Skocz do zawartości
KamilM

Praca na budowie - woda i ciepłe posiłki

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu lat wykonuję ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni. Pracuję codziennie (od poniedziałku do piątku) po 11-12 godzin. Czy pracodawca ma obowiązek latem dostarczać nam wodę do picia, natomiast zimą ciepłe napoje i/lub posiłek? Czy regulują to jakieś przepisy? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane w formie jednego dania gorącego, lub gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych, lub przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów. Pracujesz na umowę o prace?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

pracodawca zobowiązany jest zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje. Natomiast w warunkach szczególnie uciążliwych, czyli podczas mrozów i w upały, szef musi oprócz wody dostarczyć też inne napoje. Ich ilość, rodzaj i temperatura powinny być także dostosowane do warunków wykonywania pracy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.09.2016 o 10:33, KamilM napisał:

Od wielu lat wykonuję ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni. Pracuję codziennie (od poniedziałku do piątku) po 11-12 godzin. Czy pracodawca ma obowiązek latem dostarczać nam wodę do picia, natomiast zimą ciepłe napoje i/lub posiłek? Czy regulują to jakieś przepisy? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pracodawca musi zapewnić Ci posiłek. Natomiast nie wiem, czy to dotyczy tylko okreslonych zawodów. Czasami pracodawcy dają bony na wyżywienie, wiem, że u Policjantów tak jest. Niestety ale kwoty bonów są dosyć niskie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Były już podobne posty na tym forum, wpisz posiłek regeneracyjny etc. W przypadku, gdy twoja praca powoduje spalanie ponad 1000 kcal to pracodawca ma obowiązek zapewnić Ci posiłek regeneracyjny, albo też jego ekwiwalent w postaci pieniędzy albo bonów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Małami123 napisał:

Dokładnie, wydaje mi się też, że na blogu także coś znajdziesz w tym temacie...

Na blogu akurat nic nie pisze w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:

  1. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  2. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszcze­niach zamkniętych, w których ze względów tech­nologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicz­nego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  3. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimo­wy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
  4. pod ziemią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Gucior napisał:

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:

  1. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  2. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszcze­niach zamkniętych, w których ze względów tech­nologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicz­nego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  3. związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimo­wy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
  4. pod ziemią.

O w końcu - czytelne i na temat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.09.2016 o 10:33, KamilM napisał:

Od wielu lat wykonuję ciężką pracę fizyczną na otwartej przestrzeni. Pracuję codziennie (od poniedziałku do piątku) po 11-12 godzin. Czy pracodawca ma obowiązek latem dostarczać nam wodę do picia, natomiast zimą ciepłe napoje i/lub posiłek? Czy regulują to jakieś przepisy? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pracodawca powinien Ci wydawać posiłki zimą od 1 listopada do 31 marca. W rozporządzeniu o w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, ten czas to okres zimowy właśnie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Furentisque napisał:

A jest coś złego w tym, że pewne informację się podkreśli parę razy? Nie rozumiem o co Wam chodzi i z czym macie problem tak duży. 

Zbędne to jest moim zdaniem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...