Monika.W 0 Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 Cześć, czy budynek mieszkalny musi posiadać gaśnicę? Mam dom dwupiętrowy i gdzieś słyszałam, że także budynki mieszkalne muszą posiadać takie gaśnice, jakie są np. w biurach, szkołach, czy też instytucjach państwowych Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi
Kronos 0 Napisano 21 Sierpnia 2016 Share Napisano 21 Sierpnia 2016 Powiedz coś więcej o tym budynku ,najważniejsze ile zamieszkuje go rodzin ? Zgodnie z przepisami Prawa budowlanego za budynek wielorodzinny uznaje się ten, który jest funkcjonalnie przeznaczony dla ponad dwóch rodzin. A wtedy potrzebujesz gaśnicy według prawa oczywiście. Odnośnik do odpowiedzi
Telefix 1 Napisano 22 Sierpnia 2016 Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Cytat Powiedz coś więcej o tym budynku ,najważniejsze ile zamieszkuje go rodzin ? Zgodnie z przepisami Prawa budowlanego za budynek wielorodzinny uznaje się ten, który jest funkcjonalnie przeznaczony dla ponad dwóch rodzin. A wtedy potrzebujesz gaśnicy według prawa oczywiście. Kronos, wszelkie budynki mieszkalne nie muszą mieć gaśnicy. A to czym jest budynek wielorodzinny nie ma dla tego tematu znaczenia .. Zanim coś napiszesz pierwsze poczytaj odrobinę np. http://www.straz.choszczno.pl/index.php?file=prewencja&prew_id=gasnice Odnośnik do odpowiedzi
Leon 0 Napisano 24 Sierpnia 2016 Share Napisano 24 Sierpnia 2016 Blok chyba jest budynkiem mieszkalnym i o ile dobrze się orientuję to na klatce gaśnica się znajdować musi, więc jak to w końcu rozumieć? Bo sam się w tym gubię już... Odnośnik do odpowiedzi
Miki 1 Napisano 26 Sierpnia 2016 Share Napisano 26 Sierpnia 2016 Blok to budynek mieszkalny wielorodzinny, a budynki mieszkalne (także wielorodzinne) są wyłączone z obowiązku posiadania gaśnic. Jeśli byłby to budynek tylko pod najem, czyli tymczasowego przebywania ludzi (nie stałego) to bym się zgodził, że wtedy jest wymagana gaśnica, bo podpada wtedy budynek pod ZL V tj. zamieszkania zbiorowego. Chociaż dla bezpieczeństwa zawsze warto mieć gaśnicę Odnośnik do odpowiedzi
Andrzej 1 Napisano 28 Sierpnia 2016 Share Napisano 28 Sierpnia 2016 Ja w budynkach rzadko kiedy widuję gaśnicę (a w szczególności, nie na każdym piętrze). U mnie w 2 piętrowym budynku nie ma, ani jednej gaśnicy i zgadzałoby się to co pisze Miki. Niestety, ale teraz tyle jest tych przepisów, że ciężko się jest w nich połapać, a już wypełnienie wszystkich obowiązków jest niemalże niemożliwe Odnośnik do odpowiedzi
Leon 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Dzięki za wyjaśnienie, faktycznie tych przepisów jest tyle, że ciężko się w tym wszystkim jest czasami dokładnie połapać, zagmatwane to jest porządnie i tylko wprowadza człowieka w błąd, szkoda, że polskie prawo nie może być bardziej przejrzyste i sensowne. I nawet zbytnio logiką nie można sobie pomagać, bo wydawałoby się, że w takim budynku jak blok gaśnica powinna być, mieszak tam wiele ludzi i lepiej, żeby mieli dostęp do czegoś co pozwoli ugasić niewielki pożar, kiedy taki wybuchnie...ale w sumie co ja tam wiem, szkoda strzępić języka na to, jak to polskie prawo wygląda... Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Przepisy są jakie są Leon i tego nie zmienimy, jedyne co nam zostaję to przystosowanie się do nich, po za tym już widzę, jak każdy w bloku biega z gaśnicą, totalny chaos i nic więcej. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 O czym Wy tutaj piszecie? Przecież blok to budynek zamieszkiwania zbiorowego a w takich budynkach gaśnica musi być. Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Dnia 26.08.2016 o 20:41, Miki napisał: Blok to budynek mieszkalny wielorodzinny, a budynki mieszkalne (także wielorodzinne) są wyłączone z obowiązku posiadania gaśnic. Jeśli byłby to budynek tylko pod najem, czyli tymczasowego przebywania ludzi (nie stałego) to bym się zgodził, że wtedy jest wymagana gaśnica, bo podpada wtedy budynek pod ZL V tj. zamieszkania zbiorowego. Chociaż dla bezpieczeństwa zawsze warto mieć gaśnicę To jak zinterpretować wypowiedź Mikiego, którą cytuję wyżej kolego? Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 A co Ty tutaj chcesz interpretować? Blok to budynek zamieszkania zbiorowego, to nie podchodzi pod dyskusję, gaśnicę muszę być i tyle. Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Musi być i basta? Może chociaż powołał byś się na jakieś przepisy albo coś? Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 http://www.bhpex.pl/forum/temat/69-gdzie-nie-trzeba-posiadać-gaśnicy/ Przeczytaj te parę postów w tym temacie chociaż, tam znajdziesz podstawę prawną, potem możesz przeczytać te rozporządzenie, które tam jest wymienione. Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Okej, dzięki za temat, bez nerwów kolego, nie ma się co spinać o byle co...w każdym razie już się z tym zaznajamiam. Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Jak sam widzisz, nie trzeba było daleko szukać i wiedzę miałeś już na tym forum, wystarczyło tylko zadać sobie trochę trudu i poszukać. Odnośnik do odpowiedzi
Leon 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Teraz to ja już nic z tego wszystkiego nie rozumiem... Odnośnik do odpowiedzi
gothic 4 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 6 minut temu, Leon napisał: Teraz to ja już nic z tego wszystkiego nie rozumiem... Jest różnica między budynkiem mieszkalnym a budynkiem zamieszkiwania zbiorowego. Odnośnik do odpowiedzi
Leon 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Share Napisano 29 Sierpnia 2016 Aha, dzięki za informację, zbyt wiele mi to nie wyjaśniło... Odnośnik do odpowiedzi
Miki 1 Napisano 30 Sierpnia 2016 Share Napisano 30 Sierpnia 2016 Cytat Jest różnica między budynkiem mieszkalnym a budynkiem zamieszkiwania zbiorowego. Zgodnie z § 3 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie budynek zamieszkania zbiorowego to budynek przeznaczony do okresowego pobytu ludzi, w szczególności hotel, motel, pensjonat, dom wypoczynkowy, dom wycieczkowy, schronisko młodzieżowe, schronisko, internat, dom studencki, budynek koszarowy, budynek zakwaterowania na terenie zakładu karnego, aresztu śledczego, zakładu poprawczego, schroniska dla nieletnich, a także budynek do stałego pobytu ludzi, w szczególności dom dziecka, dom rencistów i dom zakonny; A zgodnie z § 2 tegoż rozporządzenia 4) budynek mieszkalny - należy przez to rozumieć: a) budynek mieszkalny wielorodzinny, b) budynek mieszkalny jednorodzinny; Moim zdaniem blok należy do budynku mieszkalnego wielorodzinnego, a nie do budynku zamieszkania zbiorowego. Jeśli się mylę, to mnie popraw. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi