MarcinJ 1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Witam, jaki jest okres przechowywania dokumentacji powypadkowej? Odnośnik do odpowiedzi
Andrzej 1 Napisano 4 Września 2016 Share Napisano 4 Września 2016 Cześć, okres wynosi 10 lat, masz to w KP i w niezliczonej ilości stron internetowych. Art 234 KP Cytat § 31. Pracodawca jest obowiązany przechowywać protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy wraz z pozostałą dokumentacją powypadkową przez 10 lat. Odnośnik do odpowiedzi
Kargul 1 Napisano 10 Września 2016 Share Napisano 10 Września 2016 A można przechowywać ten protokół w formie elektronicznej, tj. zeskanowany? Wiem, że są tam podpisy ale przy skanowaniu powinny mieć taką samą moc prawną. Może ktoś mi z tym pomóc, bo nie wiem jak podejść do tego tematu? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 13 Września 2016 Share Napisano 13 Września 2016 Witaj. Taka informacja widnieje w kodeksie pracy i zgodnie z tą informacją czas który takie dokumenty powinny być przechowywane to 10 lat i przez te lata wszystko pownno być zachowane do kontroli. Po tym czasie dokumenty można spokojnie zutylizować. Odnośnik do odpowiedzi
czlowiekXXI 0 Napisano 14 Września 2016 Share Napisano 14 Września 2016 Kiedyś ustalenia były takie że trzeba było trzymać 30 lat i przyznam szczerze, że u mnie i taka dokumentacja leży, ale jak ktoś nie ma miejsca na pokaźne archiwum to te 10 lat to dobre rozwiązanie. Nawet nie wiedziałem że to tak można teraz. Cóż.... Chyba czas zacząć robić porządki w dokumentach Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Do 10 lat. Dłużej tych dokumentów trzymać nie trzeba, bo najwzwyczajniej w świecie po takim czasie od wypadku cała sprawa ulega przedawnieniu więc i dokumenty są niepotrzebne, bo stają sie nie ważne. Odnośnik do odpowiedzi
sandradrozd 1 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 ja bym w sumie tego się nie pozbywała dokumenty to dokumenty. Trzymaj jak najdłużej te dokumenty Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Wynosi 10 lat. Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Nowe rozporządzenie wykonawcze dotyczące wypadków przy pracy jest praktycznie powtórzeniem regulacji zawartych w dotychczas obowiązujących przepisach. Jego wejście w życie nie wpływa więc na sytuację pracodawców i pracowników. W porównaniu do poprzednio obowiązującego, nowe rozporządzenie nie zawiera przepisów nakazujących pracodawcy przechowywanie protokołu powypadkowego wraz z pozostałą dokumentacją przez 10 lat. Regulacja ta została jednak przeniesiona do Kodeksu pracy i nadal obowiązuje. Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Dnia 4.09.2016 o 23:09, MarcinJ napisał: Witam, jaki jest okres przechowywania dokumentacji powypadkowej? "W nowym rozporządzeniu brak jest przepisu nakazującego pracodawcy przechowywanie protokołu powypadkowego wraz z pozostałą dokumentacją. Jednak wymóg ten nie został zniesiony lecz jego ranga została podwyższona - wymóg taki został zawarty w Kodeksie Pracy. Zgodnie z jego przepisami pracodawca jest obowiązany przechowywać protokół ustalenia okoliczności i przyczyn wypadku przy pracy oraz pozostałą dokumentację powypadkową przez 10 lat." Odnośnik do odpowiedzi
Elka 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Okres ten wynosi 10 lat, następnie po tym okresie czasu można spokojnie pozbyć się dokumentów. Tak mówi prawo, więc lepiej całą dokumentację przechowywać w bezpiecznym miejscu - w razie kontroli, nie będziesz miał problemów. Czasami się o tym zapomina i wyrzuca jakiś dokument, co naprawdę może zaszkodzić. Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Dnia 4.09.2016 o 23:09, MarcinJ napisał: Witam, jaki jest okres przechowywania dokumentacji powypadkowej? Zgodnie z art. 94 pkt 9b ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (tekst jedn.: Dz. U. z 1998 r. Nr 21, poz. 94 z późn. zm.) pracodawca jest obowiązany przechowywać dokumentację w sprawach związanych ze stosunkiem pracy oraz akta osobowe pracowników w warunkach niegrożących uszkodzeniem lub zniszczeniem. Nie wiem natomiast ile musi ją przechowywać. A to też bezsensu, bo papier blaknie, tusz tak samo, czyli trzeba wydawać kolejną kase na ksero itp. Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Dnia 4.09.2016 o 23:09, MarcinJ napisał: Witam, jaki jest okres przechowywania dokumentacji powypadkowej? Z tego co wiem to do 10 lat, natomiast u mnie w pracy np. robi się skan tej dokumentacji i przechowuje na osobnym dysku, wprawdzie dużo pracy było z skanowaniem dokumentacji z przed 3 lat, ale pracodwca ma przynajmniej pewność, że dokumenty nie ulegną zniszczeniu. Jak są zniszczone to nie zwalnia pracodawce przed poniesieniem kary. Odnośnik do odpowiedzi
hanka 0 Napisano 30 Listopada 2016 Share Napisano 30 Listopada 2016 witam a czy przy okazji ktoś wie jaki jest okres w ktorym mogę starać sie o odszkodowanie za wypadek przy pracy? chodzi mi o takie jak opisane tutaj Świadczenia związane z wypadkiem przy pracy czyli dochodzone od mojego (byłego juz zreszta) pracodawcy? Odnośnik do odpowiedzi
Bartek1985 0 Napisano 17 Maja 2017 Share Napisano 17 Maja 2017 Niektóre dokumenty musimy przechowywać w wersji papierowej, ponieważ takie jest prawo. Co prawda ulega ono zmianom, jednak w tym przypadku jest nadal tak jak napisali przedmówcy. Racja, że papier oraz tusz blakną z czasem, dlatego dobrze jest właściwie zabezpieczyć takie dokumenty, a dodatkowo wykonać ich zdigitalizowaną kopię. Większą ilość ważnych dla nas informacji możemy np. zbindować lub zarchiwizować. Odnośnik do odpowiedzi
Marcin 0 Napisano 31 Maja 2017 Share Napisano 31 Maja 2017 Jeśli nie chcesz przechowywać dokumentów samemu, to możesz przechowywanie dokumentów zlecić profesjonalnej firmie, tak jak ja Jestem bardzo zadowolony ich obsługa Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi