Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Witam Wszystkich, pracownica idąc na przerwę poślizgnęła się(lub potknęła- sama nie wie dokładnie) na płytkach i upadając stłukła sobie palec u ręki (wywinął się do góry). Lekarz stwierdził Stłuczenie palca- kod S 60.0. i wystawił zwolnienie lekarskie na początek na 8 dni. Nagłość zdarzenia - była związek z pracą - był uraz- stłuczenie palca ? - uznać, że stłuczenie to naruszenie tkanek ? Ponadto Pani ma unieruchomiony palec i w związku z tym funkcje organizmu też są zakłócone. Pracować nie może. przyczyna zewnętrzna- płytki nie były mokre, pani miała obuwie robocze, śliskość płytek ? być może coś było na podłodze np. granulki - w zakładzie jest to surowiec do produkcji. Pewności nie ma. Co myślicie? Uznać? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Przyczyna zewnętrzna - brak koordynacji pomiędzy nogami. Jakkolwiek to nie brzmi. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Oczywiście ze nie. Twoja rola jest sprawdzić czy wszystko z punktu widzenia materii i organizacji procesu pracy było ok. Jeżeli nie znajdziesz przyczyny _zewnętrznej_ od pracownika nie uznawaj bo nie możesz uznać będąc związaną definicją WPP. ps. dyskusja jest nie potrzebna.... sądy są sądami i tyle i aż tyle i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 To właśnie nasza rola, aby ustalić ta przyczynę zewnętrzną, lub udowodnić, że jej nie ma. Wychodzę z założenia, że jeśli parownik porusza się po płaskiej nie śliskiej dobrze oświetlonej powierzchni, w regulaminowych bezpiecznych butach, świadkowie nie wnoszą, żadnych istotnych odchyleń o normalności i przy składaniu wyjaśnień poszkodowany nie potrafi wskazać dlaczego upadł to nie uznaję. Nie jestem psychologiem władnym to udowadniania jakiś niefortunnych odruchów. Postępowanie powypadkowe i jego wyniki ma być oparte na dowodach a nie widzi mi się tyle i aż tyle kropka. nie dajmy się zwariować. Jesli poszkodowany po nie uznaniu chce się ciągać po sądach droga wolna. A co sad orzeknie to czesto zupełnie inna sprawa. Nagle pojawiają sie nowe okoliczności, zupełnie odmienne od ustalonych, nowe dowody i ok niech tak będzie. Zespół jak zacznie się w taką szczegółowość wdawać to nojprosztsze zdarzenie będzie ciągnęło się miesiącami- nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Pewnie, że też tak można. To też jest dobre podejście. Rzecz w tym, że skoro pracownik się poślizgnął i przewrócić to musiała być jakaś przyczyna. Albo wewnętrzna albo zewnętrzna. Zawsze jakaś jest. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Obejrzałam dokładnie miejsce wypadku i jest tam lekki uskok tzn. jedna płytka jest lekko wyżej ,a druga niżej. Można się o to potknąć przy czym łatwiej idąc w przeciwnym kierunku niż szedł pracownik tzn. jak druga jest wyżej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Andrzej 1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ja bym nie uznał. Jest to ewidentne potknięcie i próba wyegzekwowania dla siebie odpowiednich świadczeń. W ocenie ryzyka zawodowego zapewne nie masz wskazanego zagrożenia w postaci śliskich płytek etc. Dlatego nie zaliczyłbym tego jako wypadku przy pracy, gdyż jest to związane z przyczyną tkwiącą w samej Pani a nie przy pracodawcy. Myślę, że sąd przychyliłby się raczej do twojego wniosku, aniżeli pracownicy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tomek 1 Napisano 4 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 4 Września 2016 Za dużo niewiadomych. Zespół powypadkowy powinien zebrać więcej danych od poszkodowanej pracownicy. Nie można zamknąć postępowania, jeżeli macie wątpliwości, co do tego, czy mamy do czynienia z poślizgnięciem, czy też z potknięciem. Możliwe, że na podłodze były "granulki". To istotny szczegół. Poza tym, może byli świadkowie zdarzenia, którzy mogą dopowiedzieć istotne informacje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kaziol 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Bezpieczeństwo w miejscu pracy zostało zapewnione, ale zawsze jednak może się coś wydarzyć. Płytki mają to do siebie, że są śliskie niestety, wystarczy nieumiejętnie postawić nogę. Wypadek zdarzył się podczas pełnienia obowiązków służbowych, więc według mnie uznanie tego wypadku jest jak najbardziej zasadne. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zuzia 0 Napisano 7 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2016 Witam. Jeżeli widział Pan miejsce wypadku i twierdzi, że jest przyczyna ku temu, żeby można było zrobić sobie krzywdę, to chyba znalazł Pan już sam odpowiedź. Jest to ewidentnie spowodowane miejscem pracy, a raczej "złymi warunkami pracy" , jest to do wykazania i ta Pani będzie mogła ubiegać się o odszkodowanie zważywszy na to, że ma dokumentację lekarską, medyczną. Zatem trzeba będzie się z tym mierzyć. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 9 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Września 2016 Popieram to co pisze Zuzia. Skoro sam Pan twierdzi, że miejsce wypadku jest w pewien sposób inwazyjne to już mamy odpowiedź, że są przesłanki ku temu, żeby uznać sytuacje jako wypadek przy pracy. Jeśli jednak jest tak, że miejsce w żaden sposób nie było inwazyjne. a Pan na pewno zadbał o bezpieczeństwo swojego pracownika to można by się wykłócać. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
czlowiekXXI 0 Napisano 13 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Września 2016 Ciężko powiedzieć, Trzeba by było tą sprawę w odpowiedni sposób zbadać bo na ten moment jak widzę sam nie wiesz czy coś jej tam zagrażało ( granulki) czy też nie. Wiem, że przy takich sytuacjach często pojawia się konflikt z pracownkiem, ale mam nadzieję, że u CIebie uda się to załatwić w fajny polubowny sposób! Powodzonka Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Ja się również zgadzam z tą opinią, że to jest błąd pracownika czyli przyczyna zewnętrzna - mianowicie źle skoordynowane ruchy. Pracownik ma problemy z koordynacją ruchową i to jest przyczyną wypadku. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 20 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2016 Dnia 26.08.2016 o 17:50, Gość napisał: Witam Wszystkich, pracownica idąc na przerwę poślizgnęła się(lub potknęła- sama nie wie dokładnie) na płytkach i upadając stłukła sobie palec u ręki (wywinął się do góry). Lekarz stwierdził Stłuczenie palca- kod S 60.0. i wystawił zwolnienie lekarskie na początek na 8 dni. Nagłość zdarzenia - była związek z pracą - był uraz- stłuczenie palca ? - uznać, że stłuczenie to naruszenie tkanek ? Ponadto Pani ma unieruchomiony palec i w związku z tym funkcje organizmu też są zakłócone. Pracować nie może. przyczyna zewnętrzna- płytki nie były mokre, pani miała obuwie robocze, śliskość płytek ? być może coś było na podłodze np. granulki - w zakładzie jest to surowiec do produkcji. Pewności nie ma. Co myślicie? Uznać? A czy była jakaś informacja " uwaga ślisko"? cokolwiek? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marcin_liss 1 Napisano 20 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2016 Faktycznie czasami mimo najlepszych zabezpieczeń zdarzy się jakiś wypadek. Ważne jest czy była jakaś informacja o tym, że jest ślisko albo coś. Wiadomo jeżeli była to w sumie raczej jej wina, że nie uważała. Jeżeli nie to nie bardzo wiem jak to rozwiązać ale może jakiś artykuł na temat wypadków w trakcie pracy był na blogu napisany- może warto sprawdzić. U mnie jeszcze na szczęście wypadku żadnego nie było ale dopiero zaczynam. Co do bloga to mi faktycznie pomógł. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Tak naprawdę, nawet upadek na prostej powierzchni można aktualnie nazwać wypadkiem przy pracy. Znalazłam takie informacje: w wyroku z dnia 16 czerwca 1980 r. III PR 33/80, LEX nr 14532 Sąd Najwyższy uznał, że "przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z dnia 12 czerwca 1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się powodujące potknięcie się i upadek nawet na gładkiej powierzchni. A więc, jeśli wypadek miał miejsce w pracy, doszło do uszkodzenia ciała, to jak najbardziej należy go uznać. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 (edytowane) 3 godziny temu, KasiaK napisał: Tak naprawdę, nawet upadek na prostej powierzchni można aktualnie nazwać wypadkiem przy pracy. Znalazłam takie informacje: w wyroku z dnia 16 czerwca 1980 r. III PR 33/80, LEX nr 14532 Sąd Najwyższy uznał, że "przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z dnia 12 czerwca 1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się powodujące potknięcie się i upadek nawet na gładkiej powierzchni. A więc, jeśli wypadek miał miejsce w pracy, doszło do uszkodzenia ciała, to jak najbardziej należy go uznać. Definicja wypadku przy pracy wymaga aby znaleźć przyczynę zewnętrzną wypadku a nie urazu. Uraz (podobnie jak przyczyna zewnętrzna) jest tylko jednym z elementów definicji wypadkowej. Przyczyną zewnętrzną wypadku bylo chyba poślizgniecie sie, ale nasuwa sie pytanie: na czym sie poslizgnął? Dobrze byloby to okreslic. Bylo w tym dniu mokro? Edytowane 21 Września 2016 przez Marzena 45 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Jeśli ten upadek spowodował większe szkody, to jednak może warto wziąć pod lupę całe zdarzenia. Powinien być jakiś świadek, całą sytuacja trochę brzmi beznadziejnie, natomiast nie ma rzeczy nie możliwych, może jakiś rejestr z kamer. I dopytac kogoś innego, może ktoś coś wie na ten temat. Zastanawia mnie czemu nie było żadnego potykacza z informacją ,ze ślisko lub cos w ten deseń? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Adam1984 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Dla mnie jest to ewidentnie wypadek przy pracy. Napisała Pani w dalszym poście, że dokładnie w miejscu potknięcia znajduje się "uskok" (jedna płytka wyżej, a druga niżej). Każdy pracownik może więc się o nią potknąć, przewrócić i doznać różnego rodzaju urazu - i właśnie dokładnie tak było w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 12 godzin temu, Adam1984 napisał: Dla mnie jest to ewidentnie wypadek przy pracy. Napisała Pani w dalszym poście, że dokładnie w miejscu potknięcia znajduje się "uskok" (jedna płytka wyżej, a druga niżej). Każdy pracownik może więc się o nią potknąć, przewrócić i doznać różnego rodzaju urazu - i właśnie dokładnie tak było w tym przypadku. Powinna być jakaś informacja od pracodawcy, że coś jest nie tak z "płytką". Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 23 minuty temu, Bogus12 napisał: Powinna być jakaś informacja od pracodawcy, że coś jest nie tak z "płytką". Całkowicie się z tym zgadzam, że powinna być taka informacja, jednak wydaje mi się, że sam pracodawca do tej pory nie wiedział o tym uskoku (dopiero teraz przyjrzał się miejscu, w którym zdarzył się wypadek). Nie mniej jednak tak, to zdecydowanie wypadek przy pracy spowodowany czynnikami zewnętrznymi. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 24 minuty temu, kamila napisał: Całkowicie się z tym zgadzam, że powinna być taka informacja, jednak wydaje mi się, że sam pracodawca do tej pory nie wiedział o tym uskoku (dopiero teraz przyjrzał się miejscu, w którym zdarzył się wypadek). Nie mniej jednak tak, to zdecydowanie wypadek przy pracy spowodowany czynnikami zewnętrznymi. Chyba najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest rejestr z kamery, bo z drugiej strony pracodawca nie zawsze musi wiedzieć o każdym szczególe w jego firmie. Np. źle ułożona płytka. Świadkowie by się przydali. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 6 godzin temu, Bogus12 napisał: Powinna być jakaś informacja od pracodawcy, że coś jest nie tak z "płytką". Nie zawsze pracodawca musi zapewnić pracownikowi informacje o wszystkim. Zwałszcza jeśli ta płytka np. była skrzywiona jeden dzień wcześniej. Poza tym takie sytuacje bardzo rzadko się zdarzają. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Dnia 26.08.2016 o 17:50, Gość napisał: Przyczyna zewnętrzna - brak koordynacji pomiędzy nogami. Jakkolwiek to nie brzmi. Brak koordynacji między nogami? hmm chyba nie do końca można to tak ująć. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marco 0 Napisano 25 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2016 Jeżeli płytki podłogowe faktycznie powodowały pewną nierówność, która mogła być przyczyną upadku pracownika to z całą pewnością jest to wypadek przy pracy. Jak widać było bezpośrednio spowodowane to przyczyną zewnętrzną - ta sytuacja mogła przytrafić się właściwie każdemu kto akurat tamtędy przechodził. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi