Adam1984 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Witam. Byłem na posiedzeniu składu orzekającego i otrzymałem umiarkowany stopień niepełnosprawności. Mam poważne problemy z kręgosłupem. Czy w związku z wydanym orzeczeniem przysługuje mi skrócony, dzienny czas pracy? Jeśli tak to może ktoś z Was wie, jak podchodzą do tego pracodawcy - czy jest to dla nich jakiś problem? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
adek1984 1 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 W ustawie z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu, znajduje się artykuł 15, w którym widnieje zapis: "Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo" oraz "osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych, a także "wymiar czasu pracy ustalony zgodnie z ust. 1 lub 2 obowiązuje od dnia następującego po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności". Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Każda osoba ze znacznym, z umiarkowanym i z lekkim stopniem niepełnosprawności nie może pracować dłużej niż 8 godzin dziennie i 40 godzin tygodniowo. Od 10 lipca 2014 r. osoby ze stopniem znacznym i z umiarkowanym mają dodatkowe uprawnienie – pracują 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
yockpl 0 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 Pracujesz 7 godzin dziennie i dodatkowo przysługuję Ci 15 minut przerwy więcej czyli łącznie masz pół godziny. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Persona Non Grata 0 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 Dodatkowo z tego co się orientuję to nie możesz robić nadgodzin oraz praca w czasie nocnym odpada. Z czasem pracy oraz przerwą jest tak jak pisali ludzie wcześniej. Przy okazji witam wszystkich to mój pierwszy post na forum! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 Z tego co wiem, to lekarz musi napisać informacje o tym ile powinna ci przysługiwać przerwa. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 6 godzin temu, yockpl napisał: Pracujesz 7 godzin dziennie i dodatkowo przysługuję Ci 15 minut przerwy więcej czyli łącznie masz pół godziny. Skąd taka informacja? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Persona Non Grata 0 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 W paru zakładach pracy w których pracowałem osoby, które posiadały pewien stopień niepełnosprawności pracowały po 7 godzin dziennie oraz miały dodatkową przerwę. Nie wiem na jakiej podstawie pisał to @yockpl. Jednak ja się w tym spotykałem po prostu w życiu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
jaco 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 18 godzin temu, Marzena 45 napisał: Skąd taka informacja? Ustawa z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 29 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2016 Od 10 lipca 2014 r. osoby ze stopniem znacznym i z umiarkowanym mają dodatkowe uprawnienie – pracują 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi