Skocz do zawartości

Jak uniknąć zakażenia bakterią Salmonella?


Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze gotować potrawy, unikać robienia jajecznicy (chyba że uprzednio będziesz gotował jajka przez 10 minut, w celu pozybcia się bakterii), Najwięcej bakterii znajduje się właśnie na skorupkach jajek. Trzeba uważać na produkty, które są zakażone odchodami zwierząt. 

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szczepień na sallmonellę. Możesz jedynie ograniczyć ryzyko przedstania się bakterii poprzez kilka kroków. Przede wszystkim dobrze gotować wszystkie potrawy, dbać o czystość pomieszczeń i uważać na wszelkie potrawy, które są związane z jajkami (tam najłatwiej o zarażenie Salmonellą). 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...
Dnia 7.10.2016 o 21:55, RestauracjaDomi napisał:

Nie ma szczepień na sallmonellę. Możesz jedynie ograniczyć ryzyko przedstania się bakterii poprzez kilka kroków. Przede wszystkim dobrze gotować wszystkie potrawy, dbać o czystość pomieszczeń i uważać na wszelkie potrawy, które są związane z jajkami (tam najłatwiej o zarażenie Salmonellą). 

Jajka to głowne zagrożenie ?

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.11.2016 o 19:03, pablito napisał:

Jajka to głowne zagrożenie ?

Nie, to nie tylko jajka. To przede wszystkim produkty surowe. Takie jak mięso, kurczak, jajka, produkty mleczne, kremy czy pasztety. Takie zatrucie może prowadzić nawet do śmierci jeśli zakażenie jest ostre. Dlatego ważne jest żeby unikać spożywania surowego jedzenia, niedogotowanego mięsa itd. Jedynie obróbka cieplna czyli smażenie, gotowanie czy pieczenie to dobry sposób na to żeby pozbyć się tych bakterii. Mięso i ryby muszą być jednak ugotowane czy upieczone do końca. Należy takze bardzo dokładnie myć ręce w kontakcie z warzywami czy owocami, które spożywa się zazwyczaj na surowo. Nie należy takze pozostawiać jedzenia w temepraturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny. Źródłem salmonelli są głownie zwierzęta i ich odchody. 

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówi Dzwoneczek - najważniejsza jest obróbka cieplna jedzenia. Należy więc je odpowiednio długo piec, smażyć lub gotować. Bardzo ważna jest także higiena więc należy mięso, jajka czy owoce i warzywa bardzo dokładnie myć. Należy także dokładnie myć ręce przed posiłkami jeśli wcześniej gotowaliśmy. Ważne jest także żeby absolutnie nigdy nie rozmrażać jedzenia poza lodówką - należy wyciągać je z zamrażarki i rozmrażać w lodówce a nie na zewnątrz. Poza tym bardzo ważne jest także to żeby nie zostawiać gotowych potraw na piecu, stole itd. One nie mogą się tam znajdować, muszą być w lodówce. Bardzo wiele osób ma z tym problem i o tym zapomina. A salmonella to bakteria która naprawdę może narobić dużo złego, dlatego należy się jak najbardziej zabezpieczać przed zatruciem. Szczepienie też nie zaszkodzi.

Odnośnik do odpowiedzi

Samonella upodobała sobie jajka, mięso, ryby, mleko i jego przetwory. Ale salmonellę mogą przenosić także muchy i gryzonie. Dlatego właśnie należy odpowiednio zabezpieczać żywność. Tutaj dobrym przykładem jest pozostawianie bez przykrycia i zabezpieczenia jakichkolwiek na kuchence, na stole czy na blacie w kuchni. A wiele osób ma do tego skłonności. Objawami tego zatrucia są bóle głowy, temperatura, wymioty, biegunka.Aby ją wyleczyć należy odpowiednio nawadniać organizm i stosować odpowiednią, lekką dietę. Stosuje się tez odpowiednie leki, zwłaszcza te specjalnie na zatrucie. Oto inne wskazówki, które pomogą uniknąć zatrucia:

Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.

Po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie.

Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.

Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.

Unikaj tatara i innych potraw z surowego mięsa.

Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje.

Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.

Myj ręce po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków i koniecznie wyrób taki nawyk u dzieci.

 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 months later...
Dnia ‎05‎.‎12‎.‎2016 o 09:46, Lena napisał:

Samonella upodobała sobie jajka, mięso, ryby, mleko i jego przetwory. Ale salmonellę mogą przenosić także muchy i gryzonie. Dlatego właśnie należy odpowiednio zabezpieczać żywność. Tutaj dobrym przykładem jest pozostawianie bez przykrycia i zabezpieczenia jakichkolwiek na kuchence, na stole czy na blacie w kuchni. A wiele osób ma do tego skłonności. Objawami tego zatrucia są bóle głowy, temperatura, wymioty, biegunka.Aby ją wyleczyć należy odpowiednio nawadniać organizm i stosować odpowiednią, lekką dietę. Stosuje się tez odpowiednie leki, zwłaszcza te specjalnie na zatrucie. Oto inne wskazówki, które pomogą uniknąć zatrucia:

Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia.

Po rozmrożeniu nie zamrażaj jedzenia ponownie.

Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych.

Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund.

Unikaj tatara i innych potraw z surowego mięsa.

Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje.

Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.

Myj ręce po skorzystaniu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków i koniecznie wyrób taki nawyk u dzieci.

 

Zgadzam się ze wszystkim, należy pilnować każdej z tych rzeczy. Ale unikanie niektórych potraw jak tatar czy lody albo kremy to jednak rzecz mało wygodna w gastronomii.

Odnośnik do odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności