dzwoneczek 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Pytanie jak w temacie. Czy pracownik BHP ma prawo do robienia zdjęć pracownik w czasie wykonywania przez nich pracy? Wiecie, zeby mieć kontrolę nad tym czy robią wszystko jak trzeba czy może w jakiś sposób łamią zasady, których powinni przestrzegać. Czy pracodawca musi o tym zawsze wiedzieć? Czy zawsze musi wyrazić na to zgodę? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Telefix 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Kodeks pracy tego nie reguluje. Jedyna ustawa o prawie autorskim w zakresie utrwalania wizerunku pracowników oraz ustawa o ochronie danych osobowych będzie miała swoje zastosowanie. Generalnie trzeba pracownika o tym poinformować na piśmie, że będzie monitorowany oraz wskazać cel np. ochrona mienia/bezpieczeństwo etc. - tylko nie pisz, że celem jest kontrola jakości pracy. Do tego monitoring należy także zgłosić jako zbiór danych osobowych do GIODO Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Omen 0 Napisano 22 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Mnie się kiedyś w pracy zdarzyło, że inspektor z PIPu robił zdjęcia kiedy był na kontroli i widział, że ktoś w jawny sposób łamie przepisy BHP, jednak nie wiem czy potem używał tych zdjęć czy tylko pokazał właścicielom firmy, w której pracowałem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nemo 0 Napisano 23 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2016 Moim zdaniem robienie zdjęć pracownikom narusza ustawę o pr. autorskim. W tym wypadku naruszasz ich wizerunek, gdy nie posiadasz zgody, albo też pracownicy nie stanowią jakiegoś większego skupiska (np. duże hale produkcyjne). Z pewnością nie można robić zdjęć pojedynczym pracownikom. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Omen 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Ale jeżeli nie przetwarza tych zdjęć ani ich nie upublicznia to jak może łamać prawo autorskie? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ericson 1 Napisano 24 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Jeśli nie będziesz rozpowszechniał tych zdjęć tj. udostępniał ich publicznie, to nie ma problemu w tym, aby robić takie zdjęcia pracownikom. Nie będzie wtedy traktowane to jako naruszenie prawa autorskiego. Cytuj Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpnia 2016 A raczej mało, który pracownik się zgodzi na to, żeby rozpowszechniać jego wizerunek. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2016 To jest jednak w dużej mierze sporo przegięcie moim zdaniem. Rozumiem, że może być potrzeba zrobienia takiego zdjęcia, jednak jeżeli pracownik sobie tego nie życzę to coś takiego nie powinno mieć miejsca. Cholera wie co potem dzieję się z tym zdjęciem, nie chciałbym, żeby moja twarz była pokazywana na jakiś szkoleniach jako przykład łamania BHP. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Miki 1 Napisano 30 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Albo jako mem Janusze w pracy Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 31 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpnia 2016 22 godziny temu, Bartek napisał: To jest jednak w dużej mierze sporo przegięcie moim zdaniem. Rozumiem, że może być potrzeba zrobienia takiego zdjęcia, jednak jeżeli pracownik sobie tego nie życzę to coś takiego nie powinno mieć miejsca. Cholera wie co potem dzieję się z tym zdjęciem, nie chciałbym, żeby moja twarz była pokazywana na jakiś szkoleniach jako przykład łamania BHP. Dlatego najlepiej po prostu przestrzegać przepisów BHP. Wtedy będziesz mógł spać spokojnie i nie będzie nerwów, że zostaniesz gwiazdą internetu Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Ireneusz 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Ja bym tam od razu reagował jakby mi zrobili zdjęcie w pracy bez mojego pozwolenia!!! Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Anika 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 (edytowane) Trzeba informować pracownika na piśmie, że będzie się mu robiło zdjęcia? Pracowałam "pod" kamerami kilka razy i żadnego pisma nie podpisywałam, bo nie ma takiego wymogu prawnego. Idąc tym tropem wchodząc do sklepu gdzie są kamery, również taką informację musiałabym podpisywać. Ponadto w pracy jesteśmy w pracy, nie jest to nasz czas prywatny. Edytowane 6 Września 2016 przez Anika Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Przede wszystkim trzeba informować pracownika o monitorowaniu go. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Jeśli jest monitoring, to pracownicy muszą o nim wiedzieć. Gdy robione są zdjęcia pracowników, to narusza się ich prawo do wizerunku i takich zdjęć nie można rozpowszechniać. Dlatego najlepszy jest monitoring - pracownicy o nim wiedzą i jeśli dojdzie do naruszenia prawa, czy do zaniedbania obowiązków, to wtedy na podstawie monitoringu można takiego pracownika ukarać lub zwolnić. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi