Skocz do zawartości

Umiarkowany stopień niepełnosprawności, a godziny pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Byłem na posiedzeniu składu orzekającego i otrzymałem umiarkowany stopień niepełnosprawności. Mam poważne problemy z kręgosłupem. Czy w związku z wydanym orzeczeniem przysługuje mi skrócony, dzienny czas pracy? Jeśli tak to może ktoś z Was wie, jak podchodzą do tego pracodawcy - czy jest to dla nich jakiś problem?

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawie z dnia 27.08.1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu, znajduje się artykuł 15, w którym widnieje zapis: "Czas pracy osoby niepełnosprawnej zaliczonej do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności nie może przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo" oraz "osoba niepełnosprawna nie może być zatrudniona w porze nocnej i w godzinach nadliczbowych, a także "wymiar czasu pracy ustalony zgodnie z ust. 1 lub 2 obowiązuje od dnia następującego po przedstawieniu pracodawcy orzeczenia o niepełnosprawności". 

Odnośnik do odpowiedzi

Każda osoba ze znacznym, z umiarkowanym i z lekkim stopniem niepełnosprawności nie może pracować dłużej niż 8 godzin dziennie i 40 godzin tygodniowo. Od 10 lipca 2014 r. osoby ze stopniem znacznym i z umiarkowanym mają dodatkowe uprawnienie – pracują 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo.

Odnośnik do odpowiedzi