Skocz do zawartości

Gdzie można złożyć skargę na pracownika BHP?

Sonsty765

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam nie przyemną sytuacje,

jednej pracownik BHP wydarł sie na mnie, bo zapytałam się go kolejny by mi coś wytłumaczył. Był nie miły i arogancki. Chyba pw tym dniu pracował za karę. Niestety, ale to mnie się oberwało najbardziej,  tym, że w szkole nie jesteśmy, bym pozwoliła sobie na takie chamskie odzywki, jakie on mówił do mnie. Gdzie mogę złożyć skarge? Czy tylko do pracodawcy? co jeśli on nic z tym nie zdziała, czy jest szansa na to by ten Pan poniósł jakieś poważniejsze konsekwencje?

Edytowane przez Sonsty765
Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe pytanie, nigdy się na tym nie zastanawiałem, ale na Twoim miejscu na pewno bym skargę złożył. Wydaje mi się, że skarga u pracodawcy nic nie da - to nie ma najmniejszego sensu. Według mnie należy to zgłosić bezpośrednio do Państwowej Inspekcji Pracy - oni powinni należycie zareagować. Pozdrawiam.

Edytowane przez adek1984
Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak wyżej. Skargę należy złożyć bezpośrednio w Państwowej Inspekcji Pracy. Podejrzewam, że powinni oni wyciągnąć konsekwencje z takiego zachowania - wiadomo, że zwolnienie pracownika raczej w tej sytuacji nie wchodzi w grę, bo oprócz aroganckiego zachowania chyba należycie wykonywał swoją pracę, ale pouczenie i rozmowa będą nieuniknione.

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma PiP do pracownika BHP? Jeśli użył jakiś ostrzejszych słów, albo czujesz się urażona to możesz wnieść pozew o zniewagę w postępowaniu karnym, albo zadośćuczynienie w postępowaniu cywilnym. Do pracodawcy jak najbardziej warto to zgłosić, jeśli prawidłowo na to zareaguje to będzie miał jeden z powodów do zwolnienia takiego pracownika w przyszłości.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 26.09.2016 o 16:49, Sonsty765 napisał:

Skargi dotyczące naruszania praw pracowniczych mogą być zgłaszane do Państwowej Inspekcji Pracy pisemnie, telegraficznie lub za pomocą dalekopisu, telefaksu, poczty elektronicznej, a także ustnie do protokołu. 

Hmm a czy świadkowie również muszą zawierać swoją opinie w taki sposób?

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 24.09.2016 o 08:50, adek1984 napisał:

Ciekawe pytanie, nigdy się na tym nie zastanawiałem, ale na Twoim miejscu na pewno bym skargę złożył. Wydaje mi się, że skarga u pracodawcy nic nie da - to nie ma najmniejszego sensu. Według mnie należy to zgłosić bezpośrednio do Państwowej Inspekcji Pracy - oni powinni należycie zareagować. Pozdrawiam.

Czemu nic nie da u pracodawcy?

moim zdaniem śmiało można składać skargę do pracodawcy, przecież w opinii pracowniczej będzie miał już niezłą notkę...

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...
Dnia 26.11.2016 o 17:14, ChMS napisał:

Ja bym porozmawiał z pracodawcą i na spokojnie przedstawił mu sytuację, która miała miejsce. On może ochrzanić BHPowca również, bo to jego pracownik, jakby nie patrzeć i to może zmieni zachowanie na bardziej miłe i ugodowe. 

Dokładnie, ja też najpierw porozmawiałabym z pracodawcą.  Poza tym pracodawca powinien wiedzieć o takich sytuacjach, zeby móc kontrolować i pilnować zachowania pracowników. 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 year later...
Dnia 28.09.2016 o 14:27, Marzena 45 napisał:

Pierwszą organizacją, do której poszkodowany pracownik może się zwrócić, są związki zawodowe. Nie wiem czy BHP mają związki zawodowe.

Dnia 23.11.2016 o 15:12, domestos napisał:

Oczywiście, ze tak.

Oczywiście, że NIE.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 6 months later...

Takie zachowanie jest zdecydowanie nie odpowiednie. Jednak sprawy tego typu sa trudne bo mamy tutaj do czynienia ze słowem przeciwko słowu i trudno będzie na pewno udowodnić winę tej drugiej osoby. Sam widzę tutaj jedynie jedna mozliwość.Mianowicie skontaktowanie się z pracodawcą który powinien rozwiązać sprawę polubownie. 

Odnośnik do odpowiedzi