Ireneusz 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Dzień dobry, mój pracownik próbował się powiesić w miejscu pracy. Jak mam do tego podejść? Jakie mam obowiązki w związku z tym? Jak się zachować i jak to zakwalifikować? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zenek 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Za wypadek przy pracy uważa się: - nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w związku z pracą i które skutkowało urazem lub śmiercią. 1. Podczas lub w związku wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności albo poleceń przełożonych. 2. Podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności w interesie zakładu pracy, nawet bez polecenia. 3. W czasie pozostawania pracownika w dyspozycji zakładu pracy, w drodze między siedzibą zakładu pracy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu jeżeli wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Świadczenia nie przysługują również ubezpieczonemu, który będąc w stanie nietrzeźwym lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kronos 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Spróbuj mu teraz może pomoc i zastanów się jak możesz to zrobić i nie chodzi mi tutaj o kwestie prawne . Może nie przypadkowo zrobił to w pracy? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
dzwoneczek 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2016 43 minut temu, Kronos napisał: Spróbuj mu teraz może pomoc i zastanów się jak możesz to zrobić i nie chodzi mi tutaj o kwestie prawne . Może nie przypadkowo zrobił to w pracy? Kronos ma rację, może jest jakiś powód, ze to miało miejsce. Jeśli teraz będziesz twierdził w ciemno, że to na pewno jakieś powody osobiste to możesz naprawdę zatracić dobre spojrzenie na tą sytuację. Być może chodzi właśnie o mobbing na przykład czy warunki pracy. Nie zamiatajn tego pod dywan i nie próbuj ukryć, tylko sprawdź swoje miejsce pracy i swój zakład i zastanów się czy być może nie dzieje się tam coś wysoce niebezpiecznego. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
anitkawlodarczyk 0 Napisano 6 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2016 Oczywiście najpierw powinieneś z nim poważnie porozmawiać dlaczego doszło do takiego zdarzenie. Pracownik, który próbował się powiesić w pracy to poważna sprawa. Nie można tego byle jak zostawić. Trzeba podjąć jakieś działania w związku z tym. Możesz równie dobrze zwolnić go z pracy za tak poważne zdarzenie. Możesz również spróbować mu jakoś pomóc. Doradzić mu, aby wybrał się do jakiegoś specjalisty lub sam go zapisać. Należy odpowiednio dbać o każdego pracownika a zwłaszcza jeśli chodzi tu o jego życie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Zuzia 0 Napisano 7 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2016 Witam sprawa naprawdę nie jest ciekawa. Pytanie na ile jest to dla Ciebie osoba bliska, jaką macie relacje. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz w życiu o czymś takim słyszę bardzo jest to dziwne. Nie wiem jak postąpiłabym na Twoim miejscu i na całe moje szczęście nie jestem na Twoim miejscu. Na pewno co musisz zrobić to zgłosić sprawę, ale tylko tak, żeby ta osoba nie zrobiła sobie krzywdy. Na pewno sugerowałabym rozmowę z rodziną, przeanalizowanie całej sytuacji z jego najbliższymi. Na pewno masz obowiązaek zgłoszenia tego - jestem wręcz pewna, bo wypadki w ogóle należy zgłaszać. Serio ciężki orzech do zgryzienia. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Kargul 1 Napisano 10 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 10 Września 2016 Próba powieszenia się nie jest przyczyną zewnętrzną, więc na pewno nie należy tego traktować jako wypadek przy pracy. Sprawę zgłoś na Policję i rozważ, czy nie masz podstawy do wypowiedzenia stosunku pracy. Generalnie to nie problem pracodawcy, chociaż warto by było pomóc takim ludziom. Poinformuj rodzinę i ewentualnie Policję o zaistniałej sytuacji (chociaż próba nie jest karalna), a z pewnością będzie Ci lżej na sumieniu. Prawo nie reguluje takich sytuacji Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Polonskirysiek 0 Napisano 11 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2016 Nie należy traktować tego jako wypadku przy pracy. Nie wiem jaki macie klimat w pracy i czy pracownik miał jakiekolwiek podstawy żeby się powiesić w pracy, ale ja w takiej sytuacji, chociaż nigdy nie byłem to wykazałbym się 100 procentowym zaangażowaniem w wyjaśnienie problemu. Czemu w pracy, co z rodziną jaki problem i próbowałbym wyciągnąć swojego pracownika z takiego problemu. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marysia80 0 Napisano 11 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2016 Witam Sprawa bardzo trudna, zwłaszcza emocjonalnie, ale z pewnością nie jest to wina Twoja czy miejsca pracy. Prawdopodobnie miał bardzo mocne problemy życiowe. Na pewno trzeba mu jakoś pomóc, ale nie winić siebie. Może zastanowić się nad tym aby zorganizować mu jakąś terapię? Spotkania z psychologiem, ale takim, który realnie mu pomoże, bo niestety czasem zdarza się tak, że tacy super znawcy - psychologowie, potrafią bardzo, ale to bardzo zaszkodzić. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 13 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Września 2016 Gruba sytuacja, ale pamiętaj że nie możesz wpędzić siebie w poczucie winy. Nie ma nic gorszego. Skoro firma działa ok i nie wpływa w żaden negatywny sposób na życie pracownika, Ja na Twoim miejscu dowiedziałbym sie co tak naprawdę było przyczyną tej próby samobójczej i pomógłbym facetowi wyjść z problemu Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Września 2016 Niewątpliwie takiemu pracownikowi należy pomóc i zaangażować się w to żeby jak najszybciej wyszedł z opresji. Oczywiście jeśli Ci na ludziach zależy. Ja bym tak zrobił, ale każdy ma inne założenia i priorytety. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
tolekbanan 0 Napisano 19 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 19 Września 2016 Nie można tego traktować jako wypadek przy pracy. Jednak najlepiej by było zgłębić tą sprawę. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 20 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2016 (edytowane) Na pewno nie bedzie to traktowane jako "wypadek". Tu nie ma zadnej przyczyny zewnetrznej tylko jest umyslne dzialanie. Czy powiadomiłeś PIP i prokuraturę o zdarzeniu śmiertelnym na terenie pracodawcy, które może okazać się wypadkiem przy pracy? Sądzę, że prokurator był na miejscu, PIP pewnie też, ale formalności (papierkowej) bym dopilnowała..... Edytowane 20 Września 2016 przez Sonsty765 Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marcin_liss 1 Napisano 20 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2016 Jako wypadek raczej na pewno to nie będzie traktowane. Ale moim zdaniem wypadałoby się może zastanowić co pracownika do tego skłoniło. Próba samobójcza bądź co bądź w miejscu gdzie w każdej chwili może Cię znaleźć jakiś człowiek jest raczej wołaniem o pomoc aniżeli chęcią zabicia się. Warto sprawdzić przepisy BHP, może poczytać w necie. Może znajdziesz coś ciekawego na ten temat na blogu. Trochę jest to problematyczna sytuacja. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Wiolabukow 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Dnia 6.09.2016 o 18:29, anitkawlodarczyk napisał: Oczywiście najpierw powinieneś z nim poważnie porozmawiać dlaczego doszło do takiego zdarzenie. Pracownik, który próbował się powiesić w pracy to poważna sprawa. Nie można tego byle jak zostawić. Trzeba podjąć jakieś działania w związku z tym. Możesz równie dobrze zwolnić go z pracy za tak poważne zdarzenie. Możesz również spróbować mu jakoś pomóc. Doradzić mu, aby wybrał się do jakiegoś specjalisty lub sam go zapisać. Należy odpowiednio dbać o każdego pracownika a zwłaszcza jeśli chodzi tu o jego życie. Może pracownik był już wypalony zawodowo? niepowodzenia, a w ich wyniku frustracje, powodują poczucie niemocy, obniżają poczucie własnej wartości. Nasilenie niepowodzeń prowadzi zaś do powstania kryzysu egzystencjalne go. Wiąże się on często z utratą sensu życia, świata wartości. Może to już był taki prawdziwy kryzys? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Dnia 11.09.2016 o 10:12, Polonskirysiek napisał: Nie należy traktować tego jako wypadku przy pracy. Nie wiem jaki macie klimat w pracy i czy pracownik miał jakiekolwiek podstawy żeby się powiesić w pracy, ale ja w takiej sytuacji, chociaż nigdy nie byłem to wykazałbym się 100 procentowym zaangażowaniem w wyjaśnienie problemu. Czemu w pracy, co z rodziną jaki problem i próbowałbym wyciągnąć swojego pracownika z takiego problemu. Jak ma próbować wyciągnąć pracownika z takiego problemu, jak on nie jest psychologiem ani psychiatrą? przecież to musi zrobić osoba z odpowiednim kompetencjami. Najlepiej by było dać jej urlop na leczenie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Dnia 21.08.2016 o 13:14, Kronos napisał: Spróbuj mu teraz może pomoc i zastanów się jak możesz to zrobić i nie chodzi mi tutaj o kwestie prawne . Może nie przypadkowo zrobił to w pracy? Sądzisz, że specjalnie pracownik chciał zaszkodzić swojemu pracodawcy? hmm trochę pachnie to jakaś teorią spiskową. Nie wierze w to, dla mnie to jasny sygnał, że pracownik jest zmęczony praca, może się nie nadaje do niej. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Elka 0 Napisano 21 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Września 2016 Może chodzi też o sytuację rodzinną pracownika lub też może chorować na depresję. Wątpię, żeby narażał swoje zdrowie w celu zaszkodzenia pracodawcy - na pewno by tak nie ryzykował, tym bardziej, że też musi zmierzyć się aktualnie ze znajomymi z pracy, rodziną i otoczeniem. Musi mu być strasznie trudno. Ważne jest wsparcie, dobra atmosfera w pracy, może jakieś spotkanie integracyjne? Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bogus12 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 ja już miałem taką sytuacje w pracy, i próba samobójcza byłą spowodowana mobbingiem. Mobbing można zgłosić na policji, choć wielu pracowników się tego boi. Jak zbierze się was większa grupa i każdy złoży zawiadomienie o mobbingu to zawsze są większe szanse na zamianę kierownictwa Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Szefowa wszystkich 0 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 U mnie w pracy jedna osoba też próbowała sobie odebrać życie, sądzę, że teraz w dobie takich kryzysów to może spotkać każdego z nad. Nie ma co pochopnie wyciągać wnioski. Każdy duży zakład pracy powinien mieć w dziale HR psychologa, może on nie zajmuje się klinicznymi sprawami, ale jest pierwszą osobą kompetentną do reagowania w takich sytuacjach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Marzena 45 4 Napisano 22 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Września 2016 4 godziny temu, Bogus12 napisał: ja już miałem taką sytuacje w pracy, i próba samobójcza byłą spowodowana mobbingiem. Mobbing można zgłosić na policji, choć wielu pracowników się tego boi. Jak zbierze się was większa grupa i każdy złoży zawiadomienie o mobbingu to zawsze są większe szanse na zamianę kierownictwa Powodzenia życzę Nie zawsze tak jest, że duża grupa się zbierze. Zazwyczaj tworzą się koalicje w dużych zakładach pracy. Ciężko jest znaleźć najlepsze rozwiązanie w takich sytuacjach. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Nataliamisiek 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 18 godzin temu, Marzena 45 napisał: Nie zawsze tak jest, że duża grupa się zbierze. Zazwyczaj tworzą się koalicje w dużych zakładach pracy. Ciężko jest znaleźć najlepsze rozwiązanie w takich sytuacjach. Mobbing uderza także w samego pracodawcę. Więc nie sądzę, by nie zależało szefowi na rozwiązanie sytuacji. Każdy pracodawca chce by jego pracownik był bardziej wydajny. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Małami123 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Okropne się to czyta. Ktoś naprawdę musiał być bardzo zdesperowany w pracy, by targnąć się na swoje życie. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Bartek 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Dnia 21.09.2016 o 17:23, Elka napisał: Może chodzi też o sytuację rodzinną pracownika lub też może chorować na depresję. Wątpię, żeby narażał swoje zdrowie w celu zaszkodzenia pracodawcy - na pewno by tak nie ryzykował, tym bardziej, że też musi zmierzyć się aktualnie ze znajomymi z pracy, rodziną i otoczeniem. Musi mu być strasznie trudno. Ważne jest wsparcie, dobra atmosfera w pracy, może jakieś spotkanie integracyjne? Wątpię, żeby w takim wypadku wystarczyło jedynie spotkanie integracyjne, żeby rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
KatarzynaR 0 Napisano 23 Września 2016 Zgłoszenie Share Napisano 23 Września 2016 Trudna sytuacja. Tak jak już zostało napisane, na pewno nie jest to wypadek przy pracy, ponieważ nie był spowodowany przyczyną zewnętrzną. Człowiek ewidentnie potrzebuje pomocy - porozmawiaj z nim, poleć wizytę u psychologa, spotkaj się z jego rodziną. Skoro stało się to w miejscu pracy, może to być pewnego rodzaju prośba o pomoc - być może właśnie tam coś złego się dzieje. Cytuj Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi