Skocz do zawartości

Próba samobójcza w miejscu pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Za wypadek przy pracy uważa się: - nagłe zdarzenie wywołane przyczyną zewnętrzną, które nastąpiło w związku z pracą i które skutkowało urazem lub śmiercią. 
    1. Podczas lub w związku wykonywaniem przez pracownika zwykłych czynności albo poleceń przełożonych. 
    2. Podczas lub w związku z wykonywaniem przez pracownika czynności w interesie zakładu pracy, nawet bez polecenia. 
    3. W czasie pozostawania pracownika w dyspozycji zakładu pracy, w drodze między siedzibą zakładu pracy a miejscem wykonywania obowiązku wynikającego ze stosunku pracy. 

Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu jeżeli wyłączną przyczyną wypadku było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Świadczenia nie przysługują również ubezpieczonemu, który będąc w stanie nietrzeźwym lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku.

Odnośnik do odpowiedzi
43 minut temu, Kronos napisał:

Spróbuj mu teraz może pomoc i zastanów się jak możesz to zrobić i nie chodzi mi tutaj o kwestie prawne .

Może nie przypadkowo zrobił to w pracy?

Kronos ma rację, może jest jakiś powód, ze to miało miejsce. Jeśli teraz będziesz twierdził w ciemno, że to na pewno jakieś powody osobiste to możesz naprawdę zatracić dobre spojrzenie na tą sytuację. Być może chodzi właśnie o mobbing na przykład czy warunki pracy. Nie zamiatajn tego pod dywan i nie próbuj ukryć, tylko sprawdź swoje miejsce pracy i swój zakład i zastanów się czy być może nie dzieje się tam coś wysoce niebezpiecznego. 

Odnośnik do odpowiedzi
  • 3 weeks later...

Oczywiście najpierw powinieneś z nim poważnie porozmawiać dlaczego doszło do takiego zdarzenie. Pracownik, który próbował się powiesić w pracy to poważna sprawa. Nie można tego byle jak zostawić. Trzeba podjąć jakieś działania w związku z tym. Możesz równie dobrze zwolnić go z pracy za tak poważne zdarzenie. Możesz również spróbować mu jakoś pomóc. Doradzić mu, aby wybrał się do jakiegoś specjalisty lub sam go zapisać. Należy odpowiednio dbać o każdego pracownika a zwłaszcza jeśli chodzi tu o jego życie. 

Odnośnik do odpowiedzi

Witam sprawa naprawdę nie jest ciekawa. Pytanie na ile jest to dla Ciebie osoba bliska, jaką macie relacje. Szczerze powiedziawszy pierwszy raz w życiu o czymś takim słyszę bardzo jest to dziwne. Nie wiem jak postąpiłabym na Twoim miejscu i na całe moje szczęście nie jestem na Twoim miejscu. Na pewno co musisz zrobić to zgłosić sprawę, ale tylko tak, żeby ta osoba nie zrobiła sobie krzywdy. Na pewno sugerowałabym rozmowę z rodziną, przeanalizowanie całej sytuacji z jego najbliższymi. Na pewno masz obowiązaek zgłoszenia tego - jestem wręcz pewna, bo wypadki w ogóle należy zgłaszać. Serio ciężki orzech do zgryzienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Próba powieszenia się nie jest przyczyną zewnętrzną, więc na pewno nie należy tego traktować jako wypadek przy pracy. Sprawę zgłoś na Policję i rozważ, czy nie masz podstawy do wypowiedzenia stosunku pracy. Generalnie to nie problem pracodawcy, chociaż warto by było pomóc takim ludziom. Poinformuj rodzinę i ewentualnie Policję o zaistniałej sytuacji (chociaż próba nie jest karalna), a z pewnością będzie Ci lżej na sumieniu. Prawo nie reguluje takich sytuacji

Odnośnik do odpowiedzi

Nie należy traktować tego jako wypadku przy pracy. Nie wiem jaki macie klimat w pracy i czy pracownik miał jakiekolwiek podstawy żeby się powiesić w pracy, ale ja w takiej sytuacji, chociaż nigdy nie byłem to wykazałbym się 100 procentowym zaangażowaniem w wyjaśnienie problemu. Czemu w pracy, co z rodziną jaki problem i próbowałbym wyciągnąć swojego pracownika z takiego problemu.  

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprawa bardzo trudna, zwłaszcza emocjonalnie, ale z pewnością nie jest to wina Twoja czy miejsca pracy. Prawdopodobnie miał bardzo mocne problemy życiowe. Na pewno trzeba mu jakoś pomóc, ale nie winić siebie. Może zastanowić się nad tym aby  zorganizować mu jakąś terapię? Spotkania z psychologiem, ale takim, który realnie mu pomoże, bo niestety czasem zdarza się tak, że tacy super znawcy - psychologowie, potrafią bardzo, ale to bardzo zaszkodzić. Powodzenia. 

Odnośnik do odpowiedzi

Gruba sytuacja, ale pamiętaj że nie możesz wpędzić siebie w poczucie winy. Nie ma nic gorszego. Skoro firma działa ok i nie wpływa w żaden negatywny sposób na życie pracownika, Ja na Twoim miejscu dowiedziałbym sie co tak naprawdę było przyczyną tej próby samobójczej i pomógłbym facetowi wyjść z problemu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie bedzie to traktowane jako "wypadek".
Tu nie ma zadnej przyczyny zewnetrznej tylko jest umyslne dzialanie.

Czy powiadomiłeś PIP i prokuraturę o zdarzeniu śmiertelnym na terenie pracodawcy, które może okazać się wypadkiem przy pracy? Sądzę, że prokurator był na miejscu, PIP pewnie też, ale formalności (papierkowej) bym dopilnowała.....

Edytowane przez Sonsty765
Odnośnik do odpowiedzi

Jako wypadek raczej na pewno to nie będzie traktowane. Ale moim zdaniem wypadałoby się może zastanowić co pracownika do tego skłoniło. Próba samobójcza bądź co bądź w miejscu gdzie w każdej chwili może Cię znaleźć jakiś człowiek jest raczej wołaniem o pomoc aniżeli chęcią zabicia się. Warto sprawdzić przepisy BHP, może poczytać w necie. Może znajdziesz coś ciekawego na ten temat na blogu. Trochę jest to problematyczna sytuacja. 

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 6.09.2016 o 18:29, anitkawlodarczyk napisał:

Oczywiście najpierw powinieneś z nim poważnie porozmawiać dlaczego doszło do takiego zdarzenie. Pracownik, który próbował się powiesić w pracy to poważna sprawa. Nie można tego byle jak zostawić. Trzeba podjąć jakieś działania w związku z tym. Możesz równie dobrze zwolnić go z pracy za tak poważne zdarzenie. Możesz również spróbować mu jakoś pomóc. Doradzić mu, aby wybrał się do jakiegoś specjalisty lub sam go zapisać. Należy odpowiednio dbać o każdego pracownika a zwłaszcza jeśli chodzi tu o jego życie. 

Może pracownik był już wypalony zawodowo? niepowodzenia, a w ich wyniku frustracje, powodują poczucie niemocy, obniżają poczucie własnej wartości. Nasilenie niepowodzeń prowadzi zaś do powstania kryzysu egzystencjalne go. Wiąże się on często z utratą sensu życia, świata wartości. Może to już był taki prawdziwy kryzys?

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 11.09.2016 o 10:12, Polonskirysiek napisał:

Nie należy traktować tego jako wypadku przy pracy. Nie wiem jaki macie klimat w pracy i czy pracownik miał jakiekolwiek podstawy żeby się powiesić w pracy, ale ja w takiej sytuacji, chociaż nigdy nie byłem to wykazałbym się 100 procentowym zaangażowaniem w wyjaśnienie problemu. Czemu w pracy, co z rodziną jaki problem i próbowałbym wyciągnąć swojego pracownika z takiego problemu.  

Jak ma próbować wyciągnąć pracownika z takiego problemu, jak on nie jest psychologiem ani psychiatrą? przecież to musi zrobić osoba z odpowiednim kompetencjami. Najlepiej by było dać jej urlop na leczenie.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.08.2016 o 13:14, Kronos napisał:

Spróbuj mu teraz może pomoc i zastanów się jak możesz to zrobić i nie chodzi mi tutaj o kwestie prawne .

Może nie przypadkowo zrobił to w pracy?

Sądzisz, że specjalnie pracownik chciał zaszkodzić swojemu pracodawcy?

hmm trochę pachnie to jakaś teorią spiskową. Nie wierze w to, dla mnie to jasny sygnał, że pracownik jest zmęczony praca, może się nie nadaje do niej. 

Odnośnik do odpowiedzi

Może chodzi też o sytuację rodzinną pracownika lub też może chorować na depresję. Wątpię, żeby narażał swoje zdrowie w celu zaszkodzenia pracodawcy - na pewno by tak nie ryzykował, tym bardziej, że też musi zmierzyć się aktualnie ze znajomymi z pracy, rodziną i otoczeniem. Musi mu być strasznie trudno. Ważne jest wsparcie, dobra atmosfera w pracy, może jakieś spotkanie integracyjne? 

Odnośnik do odpowiedzi

ja już miałem taką sytuacje w pracy, i próba samobójcza byłą spowodowana mobbingiem. Mobbing można zgłosić na policji, choć wielu pracowników się tego boi. Jak zbierze się was większa grupa i każdy złoży zawiadomienie o mobbingu to zawsze są większe szanse na zamianę kierownictwa  Powodzenia życzę

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w pracy jedna osoba też próbowała sobie odebrać życie, sądzę, że teraz w dobie takich kryzysów to może spotkać każdego z nad. Nie ma co pochopnie wyciągać wnioski.  Każdy duży zakład pracy powinien mieć w dziale HR psychologa, może on nie zajmuje się klinicznymi sprawami, ale jest pierwszą osobą kompetentną do reagowania w takich sytuacjach.

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bogus12 napisał:

ja już miałem taką sytuacje w pracy, i próba samobójcza byłą spowodowana mobbingiem. Mobbing można zgłosić na policji, choć wielu pracowników się tego boi. Jak zbierze się was większa grupa i każdy złoży zawiadomienie o mobbingu to zawsze są większe szanse na zamianę kierownictwa  Powodzenia życzę

Nie zawsze tak jest, że duża grupa się zbierze. Zazwyczaj tworzą się koalicje w dużych zakładach pracy. Ciężko jest znaleźć najlepsze rozwiązanie w takich sytuacjach.

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Marzena 45 napisał:

Nie zawsze tak jest, że duża grupa się zbierze. Zazwyczaj tworzą się koalicje w dużych zakładach pracy. Ciężko jest znaleźć najlepsze rozwiązanie w takich sytuacjach.

Mobbing uderza także w samego pracodawcę. Więc nie sądzę, by nie zależało szefowi na rozwiązanie sytuacji. Każdy pracodawca chce by jego pracownik był bardziej wydajny.

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.09.2016 o 17:23, Elka napisał:

Może chodzi też o sytuację rodzinną pracownika lub też może chorować na depresję. Wątpię, żeby narażał swoje zdrowie w celu zaszkodzenia pracodawcy - na pewno by tak nie ryzykował, tym bardziej, że też musi zmierzyć się aktualnie ze znajomymi z pracy, rodziną i otoczeniem. Musi mu być strasznie trudno. Ważne jest wsparcie, dobra atmosfera w pracy, może jakieś spotkanie integracyjne? 

Wątpię, żeby w takim wypadku wystarczyło jedynie spotkanie integracyjne, żeby rozwiązać problem.

Odnośnik do odpowiedzi

Trudna sytuacja. Tak jak już zostało napisane, na pewno nie jest to wypadek przy pracy, ponieważ nie był spowodowany przyczyną zewnętrzną. Człowiek ewidentnie potrzebuje pomocy - porozmawiaj z nim, poleć wizytę u psychologa, spotkaj się z jego rodziną. Skoro stało się to w miejscu pracy, może to być pewnego rodzaju prośba o pomoc - być może właśnie tam coś złego się dzieje. 

Odnośnik do odpowiedzi