Małami123 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Czy można produkować we własnym mieszkaniu (w kuchni domowej) domowe jedzenie i je sprzedawać? Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 Musisz mieć działalność gospodarczą, by cokolwiek sprzedawać, i chyba też kase fiskalną. Odnośnik do odpowiedzi
Michał 0 Napisano 5 Października 2016 Share Napisano 5 Października 2016 Dnia 28.09.2016 o 10:00, Małami123 napisał: Czy można produkować we własnym mieszkaniu (w kuchni domowej) domowe jedzenie i je sprzedawać? Jak najbardziej, musisz tylko spełniać wymogi sanepidu co do żywności, jej przechowywania oraz przetwarzania. Dodatkowo działalność gospodarcza tak jak pisała osoba przede mną. Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 10 Października 2016 Share Napisano 10 Października 2016 Wymogi sanepidu będziesz musiała tak czy siak spełnić. Sprzedajesz żywność i będą ją jeść inni ludzie więc sanepidu nie da rady uniknąć. Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem. Odnośnik do odpowiedzi
kosa 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 2 minuty temu, dzwoneczek napisał: Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem. Czyli co dokładnie to oznacza? Muszę w jaki sposób przygotować całe pomieszczenie i jak je odpowiednio dopasować? Czy najlepiej jeśli skontaktuje się z sanepidem i ich zapytam o to jak to dokładnie wszystko robić? Bo z tego co widzę i czuję teraz to to może być naprawdę bardzo skomplikowane...Znacie może kogoś komu się coś takiego udało? Myślę o biznesie, właśnie o produkcji kanapek ale nie stać mnie na wynajęcie lokalu. Odnośnik do odpowiedzi
parsi 0 Napisano 21 Maja 2018 Share Napisano 21 Maja 2018 Nie każdy wie, że od 2018 roku przepisy się zmieniły. Teraz do 1050 zł można prowadzić działalność nierejestrowaną: http://www.niepoddawajsie.pl/dzialalnosc-nierejestrowana/ , nie mniej nadal trzeba zdobyć pozwolenie sanepidu na produkcję w domu. Jest to możliwe :) Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi