mariolka 0 Napisano 28 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopada 2016 Hej, hej! Jestem na końcu podyplomówki z bhp i zastanawiam się gdzie mogę odbyć staż bhp żeby otrzymać tytuł specjalisty? I jeszcze jedno pytanie - czy mogę pracować na 1/2 czy 1/8 etatu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Lena 0 Napisano 5 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudnia 2016 Cytat zczegółową regulację dotyczącą kwalifikacji wymaganych do zatrudnienia w służbie bhp lub do wykonywania jej zadań zawiera § 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 2.09.1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 1997 r. Nr 109, poz. 704, ze zm.). Przepis ten wylicza wymagania kwalifikacyjne oraz stanowiska, na jakich dopuszcza się zatrudnianie pracowników służby bhp. W świetle tego przepisu można zasadniczo wskazać na dwa kryteria decydujące o możliwości zatrudnienia na jednym ze stanowisk służby bhp, a mianowicie: - wykształcenie o profilu bhp; - staż pracy w służbie bhp. Dodatkowym warunkiem jest ukończenie szkolenia w dziedzinie bhp dla pracowników służby bhp. Stosownie do § 4 ust. 2 rozporządzenia, pracownikami służby bhp mogą być osoby spełniające następujące wymagania kwalifikacyjne: 1) inspektorem do spraw bhp może być osoba posiadająca zawód technika bhp, 2) starszym inspektorem do spraw bhp może być osoba posiadająca: a) zawód technika bhp oraz co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp lub b) wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bhp albo studia podyplomowe w zakresie bhp, 3) specjalistą do spraw bhp może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bhp albo studia podyplomowe w zakresie bhp oraz co najmniej 1 rok stażu pracy w służbie bhp, 4) starszym specjalistą do spraw bhp może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bhp albo studia podyplomowe w zakresie bhp oraz co najmniej 3-letni staż pracy w służbie bhp, 5) głównym specjalistą do spraw bhp może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bhp albo studia podyplomowe w zakresie bhp oraz co najmniej 5-letni staż pracy w służbie bhp. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 7 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudnia 2016 Witam, ja przychodzę z podobnym pytaniem. Chciałbym się dowiedzieć czy zatrudnienie na zasadzie bezpłatnego stażu na stanowisku inspektora bhp przez okres 1 roku, spełni kryteria aby pozyskać uprawnienia specjalisty?? ( posiadam ukończone już studia techniczne oraz podyplomowe z zakresy bhp). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Wiesław 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2016 Nie ma znaczenia wymiar czasu pracy, na jakim pracownik został zatrudniony, tym samym wymagany staż w służbie bhp można zdobyć pracując na dowolnej części etatu (pełny etat, 1/2 czy 1/8 etatu). Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
cepelia 0 Napisano 27 Marca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marca 2017 Dnia 15.12.2016 o 13:51, Wiesław napisał: Nie ma znaczenia wymiar czasu pracy, na jakim pracownik został zatrudniony, tym samym wymagany staż w służbie bhp można zdobyć pracując na dowolnej części etatu (pełny etat, 1/2 czy 1/8 etatu). Czyli nawet jeśli mam zamiar zatrudnić kogoś na np. 1/4 etatu to będzie on miał możliwośc zdobycia niezbędnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi