Telefix 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Słyszałem, że w przypadku pracy fizycznej należy pracownikowi zapewnić posiłek profilaktyczny. Mógłby mi ktoś wskazać w jakich konkretnie przypadkach ma być to posiłek oraz jakie porcje? Dodam, że zatrudniam pracowników na budowie, średnio po 8-10 godzin dziennie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Omen 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Coś takiego znalazłem w internecie, może okaże Ci się pomocne. Proszę bardzo: Cytuj Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłki i napoje profilaktyczne wykonującym prace: związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet, związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10°C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25°C, związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od 1 listopada do 31 marca, pod ziemią. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nemo 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Udaj się albo do dietetyka, aby wskazał Ci ile kalorii zużywane jest podczas pracy na budowie (konkretnym stanowisku), albo przyjmij że jest to powyżej 2000 kcal i zapewnij odpowiednie posiłki. Dalsze przepisy cytowanego przez Omen rozporządzenia wskazują, że posiłek ten ma posiadać około 1000 kcal i być w odpowiednich proporcjach tj. 55 % węglowodany, 30% białko i reszta tłuszcz. Wiele zakładów pracy rozwiązuje ten problem w ten sposób, że daje pracownikom kartki na produkty żywnościowe, zamiast wydawać im posiłki. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2016 U mnie tak właśnie jest, że dostajemy bony na jedzenie, które wykorzystujemy w wybranych sklepach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Miki 1 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Jeśli zatrudniasz pracowników na budowie, to jak najbardziej należą im się posiłki profilaktyczne, o ile zatrudniasz ich na umowę o pracę. W przypadku umowy zlecenie postanowienia kodeksu pracy nie będą miały swojego zastosowania, a także przepisy bhp etc. Najlepiej wydać im odpowiednik w formie bonów, czy też innego rodzaju dodatków, za które będą mogli nabyć posiłki. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Anika 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Nie spotkałam się z posiłkami w miejscu pracy, ale z wydawanymi bonami żywnościowymi, do wykorzystania w oznaczonych sklepach już tak. No i pytanie czy właśnie jest to umowa o pracę czy zwykła umowa zlecenie, nie gwarantująca pracownikom żadnych praw. Należy pamiętać, aby zapewnić pracownikom dostęp do świeżej wody. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
anitkawlodarczyk 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Nie każdy pracodawca zapewnia jakieś posiłki swojemu pracownikowi. Jednak w Twoim przypadku jest to praca bardzo wysiłkowa i jednak przydałaby się jakaś niewielka porcja posiłku, by ten Twój pracownik lepiej pracował. Taki posiłek może dodać więcej sił do pracy, z czego z pewnością będziesz zadowolony. 8-10 godzin na budowie to jednak dość sporo, a zwłaszcza w upalne dni. Jak wiadomo każda praca wymaga dużego wysiłku. Posiłek powinni dostać chociaż raz dnia i może on być niewielki, ale jednak ważne żeby był. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 To już kwestia dyskusyjna. Jedno jest pewne. Posiłek być powinien, a to że często jedni dają większy, mniejszy.., Niektórzy dają tylko żeby odbębnić, a inni dostarczają piwo. Mi dom budowała moja wentrzna firma budowlana przy mojej firmie i dostawali rano kanapki i jabłko, a popołudniu obiad. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Przy zatrudnianiu pracowników budowlanych jak najbardziej powinno zapewnić im się pożywienie, a przede wszystkim stały dostęp do wody! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartas 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 A czy to nie jest tak, że pracodawca powinien zapewnić pracownikom fizycznym ciepły posiłek, gdy pracują więcej niż 8 godzin na dobę w niekorzystnych warunkach atmosferycznych (mróz)? Kiedyś gdzieś właśnie taką informację czytałem, ale sam temat wątku ciekawy, chętnie się dowiem jak to faktycznie wygląda. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 26 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2016 Wydawanie posiłków i napojów, powinno odbyć się w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi lub przedstawicielami pracowników, jeśli u pracodawcy nie działają organizacje związkowe. Kwestie związane z wydawaniem posiłków i napojów profilaktycznych powinny zostać uregulowane w regulaminie pracy. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 26 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2016 Dnia 22.08.2016 o 15:41, Omen napisał: Coś takiego znalazłem w internecie, może okaże Ci się pomocne. Proszę bardzo: "Pracodawcy muszą także zapewniać pracownikom gorące napoje profilaktyczne. Przysługują one pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni w każdym dniu pracy, kiedy temperatura wynosi poniżej 10oC, bez względu na porę roku, a także pracownikom zatrudnionym w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000. " Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 26 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 26 Września 2016 (edytowane) Dnia 30.08.2016 o 14:13, Bartek napisał: U mnie tak właśnie jest, że dostajemy bony na jedzenie, które wykorzystujemy w wybranych sklepach. Ja też mam bony, ale koszt tych bonów jest dramatyczny, nawet na obiad porządny nie starczy. Edytowane 26 Września 2016 przez Nataliamisiek Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 27 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 27 Września 2016 Bony to chyba pomysł... a czy pracownicy muszą przynosić paragony za zakupione produkty? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 28 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 28 Września 2016 19 godzin temu, Małami123 napisał: Bony to chyba pomysł... a czy pracownicy muszą przynosić paragony za zakupione produkty? Nie, nie są potrzebne paragony. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.