Skocz do zawartości

Jaka może być ocena ryzyka zawodowego kelnerki?


Małami123

Rekomendowane odpowiedzi

Urazy rąk kelnera. - Ostrożne obchodzenie się z nożami. Ostrzenie tępych noży. Przechowywanie noży w wyznaczonym pojemniku. Przestrzeganie procedur BHP w hotelu i restauracji. No wszystko co jest związane z sztućcami. Eliminacja pośpiechu, zachowywanie ostrożności kelnerów, zwłaszcza na śliskich powierzchniach.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 2 months later...

Przede wszystkim:

-poparzenie związane z dotykaniem naczyń, sprzętu albo poparzenie jedzeniem,

-przez mokre czy śliskie posadzki i podłogi może się potknąć i połamać coś albo zwichnąć

-może się uderzyć o narożniki, blaty, rogi stołu,

-może spowodować uraz palców i rąk przez otwieracze do butelek czy wina,

-porażenie prądem elektrycznym,

-istnieje ryzyko raka przez obecność palarni w lokalu,

-przemęczenie,

-przez stres może zapaśc na nerwice, depresje.

Odnośnik do odpowiedzi

W pracy kelnerki może dojść do:

  • oparzenia najczęściej rąk,
  • zwichnięcia, złamania, stłuczenia.
  • stłuczenia kończyn dolnych poprzez np. upadający talerz, półmisek etc.
  • urazy dłoni np. przecięcia poprzez otwieracze, otwieranie butelek etc.
  • istnieje ryzyko powstania raka płuc czy krtani, kiedy przebywa na palarni,
  • przemęczenie i zasłabnięcie. 

To są możliwe skutki zagrożenia. A same zagrożenia to:

  • wysoka temperatura,
  • wystające elementy (ruchome i nieruchome),
  • ostre i wystające elementy,
  • szkodliwe czynniki chemiczne,
  • agresywni klienci,
  • hałas.
Odnośnik do odpowiedzi
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Aby korzystać z naszego forum dyskusyjnego należy zaakceptować regulamin oraz Politykę prywatności znajdujące się pod adresem: Regulamin oraz Polityka prywatności