Skocz do zawartości

Jakie są substancje niebezpieczne w pracy w Hucie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam, 

Musze uporządkować substancje niebezpieczne w hutach. 
W kodeksie pracy pisze, cytuję "niedopuszczalne jest stosowanie substancji niebezpiecznej.... bez posiadania aktualnego spisu tych substancji..." 

Czy ktoś z Was robił już taki spis?

Dosyć dużo jest tych substancji, może ma już ktoś gotową listę?

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukałam i znalazłam kilka ciekawych substancji:

Biel cynkowa – substancja niebezpieczna dla środowiska,

Tlenek cynku paszowy– substancja niebezpieczna dla środowiska,

Tlenki ołowiu – substancje niebezpieczne dla środowiska, które dodatkowo są substancjami toksycznymi,

Tlenek kadmu – substancja niebezpieczna dla środowiska, która dodatkowo jest substancją bardzo toksyczną,

Kadm – substancja niebezpieczna dla środowiska, która dodatkowo jest substancją bardzo toksyczną.

Odnośnik do odpowiedzi

Substancje niebezpieczne oznaczane są symbolem „R” R26 – działa bardzo toksycznie w przypadku wchłonięcia drogami oddechowymi R27 - działa bardzo toksycznie w przypadku kontaktu ze skórą R45 – może być przyczyną raka R46 – może powodować dziedziczne uszkodzenia genetyczne R61 – może działać szkodliwie na płód Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę tą klasyfikacje.

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Szefowa wszystkich napisał:

witam, 

Musze uporządkować substancje niebezpieczne w hutach. 
W kodeksie pracy pisze, cytuję "niedopuszczalne jest stosowanie substancji niebezpiecznej.... bez posiadania aktualnego spisu tych substancji..." 

Czy ktoś z Was robił już taki spis?

Dosyć dużo jest tych substancji, może ma już ktoś gotową listę?

Huty szkła praktycznie nie wytwarzają ani odpadów, ani ścieków.

Przemysł szklarski produkuje wiele produktów "przyjaznych środowisku" , nie mam niestety pojęcia jak jest z hutami żelaza. 

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.09.2016 o 12:07, Małami123 napisał:

Huty szkła praktycznie nie wytwarzają ani odpadów, ani ścieków.

Przemysł szklarski produkuje wiele produktów "przyjaznych środowisku" , nie mam niestety pojęcia jak jest z hutami żelaza. 

Hmm ,dzięki na pewno przyda mi się ta informacja. Sprawdzę ja jeszcze w paru innych źródłach. Może tutaj cos na blogu znajdę.

Odnośnik do odpowiedzi
  • 1 month later...
Dnia 22.09.2016 o 15:31, Marzena 45 napisał:

Poszukałam i znalazłam kilka ciekawych substancji:

Biel cynkowa – substancja niebezpieczna dla środowiska,

Tlenek cynku paszowy– substancja niebezpieczna dla środowiska,

Tlenki ołowiu – substancje niebezpieczne dla środowiska, które dodatkowo są substancjami toksycznymi,

Tlenek kadmu – substancja niebezpieczna dla środowiska, która dodatkowo jest substancją bardzo toksyczną,

Kadm – substancja niebezpieczna dla środowiska, która dodatkowo jest substancją bardzo toksyczną.

Marzena ma rację, to są subtsancje które z pewnością są szkodliwe dla organizmu.Ilośc tego typu substancji decyduje o tym czy zalicza się hutę do miejsc niebezpiecznych, o zwiększonym ryzyku. To może być zakład o zwiększonym ryzyku wystąpeinia awarii przemysłowej. W zakładzie zazwyczaj przewiduje się także szkodliwe dla bezpieczeństwa scenariusze, które mogą wystąpić. Należą do nich wyładowania atmosferyczne, uderzenia pojazdów mechanicznych, wybuchy w pobliżu isntalacji, skrajne warunki atmosferyczne i kilka innych. Jak widać huta stwarza spore ryzyko dla swoich pracowników. 

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.11.2016 o 15:09, domestos napisał:

Marzena ma rację, to są subtsancje które z pewnością są szkodliwe dla organizmu.Ilośc tego typu substancji decyduje o tym czy zalicza się hutę do miejsc niebezpiecznych, o zwiększonym ryzyku. To może być zakład o zwiększonym ryzyku wystąpeinia awarii przemysłowej. W zakładzie zazwyczaj przewiduje się także szkodliwe dla bezpieczeństwa scenariusze, które mogą wystąpić. Należą do nich wyładowania atmosferyczne, uderzenia pojazdów mechanicznych, wybuchy w pobliżu isntalacji, skrajne warunki atmosferyczne i kilka innych. Jak widać huta stwarza spore ryzyko dla swoich pracowników. 

Domestos a wiesz może jakie w związku z tymi zagrożeniami i związkami szkodliwymi dla człowieka (pracownika) są formy jego ochrony? Interesuje mnie to bo piszę na ten temat pracę i potrzebowałbym jakiś mniej oficjalnych teorii i wiedzy, bo takiej mam już wręcz za dużo. Potrzebuje trochę wiedzy od praktyka, nie teoretyka.

Odnośnik do odpowiedzi