Telefix 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Od jakiej temperatury należy pracownikom dostarczyć wody? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Omen 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Z tego co wiem, to od 25 stopni albo 28 stopni. Jednak ta druga wartość jest dla stanowisk pracy kiedy przez pogodę, warunki atmosferyczne jest wyższa. Wtedy pracodawca jest zobowiązany dostarczyć takiemu pracownikowi wodę. Z tego co pamiętam to jest to na podstawie rozporządzenia Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Coś mi jednak też świta w głowię, że są tam bardziej wyszczególnione warunki, jednak chyba nie wszystko jest związane z temperaturami, chodzi o warunki pracy, jakiś wysiłek fizyczny i tego typu sprawy. Najlepiej będzie jak się zapoznasz z tym rozporządzeniem sam. Znajdziesz na pewno wszystkie odpowiedzi na swoje pytania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Adam BHP 2 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Omen, pewnie chodziło Ci dokładnie o te dane: w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni C, w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000, przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni C lub powyżej 25 stopni C, przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nemo 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Cytuj 5. na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Rozumiem, że to postanowienie dotyczy się pracy w przestrzeniach zamkniętych? tj. halach, biurach, magazynach etc? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
marssongo 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Ja bym to tak właśnie interpretował, ponieważ punkt 3 określa wytyczone dotyczące pracy na otwartej przestrzeni. Kieruję się jednak tutaj logiką a nie znajomością co do joty przepisów. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ericson 1 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Tak, 28 stopni dotyczy się pomieszczeń zamkniętych. Ponadto wynika to z samych przepisów, gdyż a contrario można to wnioskować z ustępu 3, w stosunku do ustępu 5. Jeśli ustęp trzy odnosi się do przestrzeni otwartych, to ustęp 5 do przestrzeni zamkniętych. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Anika 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Dostęp do świeżej wody, zdatnej do picia pracownicy powinni mieć zawsze. Naprawdę to coś zmienia czy jest 26 czy 28? Pytanie czy temperatury rzeczywistej czy odczuwalnej. Jeśli pracują fizycznie, albo w nagrzanym pomieszczeniu, to niezapewnienie świeżej wody, jest po prostu zwykłym barbarzyństwem i tyle. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
anitkawlodarczyk 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Każdy powinien mieć pełen dostęp do wody pitnej. Oczywiście wszyscy muszą coś pić. Od 28 stopni powinna być dostarczana woda dla każdego pracownika, dlatego że człowiek podczas wysokiej temperatury musi dostarczyć swojemu organizmowi wody, aby mózg lepiej pracował. Oczywiście nie tylko w ciepłe dni powinna być dostarczana woda, ale również codziennie pracownik powinien mieć dostęp do jakiegokolwiek źródła wody. Każdy człowiek ma swoje potrzeby, a piecie wody jest jednym z ważnych, o które trzeba szczególnie zadbać. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 W chwili obecnej normy są takie, że każdy pracownik bez względu na pogodę powinien mieć stały dopływ i dostęp do wody pitnej, W biurze dystrybutor, a pracownik terenowy zgrzewkę wody. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 1. W warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25 stopni C, 2. W warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000, 3. Przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni Club powyżej 25 stopni C, 4. Przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, 5. Na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28 stopni C. Oczywiście w punkcie numer 5 chodzi o stanowiska pracy w pomieszczeniach zamkniętych, jak hale czy biura. Lecz przede wszystkim uważam, tak jak przedmówca, że każdy pracownik powinien mieć darmowy dostęp do wody pitnej niezależnie od temperatury oraz warunków. Wydaje mi się też, że większość firm się też do tego stosuje. Mam nadzieję, że ten tekst okazał się pomocny. Życzę miłego dnia Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Pracownik powinien mieć zapewnioną wodę w pracy niezależnie od temperatury. Zresztą to jest taka podstawa - woda nie wymaga jakiś wielki kosztów od strony pracodawcy, a jest przecież niezbędna dla każdego człowieka. Nie chciałabym pracować u kogoś, kto oszczędza na tego rodzaju rzeczach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki i napoje, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych (art. 232 K.p.). Nie ma tu większej dyskusji. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
adek1984 1 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Dnia 6.09.2016 o 15:25, Anika napisał: Dostęp do świeżej wody, zdatnej do picia pracownicy powinni mieć zawsze. Naprawdę to coś zmienia czy jest 26 czy 28? Pytanie czy temperatury rzeczywistej czy odczuwalnej. Jeśli pracują fizycznie, albo w nagrzanym pomieszczeniu, to niezapewnienie świeżej wody, jest po prostu zwykłym barbarzyństwem i tyle. Zdecydowanie się z tym zgadzam. Temperatura nie powinna być tutaj żadnym wyznacznikiem - każdy powinien mieć zawsze dostęp do świeżej wody pitnej i jeśli pracodawca tego nie praktykuje to świadczy wyłącznie o jego ignorancji wobec pracowników. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marco 0 Napisano 25 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 25 Września 2016 Jeżeli mowa o otwartej przestrzeni to pracodawca ma obowiązek dostarczenia pracownikom wody pitnej, gdy temperatura powietrza przekracza 25 stopni Celsjusza - tak regulują przepisy. Ja jednak jestem zdania, że każdy pracownik powinien mieć dostęp do wody, niezależnie od warunków atmosferycznych i temperatury. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
blacksilk 0 Napisano 26 Lutego 2019 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lutego 2019 Nieograniczony dostęp do wody pitnej w firmie to już chyba standard w Polsce. Na szczęście zmienia się też świadomość ludzi, że woda butelkowana wcale nie musi być dobrej jakości, zwłaszcza gdy długo stoi w dystrybutorze. Bardzo polecam dystrybutory filtrujące wodę, podpięte do sieci wodociągowej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.