Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 poszukuję dobrego programu wspomagającego pracę działu bhp w firmie? Czy ktoś z Państwa może polecić jakiś program? Duża firma transportowa - transport komunalny, zaplecze warsztatowe, ochrona środowiska; zatrudnienie ponad 1400 osób. dziękuję za pomoc :)) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Co i kogo program ma wspomagać? Na rynku znajdziesz sporo ofert dot. bhp zawierających m.in: dokumentację powypadkową w wersji elektronicznej, karty oceny ryzyka. CIOP miał (ma?) program STER, który "liczył" różne rzeczy. Czy chcesz, aby program panował nad ewidencją odzieży roboczej, czy raczej przypominał, że czas wysłać 2 część stat.karty wyp? Podaj oczekiwania. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 no coż... pewnie, jak zwykle, nie da się kompleksowo;) przede wszystkim: wypadki, ocena ryzyka, szkolenia pracowników, ocena stanowisk pracy, instrukcje, może jakaś baza aktów prawnych, możliwość samodzielnego tworzenia dokumentacji pod indywidualne potrzeby firmy, choroby zawodowe. Pytanie: czy takie programy zawierają opcję na ,,ochronę środowiska" - emisja czynników szkodliwych? Czy zdecydowanie szukać osobno? Z grubsza to tyle:)) Odzież roboczą ,,załatwia" u nas magazyn główny wg instrukcji. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 właśnie dlatego, że znalazłam sporo ofert pytam o zdanie fachowców. Trudno polegać na opinii oferentów;) a pewne rzeczy wychodzą dopiero w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 odszukaj w internecie firmy: Tarbonus lub C.H Beck - oni coś tam oferowali w twoim zakresie. Może Ci spasuje Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 znalazłam, całe multum, i w tym problem szukam kogoś kto już może pracuje na czymś i może podzielić się uwagami :)) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Jakbym napisał, że tylko ten program tej firmy, byłoby niehalo. Jak do tej pory, udaje nam sie (dział bhp)nie korzystać z jakichkolwiek programów (choc były zakupione licencje). Warto sie powysilać i zrobić coś specjalnego, charakterystycznego dla danej firmy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Nie chodzi, o to żeby pisać że tylko ten i tylko tej firmy. Przecież można napisać, że owaki program owakiej firmy to ma fajne to i to, a kiepskie to i to ;)) a inny w drugą stronę itp Jeżeli można kupić coś fajnego i odpowiedniego za w miarę niewielkie pieniądze, to po co wywarzać otwarte drzwi? A moje przedsiębiorstwo jest w miarę typowe :)) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Ja używam w pracy STER. I chociaż jestem z niego zadowolony, większość opracowań robię nie angażując w nie programu. Żaden program nie jest na tyle mądry żeby poznać specyfikę zakładu. Uważam że to jest tylko dodatek do całości pracy, który może być zupełnie zbędny (ale za to strasznie drogi). Proponuję zakupić coś taniego, zaś całą resztę opracowywać własnymi siłami. Ja tak właśnie robię i wszyscy są zadowoleni Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Co do oprogramowania BHP, ja używam Dokumentacja BHP w Firmie, program jest ze stajni z ODDK, naprawdę polecam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Jak zaczynałem stawać kroki w bhp to się zastanawiałem czy może skorzystać z jakiegoś programu. To jeden znajomy stary wyjadacz powiedział że najlepszy program do bhp to word i excel , obruszyłem się troszkę, może tych kroczków za wiele jeszcze nie zrobiłem ale coraz bardziej się przekonuję że to prawda. Mam sam z Tarbonusa, program do BHP i program dotyczący dokumentacji powypadkowej. Fajny bajer w sumie może się przydać ale u mnie leżą sobie głęboko w szafie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Jaki program nie kupisz, to wspomożesz swoja pracę. Tak naprawdę, nie ma znaczenia który. Nie pracowałem tylko na sterze, wszystkie inne testowałem lub miałem zakupione i wdrożone. Podstawa na jaka należy zwrócić to łatowść importu danych z innych baz danych. Jakoś mało realne ręczne wklepanie 1400 pracowników. Wsparcie przy pilnowaniu szkoleń na pewno ( to samo można zrobić excelem i jego krewniakami) Wypadki - początkowo wydawało mi sie że tak, rzeczywistość zaskakuje i okazuje się, ze trzeba i tak wyjąść z programu bo pewnych rzeczy nie ogarniesz. Ocena ryzyka- jestem zdania, że dla każdej organizacji tworzy się procedurę i sposób dokumentowania adekwatny do specyfiki - ogólny program zawsze polegnie na zagrożeniach specyficznych dla danej branży. Dla chemii nie mierzalnej właściwie brak programu. Dla zagrożeń które z automatu generują poziom ryzyko duże, bardzo duże, wszystko ci będzie szalało (np cz. rakotwórcze, praca w przekroczenie norm dźwigania ratownika medycznego itp itd) A jak ktoś powie że ma program ograniczający cz biologiczne to go ozłocę:) Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Doskonałych programów nie ma. Wszystkie się silą, żeby dać użytkownikowi jak najwięcej możliwości i mocno go wyręczyć. Jednak tak naprawdę im prostsze rozwiązanie tym lepsze. Dlatego każdy "behapowiec" sobie swoje szablony i z nich korzysta. Najgorszy chyba jest Ster, bo trzeba wprowadzić całą masę danych. najlepiej korzystać z narzędzi, które można uzupełniać sukcesywnie. U nas mamy rozwiązanie on-line. Umożliwia nam to pracę w kilka osób, zdalnie i nie koniecznie ze swojego komputera. Czasami trzeba skorzystać z komputera klienta, więc też mamy taką możliwość. W tej aplikacji najlepiej rozwiązane jest postępowanie powypadkowe. Przede wszystkim raz tylko wpisuje się wszystkie dane i wydruczki - protokół, wyjaśnienia, informacje, pismo do zusu wychodzą same. Sam tworzy się rejestr. Ja bardzo nie lubię robić dokumentów do postępowania, a w tym nie czuję, że to robię. Dokumentacja szkoleniowa jest niezła. Zaświadczenia, programy szkoleń, rejestr, dzienniki wychodzą super. Obsługa nie jest tak intuicyjna jak dokumentacji powypadkowej ale da się do tego przyzwyczaić. Ocena ryzyka - zależy co kto lubi. Rozwiązanie działa niedługo, więc firma ma dużą skłonność do negocjowania ceny. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 To prawda, dlatego tak ważne jest stałe rozwijanie oprogramowanie przez jego twórców. My słuchamy naszych klientów i nieustająco dodajemy nowe funkcjonalności jakich oczekują. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 A co byście polecili na ogarnianie badan czynników szkodliwych? Mam duzo stanowisk, kilka firm i na danych stanowiskach różne czynniki z różną częstotliwością.Na razie excel ale przydałoby sie oprogramowanie, które miałoby jakąś przypominajkę. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Gość Napisano 26 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Ja osobiście jestem zadowolony z programów BHP ODDK-owskich. Tak jak ktoś wcześniej napisał "Dokumentacja BHP w firmie" stajni ODDK jest zdecydowanie przydatna w prowadzeniu dokumentacji w firmie, taki program kombajn. Można w nim stworzyć baze wszystkich pracowników i dzięki niemu pilnować terminów szkoleń okresowych i różne inne funkcje. Najlepiej kupić na allegro bo najtaniej Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kaziol 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 W mojej firmie co jakiś czas mamy prezentację jakiegoś programu tego typu. Moje szefostwo nie jest przekonane do takich rozwiązań. Poza tym zawsze znajdzie się jakiś potrzebny niuans, którego tam brakuje. Poza tym excella obsługuje się dużo szybciej i wygodniej. Samo wprowadzenie danych ponad 500 pracowników zajęłoby mi sporo czasu, a niestety takowego nie posiadam. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 11 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2016 Jeśli szukasz dobrego programu to ja zachęcam do zainwestowania w "STER". To dobry i zaufany program. Pracuje na nim od lat. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
czlowiekXXI 0 Napisano 13 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Września 2016 Tarbonus lub C.H Beck - najlepsze, cudowne nie zastąpione. Nawet dla tych dla których tego typu programy to dotychczas to była czarna magia. Zachęcam do zakupu takiego programu, a także służę pomocą przy zakupie, gdyż posiadam kontakty w branży i mogę tego typu rozwiązania zaoferować w fajnych i atrakcyjnych cenach Odzywać się! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Jeśli chodzi o takie programy to tak się składa, że zajmuję się spedycją i zatrudniam podobną ilość osób, a program który wykorzystuje u siebie przy pracy to ODDK. Jest naprawdę niezawodny. Nie zawiódł mnie nigdy a dużo na nim też pracuje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 19 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2016 Wszystko zależy od tego za co dokładnie miałby być odpowiedzialny dany program. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marcin_liss 1 Napisano 20 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2016 Dużo jest programów wspomagających system BHP - wystarczy dobrze poszukać. Możesz również zajrzeć na bloga do którego odnośnik jest na forum. Ja akurat znalazłem rozwiązanie mojego problemu na blogu. Zresztą uważam, że forum też jest bardzo pomocne więc warto szukać. Osobiście nie bardzo wiem co mogę Ci polecić ponieważ prowadzę inny rodzaj działalności więc i oprogramowanie trochę może się różnić ale może warto poszukać jakiś sensownych artykułów? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Widzę, że sporo osób poleca "STER", słyszałam, że jest całkiem dobry i większość firm korzysta tylko i wyłącznie z niego. Polecam również "Dokumentacja BHP w firmie" z ODDK - program wart uwagi. Ma przejrzysty dostęp do wszystkich danych, umożliwia stworzenie pełnej dokumentacji BHP, nie jest też trudny w obsłudze. I oczywiście, ważne jest na czym najbardziej Ci zależy w danym programie. Pod tym kątem szukaj Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Adam1984 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Ja znam wyłącznie program STER i jestem z niego całkowicie zadowolony. Niestety nie mam doświadczenia z innymi programami, bo ten jest dla mnie wystarczający. Widzę też, że STER jest to chyba najpopularniejszy program tego typu - zaufało mu wiele firm, więc chyba to o czymś świadczy. Pracuję na nim od wielu lat i mogę z czystym sumieniem polecić go każdemu Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 U mnie w pracy używa się STER, koledzy chwalą sobię ten program. Ich zadania dotycza m.in. identyfikacji zagrożeń, oceny ryzyka zawodowego, sporządzania dokumentacji powypadkowej, doboru środków ochrony indywidualnej Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi