Bogus12 0 Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Jak mam rozumieć pojęcie "uzasadnionej życiowo" przerwy w drodze z pracy do domu? Czy to są jakieś bardzo tragiczne sytuacje? Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Wydaje mi się ,że takie uzasadnienie dotyczy np. śmierci kogoś z rodziny pracownika. Lub Nagły wypadek kogoś bliskiego, to są takie sytuacje, gdzie pracownik musi wyjść z pracy, może jakieś zeznania na policji. Odnośnik do odpowiedzi
pablito 1 Napisano 26 Listopada 2016 Share Napisano 26 Listopada 2016 Koleżance chodzi o przerwę w czasie drogi z pracy lub do pracy. Takim powodem nie jest wejście do sklepu czy pójście do znajomego. Żadna nacechowana prywatnie okazja do zaprzestania wracania do domu z pracy jest wykluczona. Odnośnik do odpowiedzi
FTWBurn 0 Napisano 29 Listopada 2016 Share Napisano 29 Listopada 2016 Szefowa ma rację, chodzi właśnie o coś takiego. Odnośnik do odpowiedzi
Grzesio 0 Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 13 godzin temu, FTWBurn napisał: Szefowa ma rację, chodzi właśnie o coś takiego. A kiedy nie jest to uzasadnione tak ewidentnie? Odnośnik do odpowiedzi
Lena 0 Napisano 5 Grudnia 2016 Share Napisano 5 Grudnia 2016 Dnia 30.11.2016 o 05:09, Grzesio napisał: A kiedy nie jest to uzasadnione tak ewidentnie? Zdecydowanie wtedy kiedy ta przerwa nie miała miejsca z powodu wypadku czy śmierci bliskiej osoby np. wtedy kiedy ta przerwa dotyczyła np. pójścia do sklepu czy wstąpienia do znajomego na kawę. Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 7 Grudnia 2016 Share Napisano 7 Grudnia 2016 Dokładnie tak jak pisze Lena. Do uzasadnionej życiowo sytuacji dochodzi wtedy kiedy np. pracownik musi iść po dziecko do przedszkola po drodze z pracy albo kiedy musi wykonać inną uzasadnioną życiowo akcję której wymaga sytuacja. I nie chodzi tutaj o śmierć czy chorobę kogoś bliskiego bo nie o to pyta osoba która założyła temat. Tu nie chodzi o przerwę w pracy tylko o przerwę w drodze z/do pracy. To co opisuje Szefowa to wyjście z pracy w sytuacji wyjątkowej, uzasadnionej życiowo, a nie przerwa w drodze do z pracy. Mylicie pojęcia. Odnośnik do odpowiedzi
Arbuz 0 Napisano 19 Grudnia 2016 Share Napisano 19 Grudnia 2016 Ja tylko zostawię tutaj jeden wyrok Sądu Apelacyjnego i mam nadzieję, że dzięki temu stanie się to bardziej przejrzyste dla wszystkich i może przyda się na przyszłość. Cytat Wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 24 stycznia 1996 r., III AUr 11/96, OSA 1996, z. 7-8, poz. 26, w którym uznano, że spłata kredytu bankowego, zrobienie drobnych zakupów, odebranie dziecka z przedszkola, zatankowanie samochodu w czasie drogi pracownika do domu stanowią przerwę życiowo uzasadnioną, nie pozbawiającą pracownika odszkodowania z tytułu skutków wypadku przy wykonywaniu tej czynności, bowiem ich załatwienie po odbyciu drogi do domu byłoby znacznie utrudnione. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi