Skocz do zawartości
Małami123

Produkcja w domu a wymagania sanepidu

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 28.09.2016 o 10:00, Małami123 napisał:

Czy można produkować we własnym mieszkaniu (w kuchni domowej) domowe jedzenie i je sprzedawać?

Jak najbardziej, musisz tylko spełniać wymogi sanepidu co do żywności, jej przechowywania oraz przetwarzania. Dodatkowo działalność gospodarcza tak jak pisała osoba przede mną. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Wymogi sanepidu będziesz musiała tak czy siak spełnić. Sprzedajesz żywność i będą ją jeść inni ludzie więc sanepidu nie da rady uniknąć. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dzwoneczek napisał:

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

 

Czyli co dokładnie to oznacza? Muszę w jaki sposób przygotować całe pomieszczenie i jak je odpowiednio dopasować? Czy najlepiej jeśli skontaktuje się z sanepidem i ich zapytam o to jak to dokładnie wszystko robić? Bo z tego co widzę i czuję teraz to to może być naprawdę bardzo skomplikowane...Znacie może kogoś komu się coś takiego udało? Myślę o biznesie, właśnie o produkcji kanapek ale nie stać mnie na wynajęcie lokalu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy wie, że od 2018 roku przepisy się zmieniły. Teraz do 1050 zł można prowadzić działalność nierejestrowaną: http://www.niepoddawajsie.pl/dzialalnosc-nierejestrowana/ , nie mniej nadal trzeba zdobyć pozwolenie sanepidu na produkcję w domu. Jest to możliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...