Skocz do zawartości

Produkcja w domu a wymagania sanepidu


Małami123

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 28.09.2016 o 10:00, Małami123 napisał:

Czy można produkować we własnym mieszkaniu (w kuchni domowej) domowe jedzenie i je sprzedawać?

Jak najbardziej, musisz tylko spełniać wymogi sanepidu co do żywności, jej przechowywania oraz przetwarzania. Dodatkowo działalność gospodarcza tak jak pisała osoba przede mną. 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dzwoneczek napisał:

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

 

Czyli co dokładnie to oznacza? Muszę w jaki sposób przygotować całe pomieszczenie i jak je odpowiednio dopasować? Czy najlepiej jeśli skontaktuje się z sanepidem i ich zapytam o to jak to dokładnie wszystko robić? Bo z tego co widzę i czuję teraz to to może być naprawdę bardzo skomplikowane...Znacie może kogoś komu się coś takiego udało? Myślę o biznesie, właśnie o produkcji kanapek ale nie stać mnie na wynajęcie lokalu.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 year later...

Nie każdy wie, że od 2018 roku przepisy się zmieniły. Teraz do 1050 zł można prowadzić działalność nierejestrowaną: http://www.niepoddawajsie.pl/dzialalnosc-nierejestrowana/ , nie mniej nadal trzeba zdobyć pozwolenie sanepidu na produkcję w domu. Jest to możliwe :)

Odnośnik do odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności