Skocz do zawartości

Wypadek na drodze z winy pracownika

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy ten przepis będzie odpowiedni, ale to jedyne co mi się skojarzyło: "Wynika to z art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków określonych w tej ustawie było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa."

• Like 1
Odnośnik do odpowiedzi

Jak mówi przedmówca:

z art. 21 ust. 1 ustawy wypadkowej. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków określonych w tej ustawie było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien czy dokładnie ten przepis, który został wyżej przez Was zacytowany tego dotyczy - być może się mylę albo źle go interpretuję, ale coś mi w nie pasuje. Może ktoś jeszcze ma jakąś propozycję w temacie? Chętnie zaczerpnę dodatkowej wiedzy ;) 

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.09.2016 o 13:01, Szefowa wszystkich napisał:

Witam Was,

czy  mogę wypłacić pracownikowi odszkodowanie jeśli miał wypadek samochodowy z własnej winy? Jechał do sklepu, a był w godzinach pracy.

Dziękuję za wszelkie informacje.

Sądze, że nie powinien wymagać odszkodowania.ZUS raczej nie przychyli się pozytywnie do wypłacenia odszkodowania. A raczej na pewno. Sprawa jest cięzka... może ktoś coś więcej napisze w tym temacie.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.09.2016 o 13:01, Szefowa wszystkich napisał:

Witam Was,

czy  mogę wypłacić pracownikowi odszkodowanie jeśli miał wypadek samochodowy z własnej winy? Jechał do sklepu, a był w godzinach pracy.

Dziękuję za wszelkie informacje.

Jaka to praca? Czy opuścił zakład pracy w takim wypadku? 

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że nie możesz. Jesli byłą to ewidentnie jego wina. Prawdopodobnie musi być jakieś nagranie, protokół z policji, opinia świadków. Myślę, że pełna odpowiedzialność by była gdyby pracownik był nieletni. W takim przypadku raczej nie masz co się martwić.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 23.09.2016 o 14:08, Małami123 napisał:

Sądze, że nie powinien wymagać odszkodowania.ZUS raczej nie przychyli się pozytywnie do wypłacenia odszkodowania. A raczej na pewno. Sprawa jest cięzka... może ktoś coś więcej napisze w tym temacie.

Hmm no właśnie w tym jest cały problem. Jest to dość trudne w interpretacji.

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bogus12 napisał:

Wydaje mi się, że nie możesz. Jesli byłą to ewidentnie jego wina. Prawdopodobnie musi być jakieś nagranie, protokół z policji, opinia świadków. Myślę, że pełna odpowiedzialność by była gdyby pracownik był nieletni. W takim przypadku raczej nie masz co się martwić.

Noo właśnie mam nagrania, policja jakoś nie jest skoro do działań, zresztą jak to z policją jest. Przekazała mi protokół, ale już opinie świadków nie. Jestem  w kropce.

Odnośnik do odpowiedzi