BnB 2 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Dzień dobry, czy urzędy do których przesyłamy różnego rodzaju dane osobowe także trzeba upoważniać do przetwarzania danych osobowych? Odnośnik do odpowiedzi
Olimp 0 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Nie ma takiej potrzeby, ustawa o ochronie danych osobowych przewiduje wyjątek w tym zakresie. Odnośnik do odpowiedzi
ArturBejm 2 Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 (edytowane) Urzędów nie trzeba pisemnie upoważniać do tego, aby mogli przetwarzać dane osobowe im przekazywane. Art. 23 ust. 2 1. Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy: 2) jest to niezbędne dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku wynikającego z przepisu prawa" Taki obowiązkiem wynikającym z przepisów prawa jest m.in obowiązek zgłoszenia pracownika do ZUS, opłacenia składek etc. Z tego też powodu nie trzeba im osobnego upoważnienia wręczać. Tutaj masz więcej na ten temat: www.giodo.gov.pl/plik/id_p/901/j/pl/ Edytowane 13 Sierpnia 2016 przez ArturBejm 1 Odnośnik do odpowiedzi
Marcus 1 Napisano 14 Sierpnia 2016 Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Dzięki artur, zastanawiałem się też nad tym .. bo trochę tych danych rozsyłam po urzędach, a chciałem mieć już zapiętą na ostatni guzik sprawę związaną z ochroną danych osobowych. Odnośnik do odpowiedzi
Dariusz.P 3 Napisano 15 Sierpnia 2016 Share Napisano 15 Sierpnia 2016 Heh, przynajmniej jedna "pierdoła" do zrobienia mniej. Może ktośby zebrał dane z tego forum do jednego postu, tak aby stworzyć jakiś dobry poradnik w zakresie danych osobowych w firmie 1 Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 16 Sierpnia 2016 Share Napisano 16 Sierpnia 2016 11 godzin temu, Dariusz.P napisał: Heh, przynajmniej jedna "pierdoła" do zrobienia mniej. Może ktośby zebrał dane z tego forum do jednego postu, tak aby stworzyć jakiś dobry poradnik w zakresie danych osobowych w firmie Bardzo dobry pomysł! Byłoby to bardzo pomocne, żeby cała wiedza znajdowała się w jednym poście, temacie! Popieram! Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi