DddDariusz 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Witam, mam pewien problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Chodzi tutaj o mojego pracownika, który przyniósł mi, nagle, bez żadnego uprzedzenia, i nawet bez wcześniejszego zwolnienia lekarskiego, orzeczenie o lekkiej niepełnosprawności. Generalnie z tego co się orientuję nie muszę kierować pracownika na badania kontrolne, jeśli są one ważne. Ale czy taka zmiana statusu pracownika, tzn. stwierdzona niepełnosprawność zmusza mnie, jako pracodawcę do przedwczesnego skierowania go na badania kontrolne? I, jak uzasadnić takie nagłe skierowania na badania profilaktyczne? Będę wdzięczny za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Z tego co wiem, to nie musisz go kierować na dodatkowe badania, jak ma to orzeczenie, ale musisz dostosować jego stanowisko pracy do jego niepełnosprawności. Skontaktuj się z PFRON oni mają dokładne wytyczne co do stanowisk pracy. Odnośnik do odpowiedzi
DddDariusz 0 Napisano 23 Września 2016 Autor Share Napisano 23 Września 2016 Dzięki za odpowiedź. A czy to nie jest tak, że to aktualne badanie traci ważność skoro zmienił się, ten nazwany przeze mnie, status pracownika? Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Badanie traci ważność, dlatego musi pracownik odbyć kolejne, w związku ze zmianą stanowiska. Ale ty jako pracodawca płacisz za to. Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 W aktualnie obowiązującym wykazie chorób zawodowych dla każdego punktu ustalony został "okres, w którym wystąpienie udokumentowanych objawów chorobowych upoważnia do rozpoznania choroby zawodowej pomimo wcześniejszego zakończenia pracy w narażeniu zawodowym" (dla niektórych schorzeń takiego okresu nie określa się np. w odniesieniu do zatruć przewlekłych, pylic płuc, niektórych skutków działania azbestu, czy chorób zakaźnych; dla nowotworów zawodowych - okres ustalony indywidualnie w zależności od okresu latencji nowotworu; dla zatruć ostrych - 3 dni). Sądzę, że badania muszą być robione cyklicznie, co kwartał w przypadku silnych i częstych objawów. A tu masz aktualny wykaz chorób http://www.womp.zgora.pl/wzory/wykaz_ch_zaw_2013.pdf Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 Dnia 29.09.2016 o 15:16, Szefowa wszystkich napisał: W aktualnie obowiązującym wykazie chorób zawodowych dla każdego punktu ustalony został "okres, w którym wystąpienie udokumentowanych objawów chorobowych upoważnia do rozpoznania choroby zawodowej pomimo wcześniejszego zakończenia pracy w narażeniu zawodowym" (dla niektórych schorzeń takiego okresu nie określa się np. w odniesieniu do zatruć przewlekłych, pylic płuc, niektórych skutków działania azbestu, czy chorób zakaźnych; dla nowotworów zawodowych - okres ustalony indywidualnie w zależności od okresu latencji nowotworu; dla zatruć ostrych - 3 dni). Sądzę, że badania muszą być robione cyklicznie, co kwartał w przypadku silnych i częstych objawów. A tu masz aktualny wykaz chorób Co roku chyba się zmienia się wykaz tych chorób prawda? Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 3 Października 2016 Share Napisano 3 Października 2016 2 godziny temu, Sonsty765 napisał: Co roku chyba się zmienia się wykaz tych chorób prawda? Co roku nie, ale co jakiś czas na pewno. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi