wosk 0 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Hej, czy osoba zatrudniona w gastronomii może nosić zarost? Zwracano mi już kilka razy uwagę, ale nie wiem jak się to ma w świetle prawa. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Witam W przepisach są tylko wyszczególnione przepisy dotyczące długich włosów u kucharza. Natomiast jeżeli chodzi o zarost to nie jest to uregulowane więc nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby posiadać zarost. Pracodawca jest zobowiązany do przestrzegania art 23 k.c. który brzmi: Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach. Musisz jednak pamiętać o tym, że pracodawca może zawsze woleć wybrać kogoś kto nie posiada zarostu, to jego wolna wola. Odnośnik do odpowiedzi
wosk 0 Napisano 3 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2016 A jak wygląda sprawa z długimi włosami? Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 3 Sierpnia 2016 Share Napisano 3 Sierpnia 2016 Muszą być dokładnie spięte lub schowane pod czepkiem. Odnośnik do odpowiedzi
kosa 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 W każdym razie klienci nie za bardzo to lubią, więc warto to także wziąć pod uwagę. Odnośnik do odpowiedzi
Gucior 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Tylko pytanie czy chodzi o kucharza czy kelnera. Jednak osoba zakładająca ten temat tego nie sprecyzowała. Klienci raczej do kuchni nie zaglądają Odnośnik do odpowiedzi
wosk 0 Napisano 4 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Chodzi o pracę w kuchni, dlatego pytałem. Odnośnik do odpowiedzi
juras 2 Napisano 4 Sierpnia 2016 Share Napisano 4 Sierpnia 2016 Jeżeli chodzi o kucharza to tak jak ludzie pisali wcześniej, jedyne czego trzeba przestrzegać to spięte włosy albo pod jakimś nakryciem głowy, najlepiej czepkiem. Odnośnik do odpowiedzi
Lexis 6 Napisano 9 Sierpnia 2016 Share Napisano 9 Sierpnia 2016 Zarost może mieć, przy modzie na brody często widuję kucharzy z brodami (akurat włosy z brody nie wypadają). Natomiast, gdy idzie o włosy (gdzie włosy często wypadają) to trzeba mieć czapeczkę Odnośnik do odpowiedzi
Łuk@sz 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Ciekaw jestem kto Ci zwrócił na coś takiego uwagę, jeżeli chciałeś pracować w kuchni. Zarost to nic szczególnego w dzisiejszych czasach kiedy panuję na niego wszechobecna moda. Długie włosy to faktycznie jeszcze rozumiem ale broda? Odnośnik do odpowiedzi
Charli 2 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Jeśli pracuje w atmosferze ochronnej przy pakowaniu np żywności powinien posiadać ochronna kominiarkę tzw.astrocap Odnośnik do odpowiedzi
kamila 0 Napisano 22 Września 2016 Share Napisano 22 Września 2016 Co do długich włosów, zgadzam się całkowicie - muszą być spięte i schowane pod czepkiem. Nie pracuję w gastronomii, ale nawet we własnej, mieszkalnej kuchni dbam o to, by podczas przygotowywania posiłku "włos mi z głowy nie spadł" Co do zarostu - pierwsze słyszę, że może to stanowić jakikolwiek problem. O ile będąc w restauracji poczułabym się zniesmaczona widząc kucharza/kucharkę czy kelnera/kelnerkę w długich, rozpuszczonych włosach, o tyle na zarost nie zwróciłabym kompletnie żadnej uwagi. Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Dnia 3.08.2016 o 11:26, wosk napisał: Hej, czy osoba zatrudniona w gastronomii może nosić zarost? Zwracano mi już kilka razy uwagę, ale nie wiem jak się to ma w świetle prawa. Bardzo długie włosy są dla kucharza dość uciążliwe. W eleganckich lokalach kelnerzy, którzy łamią normy związane z wyglądem, są często karani nieformalnie - obsługują np. mniej uczęszczane stoliki, co przekłada się na gorsze zarobki. Odnośnik do odpowiedzi
jaro 1 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaR 0 Napisano 23 Września 2016 Share Napisano 23 Września 2016 5 godzin temu, jaro napisał: Dzień dobry, jestem przekonany, że żadne przepisy nie zakazują posiadania zarostu zarówno w pracy kelnera, jak i kucharza (i szeroko rozumianej gastronomii). W dzisiejszych czasach, kobiety chyba wolałyby być obsługiwane przez mężczyznę z zarostem, niż bez niego Ot, taka moda i upodobania Przyznam Ci rację, lubię mężczyzn z zarostem i nie obraziłabym się, gdyby właśnie taki obsłużył mnie w restauracji albo dla mnie gotował Nigdy nie pomyślałabym, że broda czy wąsik mogą stanowić jakikolwiek problem w lokalach gastronomicznych. Na szczęście nijak ma się to do przepisów Odnośnik do odpowiedzi
Marco 0 Napisano 25 Września 2016 Share Napisano 25 Września 2016 Nigdy nie słyszałem, żeby zarost mógł stanowić jakiś problem na stanowisku kelnera czy kucharza, ale przyznam, że interesująca teoria (na szczęście wyłącznie teoria). Nie lubię dyskryminacji na jakimkolwiek stanowisku - niezatrudnianie osób z wieloma kolczykami, tatuażami, irokezem, długimi włosami czy zarostem. Nie to się liczy - liczy się inteligencja, kultura, talent, ambicja i dążenie do celu. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi