Skocz do zawartości

Mobbing w pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem kiedyś o zakładach pracy, w których znajdują się komisje antymobbingowe, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy w Polsce w ogóle takowe istnieją - osobiście nigdy się z nimi nie spotkałem (a pracowałem już w kilku firmach). Pozostaje chyba wyłącznie zgłoszenie sprawy do sądu, jednak wiadomo, że potrzebne są dowody (np. sms'y, maile) lub świadkowie (a o nich niestety trudno - boją się utraty pracy). Jeżeli chodzi o odszkodowanie: art. 94[3] § 4 k.p. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów. 

Odnośnik do odpowiedzi

art. 94[3] § 1 k.p. stanowi o tym, że pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi.
Konsekwencją tego obowiązku jego niedochowania jest odpowiedzialność pracodawcy, również w takim przypadku gdy nie jest on osobiście zaangażowany w stosowanie mobbingu, lub też nie interesował się czy mobbing jest stosowany wobec zatrudnianych przez niego pracowników.
W przypadku braku odpowiednich działań w zakresie przeciwdziałania mobbingowi odpowiedzialność pracodawcy kształtuje się w postaci odszkodowania lub zadośćuczynienia pracownikowi u którego nastąpił rozstrój zdrowia.

Odnośnik do odpowiedzi

PiP Ci raczej nie pomoże .. Jest to przestępstwo, więc w związku z tym lepiej sprawę zgłosić na prokuraturę (jak nie zależy Ci na pracy - chociaż pracodawca nie może Cię wyrzucić, to atmosfera będzie nieciekawa), albo możesz udać się do prawnika, aby sprawę za Ciebie poprowadził.

Tak przepis brzmi:

Art. 218. § 1. Kto, wykonując czynności w sprawach z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych, złośliwie lub uporczywie narusza prawa pracownika wynikające ze stosunku pracy lub ubezpieczenia społecznego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Odnośnik do odpowiedzi