Aphex1 1 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Dzień dobry, wiecie jak częste są kontrole GIODO oraz jaka jest szansa na narażanie się na nią, gdy prowadzimy małą firmę? Słyszałem, że wysyłane są e-maile, które mają skłonić przedsiębiorców do tego, aby skorzystali z usług różnych firm, które tworzą dokumentację w zakresie ochrony danych osobowych. Jednak o samych kontrolach GIODO u innych firm nie słyszałem Odnośnik do odpowiedzi
Dawid P 0 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Również pierwsze słyszę o kontrolach GIODO w małych firmach. Podejrzewam, że to firmy zajmujące się tworzeniem dokumentacji w zakresie ochrony danych osobowych, robią sztuczne zapotrzebowanie na ich usługi. Odnośnik do odpowiedzi
kornik 0 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Proponuję się wczytać dokładnie w wywiad z artykułu na rzepie. Jeżeli nie prowadzisz firmy w jednym z wymienionych sektorów to możesz raczej spać spokojnie. Dodatkowo jeżeli jesteś tylko administratorem danych to taki wniosek o kontrolę do Ciebie nie wpłynie. Odnośnik do odpowiedzi
Sławomir.L 0 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 W praktyce o żadnych kontrolach nie słyszałem, ale dobry i rzeczowy artykuł przytoczyłeś. Niech kancelarie prawne i urzędy się przygotują na kontrole Odnośnik do odpowiedzi
Groom 0 Napisano 10 Sierpnia 2016 Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Ostatnio dostałem nawet maile, które próbowały naciągnąć mnie na nową politykę bezpieczeństwa/instrukcję, właśnie wskazując na kontrole. Dobrze wiedzieć, że nikt nie ma zamiaru kontrolować przedsiębiorców, a tylko urzędy Odnośnik do odpowiedzi
ArturBejm 2 Napisano 13 Sierpnia 2016 Share Napisano 13 Sierpnia 2016 Po części Ci "naciągacze" mają rację, bo do posiadania polityki bezpieczeństwa i instrukcji zarządzania jest zobowiązany każdy przedsiębiorca (bez wyjątku, czy mały czy duży) i to jeszcze pod groźbą odpowiedzialności karnej. To, że większość postanowień, które są wymagane przez ustawę o ochronie danych osobowych oraz rozporządzenie są bez sensu, to już osobny problem. Z tego też powodu samo posiadanie tych dokumentów jest jak najbardziej zasadne, tylko nie trzeba od razu biegnąć do kancelarii, abyśmy zlecili im ich stworzenie. Odnośnik do odpowiedzi
Lupo 1 Napisano 17 Sierpnia 2016 Share Napisano 17 Sierpnia 2016 Dobry artykuł, teraz różne rzeczy się słyszy. Że to niby przedsiębiorcy mają być kontrolowani, dobrze że nie jest to prawdą Chociaż w niektórych firmach które zajmują się pożyczkami takie kontrole jak najbardziej by się przydały. Z moich obserwacji wynika, że nie ma tam w zasadzie żadnych procedur, gdy idzie o utrzymanie odpowiedniego stopnia ochrony danych osobowych, a moim zdaniem jest to podstawa! Często te dane są wręczane komukolwiek, bez żadnego upoważnienia, w szczególności firmą które zajmują się ich publikacją w internecie (co do dłużników - bezprawnie)! i windykatorom Odnośnik do odpowiedzi
Doniu 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Nie wiem, czy jest na co czekać. Bo skoro w 2016 na patelnie idą urzędy + kancelarie, to w 2017 mogą iść firmy, wedle jakiegoś klucza. A napisanie tych dokumentów nie zajmuje nam dnia, dwóch, czy też nawet trzech Więc trochę racji mają Ci, co wieszczą, że w końcu każdy będzie musiał opracować te dokumenty .. Odnośnik do odpowiedzi
Nemo 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Share Napisano 23 Sierpnia 2016 W tym roku dość sporo firm korzysta z usług stworzenia odpowiednich dokumentów. Co więcej, warto wspomnieć, iż niektórzy rzeczywiście przejmują się tymi kontrolami .. w przeciwieństwie do samej ochrony danych osobowych, która jest traktowana jako pierdoła - niestety! Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi