Małami123 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 Jestem Bhpowcem od 3 lat i działam również jako freelancer, i dostałam oto taką umowę z takim zapisem: Ze względu na dbałość o interes pracodawcy zobowiązuję się do każdorazowego poinformowania pracodawcy o podjęciu dodatkowego zatrudnienia zarówno na podstawie umowy o pracę jak i innego stosunku prawnego oraz prowadzeniu na własny rachunek działalności gospodarczej. Czy jest jakaś podstawa prawna by nie podpisywać to? i nie stracić jednocześnie szansy na zatrudnienie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 Zachowanie w tajemnicy informacji, których ujawnienie mogłoby narazić pracodawcę na szkodę jest jednym z elementarnych obowiązków pracowniczych. Jednak sądzę, że nie powinien Ci zabrać szukać innej pracy... Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Grzesio 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 Jeżeli Twoje zlecenia i praca na boku, że się tak wyrażę nie szkodzi Twojemu pracodawcy u którego jesteś zatrudniony na etat to nie widzę problemu. Jeżeli nie ma sprzeczności interesów to Twój szef nie powinien Ci robić problemów, moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Furentisque 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 Jeżeli nie będzie to sprzeczne z interesami Twojego pracodawcy to nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 Oczywiście, jeśli dasz radę, jak najbardziej możesz, ja tak robię. Pracuje na pół etatu i dorabiam sobie, jako freelancer. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 3 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2016 Treść umowy zależy od ustaleń stron, które zainteresowane są jej podpisaniem. W praktyce pracodawcy często umieszczają dodatkowe klauzule, które zobowiązują pracownika do zachowania lojalności wobec pracownika. Ja też miałem lojalkę i jakoś nic konkretnego z tego nie wynikło, to tylko zabezpieczenie dla pracodawcy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
BHPowiec 0 Napisano 5 Października 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2016 Pracodawca może wprowadzić taką klazulę, aczkolwiek możesz próbować ją negocjować. Art. 101 KP określa zakres takiej klauzuli tj: "W zakresie określonym w odrębnej umowie, pracownik nie może prowadzić działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy ani też świadczyć pracy w ramach stosunku pracy lub na innej podstawie na rzecz podmiotu prowadzącego taką działalność (zakaz konkurencji)." Czy zakaz konkurencji też został zawarty w tej umowie, czy tylko obowiązek informacji o podjęciu innego zatrudnienia? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi