malwina777 0 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Tak jak w tytule, czy są jakieś specjalne wymagania dotyczącego takiego rodzaju działalności? Odnośnik do odpowiedzi
Bączek 0 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Zapoznaj się z: Rozporządzenie (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U.UE.L.02.31.1 z późn. zm.): „Podmioty działające na rynku spożywczym i pasz zapewniają, na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji w przedsiębiorstwach będących pod ich kontrolą, zgodność tej żywności lub pasz z wymogami prawa żywnościowego właściwymi dla ich działalności i kontrolowanie przestrzegania tych wymogów”, a także „główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności spoczywa na przedsiębiorstwie sektora spożywczego” (art. 1 ust. 1 lit. a Rozporządzenia (WE) 852/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – Dz. Urz. UE L139 z dnia 30.04.2004 r.). Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U.UE.L.04.139.1 z późn. zm.); Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Z 2010 r. nr 136, poz. 914); Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r., w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. nr 106, poz. 730). Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Warto też pamiętać, że zdecydowanie więcej jest pracy kiedy tworzysz takiego food trucka od podstaw. Natomiast kiedy odkupujesz go od poprzedniego właściciela musisz jedynie uzyskać pozwolenie. Odnośnik do odpowiedzi
kornik 0 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Z drugiej strony to również większe koszty ale skraca to zdecydowanie czas potrzebny do uruchomienia biznesu. Odnośnik do odpowiedzi
Adam 2 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Food truck będzie musiał spełnić takie same wymagania jak każdy lokal gastronomiczny Odnośnik do odpowiedzi
juras 2 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Z doświadczenia znajomych poradzę Ci tylko, żeby rozejrzeć się już za jakimś gotowym samochodem. Masa roboty jest z dostosowaniem takiego wozu do wymagań sanepidu. Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Dokładnie - najlepiej rozejrzeć się za gotowym samochodem, odkupić go od kogoś. Zaczynanie wszystkiego od podstaw jest niezwykle czasochłonne, no chyba że chcesz włożyć w to sporo pracy i czasu. Również uważam, że foodtruck musi spełnić wszystkie wymogi, jak każdy lokal gastronomiczny, bo przecież świadczone usługi są identyczne. Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 a od strony sanepidu, to polecam zakupić food trucka, który już został zatwierdzony wcześniej. Zdecydowanie to ułatwi sprawę. Nie trzeba sie męczyć z sprawami administracyjnymi. Odnośnik do odpowiedzi
jaro 1 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Dokładnie tak jak już zostało napisane wcześniej. Warto kupić zarejestrowanego food trucka, żeby zaoszczędzić czas i pieniądze. Co do samych wymagań - food truck to nic innego jak szeroko pojęta gastronomia, więc normy jakie należy spełnić są identyczne, jak w każdym lokalu gastronomicznym. Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Tylko trzeba pamiętać o tym, że pozwolenie od sanepidu dostaję się na swoją działalność, food truck, który już ma uprawnienia wraz z nowych właścicielem będzie musiał procedurę przejść od nowa. Ułatwienie jest takie, że powinna to być już tylko formalność. Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Food Trucki to bardzo trudny biznes, w Polsce zaczyna dopiero być popularnym. Chyba najlepiej odkupić już gotowy wóz z ważnymi papierami. informacje dotyczące Food Trucków możemy znaleść w ROZPORZĄDZENIU (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Odnośnik do odpowiedzi
Marco 0 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Ciekawy temat. Szkoda, że food trucki nie są jeszcze u nas popularne, bo to naprawdę świetna opcja. Sam zastanawiałem się nad takim biznesem, dlatego zainteresowałem się wpisami. Widzę, że cała procedura nie jest tak łatwa, jakby się mogło wydawać. No nic, może kiedyś zrealizuje swoje małe marzenie Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Nie są popularne? To gdzie Wy mieszkacie? Właśnie jest na nie niesamowity boom i pełno tego typu "żarcia na kółkach" powstaję. Jest ich cała masa w większych miastach a zaczynają się już pojawiać nawet w mniejszych. Do tego organizowane są różne zjazdy kiedy do danego miasto przyjeżdża ich cała masa. A samo założenie takiej działalności nie różni się zbytnio od otwarcia knajpy w lokalu więc aż tak ciężko znowu nie jest. Nie przesadzajmy. Odnośnik do odpowiedzi
HACPASZ Hanna Półtorak 0 Napisano 1 Czerwca 2017 Share Napisano 1 Czerwca 2017 Dnia 9.08.2016 o 08:47, malwina777 napisał: Tak jak w tytule, czy są jakieś specjalne wymagania dotyczącego takiego rodzaju działalności? Zasady odbierania Food tracków i przyczep gastronomicznych są zbliżone do odbioru lokali gastronomicznych, z tą małą różnicą ze food trackiem jedziemy do siedziby Sanepidu a nie Sanepid przyjeżdża do nas .... Co musi być w food tracku żeby przeszedł odbiór: - kabina musi być na stałe oddzielona od części kuchennej - muszą znajdować się dwa punty mycia: umywalka i zlewozmywak uwaga wyposażone w oddzielne baterie, zasilane ciepłą i zimną wodą - instalacja zasilana wodą spożywczą z galonów 5 litrowych - umowa na korzystanie z toalety dla pracowników gastronomii (w przypadku imprez zorganizowanych toaletę zapewnia organizator imprezy) - meble w food tracku muszą być wykonane z łatwo zmywalnych materiałów (nie konieczne musi to być stal niedzewna) - ściany i podłogi wykonane z materiałów łatwo zmywalnych, (blacha stalowa, laminaty - ściany, posadzka z PVC, blachy - podłoga) - Posiłki przygotowywane w food trackach wyłącznie z półproduktów: obrane warzywa, produkty w opakowaniach handlowych:, uformowane surowe burgery, gotowe płaty ciast lub ciasto w proszku . Brak możliwości obróbki surowców nie wyklucza serwowania fajnych dań, trzeba mieć na nie po prostu pomysł. W food tracach można przygotowywać praktycznie wszystko: zapiekanki , pizze, hamburgery. , smażone ryby, dania sushi, naleśniki, pierogi, lody (włoskie, kulkowe), kanapki i sałatki - liczy się fajny pomysł. Do odbioru potrzebna będzie wam jeszcze dokumentacja HACCP, przy stworzeniu której chętnie pomogę. Życzę sukcesów w rozpoczęciu działalności Hanna Półtorak HACPASZ Odnośnik do odpowiedzi
HACPASZ Hanna Półtorak 0 Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Pomogę w walce z sanepidem i przygotowaniem pojazdu do odbioru,przygotuje dokumentację i pomogę ugryźć organizację przygotowywania posiłków zapraszam do współpracy hanna poltorak Hacpasz poltorak@haccp-gmp.home.pl tel kontaktowy 503 95 82 93 Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi