Skocz do zawartości
Telefix

Posiłki profilaktyczne dla pracowników

Recommended Posts

Słyszałem, że w przypadku pracy fizycznej należy pracownikowi zapewnić posiłek profilaktyczny. Mógłby mi ktoś wskazać w jakich konkretnie przypadkach ma być to posiłek oraz jakie porcje? Dodam, że zatrudniam pracowników na budowie, średnio po 8-10 godzin dziennie

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Coś takiego znalazłem w internecie, może okaże Ci się pomocne. Proszę bardzo:

Cytuj

Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace:

  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszcze­niach zamkniętych, w których ze względów tech­nologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicz­nego (WBGT) wynosi powyżej 25°C,
  • związane z wysiłkiem fizycznym, powodują­cym w ciągu zmiany roboczej efektywny wyda­tek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimo­wy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca,
  • pod ziemią.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Udaj się albo do dietetyka, aby wskazał Ci ile kalorii zużywane jest podczas pracy na budowie (konkretnym stanowisku), albo przyjmij że jest to powyżej 2000 kcal i zapewnij odpowiednie posiłki. Dalsze przepisy cytowanego przez Omen rozporządzenia wskazują, że posiłek ten ma posiadać około 1000 kcal i być w odpowiednich proporcjach tj. 55 % węglowodany, 30% białko i reszta tłuszcz. Wiele zakładów pracy rozwiązuje ten problem w ten sposób, że daje pracownikom kartki na produkty żywnościowe, zamiast wydawać im posiłki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zatrudniasz pracowników na budowie, to jak najbardziej należą im się posiłki profilaktyczne, o ile zatrudniasz ich na umowę o pracę. W przypadku umowy zlecenie postanowienia kodeksu pracy nie będą miały swojego zastosowania, a także przepisy bhp etc. Najlepiej wydać im odpowiednik w formie bonów, czy też innego rodzaju dodatków, za które będą mogli nabyć posiłki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie spotkałam się z posiłkami w miejscu pracy, ale z wydawanymi bonami żywnościowymi, do wykorzystania w oznaczonych sklepach już tak. No i pytanie czy właśnie jest to umowa o pracę czy zwykła umowa zlecenie, nie gwarantująca pracownikom żadnych praw. Należy pamiętać, aby zapewnić pracownikom dostęp do świeżej wody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie każdy pracodawca zapewnia jakieś posiłki swojemu pracownikowi. Jednak w Twoim przypadku jest to praca bardzo wysiłkowa i jednak przydałaby się jakaś niewielka porcja posiłku, by ten Twój pracownik lepiej pracował. Taki posiłek może dodać więcej sił do pracy, z czego z pewnością będziesz zadowolony. 8-10 godzin na budowie to jednak dość sporo, a zwłaszcza w upalne dni. Jak wiadomo każda praca wymaga dużego wysiłku. Posiłek powinni dostać chociaż raz dnia i może on być niewielki, ale jednak ważne żeby był. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To już kwestia dyskusyjna. Jedno jest pewne. Posiłek być powinien, a to że często jedni dają większy, mniejszy.., Niektórzy dają tylko żeby odbębnić, a inni dostarczają piwo.  Mi dom budowała moja wentrzna firma budowlana przy mojej firmie i dostawali rano kanapki i jabłko, a popołudniu obiad. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy to nie jest tak, że pracodawca powinien zapewnić pracownikom fizycznym ciepły posiłek, gdy pracują więcej niż 8 godzin na dobę w niekorzystnych warunkach atmosferycznych (mróz)? Kiedyś gdzieś właśnie taką informację czytałem, ale sam temat wątku ciekawy, chętnie się dowiem jak to faktycznie wygląda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wydawanie posiłków i napojów, powinno odbyć się w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi lub przedstawicielami pracowników, jeśli u pracodawcy nie działają organizacje związkowe. Kwestie związane z wydawaniem posiłków i napojów profilaktycznych powinny zostać uregulowane w regulaminie pracy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 22.08.2016 o 15:41, Omen napisał:

Coś takiego znalazłem w internecie, może okaże Ci się pomocne. Proszę bardzo:

 

"Pracodawcy muszą także zapewniać pracownikom gorące napoje profilaktyczne. Przysługują one pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni w każdym dniu pracy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10oC, bez względu na porę roku, a także pracownikom zatrudnionym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 30.08.2016 o 14:13, Bartek napisał:

U mnie tak właśnie jest, że dostajemy bony na jedzenie, które wykorzystujemy w wybranych sklepach. 

Ja też mam bony, ale koszt tych bonów jest dramatyczny, nawet na obiad porządny nie starczy.

Edytowano przez Nataliamisiek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×