Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Wykonuję zadania służby bhp u pracodawcy zatrudniającego pięćdziesięciu pracowników jako pracownik zatrudniony przy innej pracy. Czy może mi się to wliczać do stażu pracy BHP? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 Oczywiście, że powinno się wliczać. "Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 2 września 1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 1 rok stażu pracy w służbie bhp. Natomiast art. 23711 § 1 zdanie pierwsze kodeksu pracy stanowi: pracodawca zatrudniający więcej niż 100 pracowników tworzy służbę bezpieczeństwa i higieny pracy, zwaną dalej „służbą bhp”, pełniącą funkcje doradcze i kontrolne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, zaś pracodawca zatrudniający do 100 pracowników powierza wykonywanie zadań służby bhp pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy." Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
zwiss 0 Napisano 26 Listopada 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopada 2016 Dnia 23.09.2016 o 11:42, Małami123 napisał: Wykonuję zadania służby bhp u pracodawcy zatrudniającego pięćdziesięciu pracowników jako pracownik zatrudniony przy innej pracy. Czy może mi się to wliczać do stażu pracy BHP? W ogóle tego nie rozumiem.. Wykonujesz zadania bhpowca, ale pracujesz przy czymś całkiem innym? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
aron 0 Napisano 7 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Grudnia 2016 Dnia 28.09.2016 o 14:38, Marzena 45 napisał: Oczywiście, że powinno się wliczać. "Zgodnie z § 4 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia Rady Ministrów z 2 września 1997 r. w sprawie służby bezpieczeństwa i higieny pracy specjalistą do spraw bezpieczeństwa i higieny pracy może być osoba posiadająca wyższe wykształcenie o kierunku lub specjalności w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy albo studia podyplomowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz co najmniej 1 rok stażu pracy w służbie bhp. Natomiast art. 23711 § 1 zdanie pierwsze kodeksu pracy stanowi: pracodawca zatrudniający więcej niż 100 pracowników tworzy służbę bezpieczeństwa i higieny pracy, zwaną dalej „służbą bhp”, pełniącą funkcje doradcze i kontrolne w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy, zaś pracodawca zatrudniający do 100 pracowników powierza wykonywanie zadań służby bhp pracownikowi zatrudnionemu przy innej pracy." Gdzie tutaj jest uzasadnione w jakikolwiek sposób to o co zapytał zakładający temat? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Wiesław 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2016 Cytat Kodeks pracy nie zawiera definicji pojęcia „staż pracy”. Przyjmuje się, że jest to okres, w którym pracownik świadczy pracę w ramach stosunku pracy, a więc na podstawie umowy o pracę, powołania, mianowania, wyboru bądź spółdzielczej umowy o pracę, bez względu na tryb rozwiązania stosunku pracy czy na wielkość etatu. To powinno najlepiej określić czy się wlicza czy też nie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
marssongo 0 Napisano 15 Grudnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudnia 2016 To też powinno trochę rozjaśnić: Cytat Przedmiotowego stażu w służbie bhp nie nabędzie zatem, np.: - pracownik zatrudniony przy innej pracy, któremu pracodawca powierzył wykonywanie zadań służby bhp w trybie art. 23711 § 1 KP, - specjalista spoza zakładu pracy, który wykonuje zadania służby bhp na zasadach art. 23711 § 2 KP (chyba, że był lub jest jednocześnie zatrudniony w innym zakładzie pracy w służbie bhp), - pracodawca wykonujący zadania służby na warunkach art. 23711 § 1 zd. 2 KP, czy - osoba świadcząca pracę na podstawie umowy zlecenia/umowy o dzieło, z uwagi na brak statusu pracownika. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 6 Kwietnia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwietnia 2017 Dnia 15.12.2016 o 13:50, marssongo napisał: To też powinno trochę rozjaśnić: Czyli pytający wlicza się do pierwszej kategorii " - pracownik zatrudniony przy innej pracy, któremu pracodawca powierzył wykonywanie zadań służby bhp w trybie art. 23711 § 1 KP, " ? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ilona 0 Napisano 27 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopada 2017 Nie chcę tworzyć nowego wątki, więc mam nadzieję, że po roku od ostatniej odpowiedzi ktoś mi pomoże. Pracuję w małej firmie produkcyjnej. Mam uprawnienia starszego inspektora i obecnie na umowie mam 3/4 etatu handlowca i 1/4 starszego inspektora (1 umowa). Czytałam już tyle interpretacji i opinii że zgłupiałam. Pracodawca postanowił utworzyć komórkę bhp ze względu na warunki szkodliwe i uciążliwe w firmie. Wiem, że rozporządzenia mówią o tym, że w firmach do 100 pracowników można zatrudnić kogoś spoza zakładu pracy lub osobę pełniącą zadania służby bhp przy jednoczesnym wykonywaniu innych zadań. Nie jest jednak powiedziane jasno że zabrania mu się powoływać służbę bhp. Mam więc dwa pytania - czy obecna umowa z podziałem etatów jest prawidłowa i czy w takim wypadku liczy mi się staż żeby po roku mieć uprawnienia specjalisty. Po drugie jeśli jednak nie jest prawidłowa to w jaki sposób powinnam być zatrudniona żeby pracodawca miał odrębną komórkę bhp a ja staż? Największe wątpliwości mam przy tym stażu bo jedni piszą, że do 100 pracowników stażu nie ma, drudzy że jest. Przeczytałam odpowiednie rozporządzenia, zmiany w nich wprowadzone, wyroki sądów i mam swoją interpretację. Chcę jednak wiedzieć czy prawidłową. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 27 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopada 2017 Odpowiedź jest bardzo prosta o wszystkie mity o bhp właśnie będą wyjaśnione. 1. Jeżeli pracodawca zatrudnia powyżej 100 pracowników to ma obowiązek powołania służby bhp z pracownikiem na etacie. Tutaj nie ma wątpliwości. Jeżeli zatrudnia nie więcej niż 100 pracowników to może (ale nie musi) powołać służbę bhp. Przepisy Kodeksu Pracy nie definiują tego wprost, ale wystarczy czytać ze zrozumieniem mianowicie: art. 23711 § 1 Kodeksu pracy w sposób wyraźny wyróżnia dwie formy pełnienia funkcji w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Pierwsza jest realizowana w formie służby bezpieczeństwa i higieny pracy, a druga poprzez powierzenie wykonywania zadań służby bezpieczeństwa i higieny pracy. Odrębność tych dwu form potwierdza również § 4 tego przepisu, który stanowi, iż inspektor pracy może m.in. nakazać utworzenie służby bhp, jeżeli jest to uzasadnione stwierdzonymi zagrożeniami zawodowi. "Służba bhp" jest więc inną formą niż "wykonywanie zadań służby bhp", bowiem w przeciwnym wypadku przepis § 4 w tym zakresie byłby zbędny. Oznacza to nie więcej i nie mniej, że PIP może nakazać powołanie służby BHP, czyli w zatrudnieniu poniżej 100 pracowników. 2. Służba BHP musi być na etacie (umowa o pracę) w dowolnym wymiarze godzin, może to być nawet 1/50 jeżeli zatrudnia nie więcej niż 600 pracowników. 3. Jeżeli jest się zatrudnionym w zakładzie pracy, gdzie jest mniej niż 100 pracowników, ale w służbie bhp np. na stanowisku Starszego Inspektora ds. BHP to staż odbywa się. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ilona 0 Napisano 28 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopada 2017 Dziękuję Panie Rafale. Moja interpretacja była więc prawidłowa, cieszę się że teraz mam pewność. Nie mam tylko pewności czy jedna umowa jaką mam obecnie jest prawidłową formą. Gdzieniegdzie znalazłam informację że lepiej mieć to na dwóch umowach. Dodam, że PIP nie nakazał powołania służby BHP, jest to decyzja pracodawcy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rafał Wielgus 106 Napisano 28 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopada 2017 Od wielu lat w służbie bhp przyjęła się praktyka, że "behapowiec" aby wykonywać obowiązki również inspektora ochrony przeciwpożarowej, musiał podpisać dodatkową umowę aby było to zgodnie z prawem, przykładowo: 1/2 etatu jest na stanowisku Specjalisty ds. BHP 1/2 etatu jest na stanowisku Inspektora ochrony przeciwpożarowej. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby takie rozwiązanie było wdrożone, gdyż przepisy o Służbie BHP nie narzucają nam wymiaru pracy, jeżeli zatrudnione jest mniej niż 600 pracowników. Warunek jest jeden, aby pracownik służby bhp był zatrudniony na "etacie". Powyższe rozwiązanie może być, ale NIE MUSI. Kompletną bzdurą jest natomiast interpretacja przepisów o służbie bhp, że pracownik takiej służby (inspektor ds. bezpieczeństwa i higieny pracy) nie może wykonywać dodatkowych obowiązków np. Inspektora Ochrony Przeciwpożarowej. Jeszcze raz podkreślę, jest to bzdura wymyślona przez samych pracowników Służb BHP. Wyjaśniam dlaczego: Rozporządzenie o Służbie BHP określa wprost zadania jakie ma wykonywać pracownik służby BHP. Tych zadań jest 22. Jedną z bezsensownych interpretacji są szkolenia okresowe bhp, które nie znajdują się na tym wykazie i firmy zlecają innym firmom zewnętrznym na przeprowadzenie takiego szkolenia, rzekomo że sami nie mogą tego przeprowadzić. Jest to kolejna bzdura. Przytoczę inny przykład. W wykazie zadań dla służby bhp nie ma np. obsługi komputera, nie ma porządkowania własnego stanowiska pracy po jej zakończeniu i co ........... ? Nie mogę obsługiwać komputer bo ten zakres nie znajduje się w wykazie ? Odpowiedź narzuca się sama. Oczywiście że może. A wykaz 22 czynności jest tylko wykazem minimalnym (obowiązkowym) który nie oznacza, że tylko takie zadania ma wykonywać. Nie ma tam zapisu TYLKO. Reasumując. Stanowisko pracy w Służbie BHP może wykonywać dodatkowe czynności, które nie zostały określone w Rozporządzeniu o Służbie BHP. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ilona 0 Napisano 29 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopada 2017 Jasno i klarownie. Dziękuję! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Fudowsky 1 Napisano 30 Listopada 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopada 2017 Świetny wpis, dziękuje. Internet aż się gotuje od sprzecznych informacji na ten temat, czy taż jest czy nie ma, a także czy może wykonywać inne obowiązki czy nie. Informacje powyżej są konkretne i poparte dowodami. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ilona 0 Napisano 27 Listopada 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopada 2018 Chciałabym rozwinąć wątek. Zmieniłam ostatnio pracę i pracuję obecnie w Urzędzie Miasta. Z racji tego, że mam ukończone studia podyplomowe i doświadczenie w zakresie BHP postanowiono powierzyć mi zadania w zakresie BHP. Nie ma niestety możliwości w urzędzie otrzymania umowy, która określałaby część etatu dla inspektora. Powiedziano mi natomiast, że przy umowie, gdzie cały etat obejmuje stanowisko urzędowe, będzie zmieniony zakres obowiązków. W zakresie obowiązków będzie dodatkowy zapis dotyczący obowiązków inspektora ds. BHP. Urzędnicy twierdzą, że to wystarczy aby czas pracy w takiej formie liczył się do stażu pracy, aby z inspektora można było zostać specjalistą. Czy to faktycznie będzie się liczyło? Nie ukrywam, że pierwszy raz spotkałam się z taką opinią. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
byern 0 Napisano 12 Grudnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudnia 2018 Zwłaszcza, jeżeli w obowiązkach jest opisane, że zajmujesz się kwestiami BHP. Wówczas są ku temu podstawy, aby wszystko się wliczało. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi