liczba nadgodzin jest obliczana w skali dnia, tygodnia oraz roku kalendarzowego. 150 godzin to umownie, że się tak wyrażę przyjęta wartość w kodeksie pracy, pracodawca może ją ustalić na inną wartość. Jeżeli wczytasz się dokładnie w w artykuły, które podałem Ci na początku mojego posta, to myślę, że będzie już dla Ciebie wszystko jasne i nie będziesz mieć wątpliwości. Mam nadzieję, że Ci pomogłem, pozdrawiam! 

Odnośnik do odpowiedzi