Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Małami123

Produkcja w domu a wymagania sanepidu

Recommended Posts

Dnia 28.09.2016 o 10:00, Małami123 napisał:

Czy można produkować we własnym mieszkaniu (w kuchni domowej) domowe jedzenie i je sprzedawać?

Jak najbardziej, musisz tylko spełniać wymogi sanepidu co do żywności, jej przechowywania oraz przetwarzania. Dodatkowo działalność gospodarcza tak jak pisała osoba przede mną. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wymogi sanepidu będziesz musiała tak czy siak spełnić. Sprzedajesz żywność i będą ją jeść inni ludzie więc sanepidu nie da rady uniknąć. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, dzwoneczek napisał:

Tak, można wykonywać produkcję w domu wolnostojącym,czy mieszkalnym ale wyłącznie pod warunkiem zapewnienia minimum sanitarnego jak dla lokalu produkcji gastronomicznej i wyszczególnienia miejsca na takową produkcję, czyli wyznaczenie pomieszczenia do produkcji, przygotowanie go pod względem sanitarnym (umywalki,zlewy,urządzenia chłodnicze,itp), zmiana sposobu użytkowania części budynku z części mieszkalnej na część gastronomiczną. Jeśli spełnisz te wymogi to możesz normalnie robić w domu kanapki, pierogi czy cokolwiek innego chcesz. Ale to wygląda łatwo tylko na papierze bo w rzeczywistości nawet dostosowanie lokalu w pełni przeznaczonego na knajpę czy restaurację jest mega trudne, a co dopiero zrobienie czegoś takiego z własnym domem czy mieskzaniem.

 

Czyli co dokładnie to oznacza? Muszę w jaki sposób przygotować całe pomieszczenie i jak je odpowiednio dopasować? Czy najlepiej jeśli skontaktuje się z sanepidem i ich zapytam o to jak to dokładnie wszystko robić? Bo z tego co widzę i czuję teraz to to może być naprawdę bardzo skomplikowane...Znacie może kogoś komu się coś takiego udało? Myślę o biznesie, właśnie o produkcji kanapek ale nie stać mnie na wynajęcie lokalu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×