Kondziu 0 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2016 Cześć, wiem, że to nie jest forum prawne jednak parę osób ma tutaj dość sporą wiedzę więc pozwolę sobie założyć ten temat oraz zapytać w nim jak wygląda sprawa, że strony prawnej jeżeli chcemy pracować na 2 etatach albo łączyć etat z połową etatu itp? Macie jakieś doświadczenia jak patrzą na to pracodawcy, jak skonstruowana powinna być umowa o pracę w takim przypadku? Na co szczególnie zwrócić uwagę kiedy pojawia się taka możliwość? Czy są jakieś kruczki prawne w tym temacie. Chodzi mi o wasze doświadczenia. Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że nikt nie obrazi się za ten niewielki offtop, chociaż sam nie wiem czy tak to traktować. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
ITprofi 3 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2016 Jeśli mają być to dwa etaty u różnych pracodawców to możesz tak robić, prawo tego nie zakazuje. Ale gorzej jest jak chcesz mieć dwa etaty u jednego pracodawcy, wtedy nie ma takiej opcji (przeczytaj orzeczenie SN - Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Administracyjna, Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 13.031997, I PKN 43/97, tam zakazał łączenia dwóch etatów u jednego pracodawcy). Wyjątkiem od tego zakazu jest zatrudnienie u tego samego pracodawcy w wyraźnie innym zakresie obowiązków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
MarcinJ 1 Zgłoś Napisano 3 Września 2016 Hehe, ale trzeba pamiętać, że są normy, które wymagają odpowiedniego odpoczynku. Tzn. musisz mieć raz w tygodniu 35 godzin ciągłego odpoczynku, a w ciągu dnia 11 (chyba, że z systemem zmianowym pokombinujesz). Ale co do zasady dwie prace można ciągnąć u dwóch różnych pracodawców. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Franek 0 Zgłoś Napisano 6 Września 2016 Warto też spojrzeć na umowę bo często pracodawca zastrzeże sobie to, żebyś nie pracował u jego konkurencji czy coś w ten deseń. Kiedy jednak jest to inna branża to jak najbardziej możesz podjąć zatrudnienie u dwóch pracodawców, nic nie stoi na przeszkodzie. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Anika 0 Zgłoś Napisano 6 Września 2016 Musisz mieć 8 godzin odpoczynku na dzień. To jet warunek podstawowy, jeśli chcesz pracować na dwa etaty u jednego pracodawcy. No chyba, że będziesz mieć ten drugi jako umowa zlecenie. Ponadto trzeba spisać zakres obowiązków, żeby nie kolidowały ze sobą i były jasne. Jeśli masz ten 2 etat u kogoś innego, należy powiadomić tego pracodawcę, gdzie masz umowę o pracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Zgłoś Napisano 18 Września 2016 Nie ma w tym żadnej głębszej filozofii. Nikt na to nie patrzy w żaden negatywny sposób jeśli radzisz sobie w wypełnianiu swoich codziennych obowiązków w jednej i drugiej firmie.Z czego tylko wiem możesz mieć jedną umowę o pracę, więc to drugie to by było umowa zlecenie, Jest to bardzo ważne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Zgłoś Napisano 18 Września 2016 Jeżeli są to dwa etaty u tego samego pracodawcy - należy się upewnić, że zakres obowiązków jest od siebie kompletnie różny. Musi być też zapewniona odpowiednia ilość odpoczynku w ciągu dnia. Chyba, że jeden etat jest na umowę o pracę, a drugi etat jest na umowę zlecenie. Wtedy nie ma żadnych ograniczeń czasowych czy obowiązków prawnych. Tak samo gdy oba etaty są na podstawie umowy zlecenie. Jeśli są to dwa etaty u dwóch różnych od siebie pracodawców, wtedy należy poinformować ich o swojej drugiej pracy. Mam nadzieję, że moja pomoc się przydała. Życzę miłego dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi