Tomy12 0 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Mam sklep z ubraniami i od dwóch tygodni zatrudniam jednego pracownika. Wiem, ze muszę przeszkolić pracownika, ale czy ja sam też muszę przejść szkolenie?Wstępne lub jakieś inne? Co ile muszę takie szkolenie powtarzać? I do kiedy muszę je zrealizować? Czy sam też potrzebuję oceny ryzyka zaowdowego? Pracownik to oczywiście sprzedawca. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi
Wiesław 0 Napisano 20 Sierpnia 2016 Share Napisano 20 Sierpnia 2016 W przypadku, gdy przedsiębiorca zdecyduje się na prowadzenie spraw BHP w swojej firmie na własną rękę, musi pamiętać, że konieczne jest spełnienie warunków określonych w przepisach. Zgodnie z nimi, aby właściciel firmy mógł samodzielnie prowadzić zadania i dokumentację BHP: musi posiadać odpowiednie szkolenie z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, liczba zatrudnionych przez niego pracowników nie może przekraczać 10 osób, zatrudnia do 20 pracowników, przy czym jego działalność jest zakwalifikowana do grupy działalności, dla której ustalono nie wyższą niż trzecią kategorię ryzyka w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych Tak więc sam musisz mieć uprawnienia jeżeli chcesz się zajmować BHP na własną rękę. Odnośnik do odpowiedzi
tomekkoson 0 Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Tak, oczywiście. Powinieneś przejść takie szkolenie jeśli Ty również chcesz kogoś przeszkolić, bo do puki sam nie przejdziesz takiego szkolenia to jaką masz legitymizację żeby szkolić kogoś innego? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi
Marysia80 0 Napisano 11 Września 2016 Share Napisano 11 Września 2016 Witam. Musisz przejść szkolenie. Przede wszystkim dlatego, żebyś mógł dobrze wszystko przeprowadzić jakościowo. Dla pocieszenia dodam, że będzie to bardzo, ale to bardzo efektowne. To co dajemy - do nas, zdecydowanie wraca. Myślę, że nie powinno zająć Ci to jakoś bardzo dużo czasu. Jak to prawidłowo zorganizujesz i zrealizujesz, to będzie z górki. Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę powodzenia w realizacji swojego zadania. Odnośnik do odpowiedzi
wojciechbednarczuk 0 Napisano 18 Września 2016 Share Napisano 18 Września 2016 Jeśli chcesz zajmować się szkoleniami pracownika to musisz mieć do tego specjalne uprawnienia. Czy posiadasz takowe? Jeśli nie to musisz zatrudnić zewnętrzą firmę, im zlecić przeszkolenie tego. Odnośnik do odpowiedzi
Kaja343 0 Napisano 20 Września 2016 Share Napisano 20 Września 2016 Musisz mieć uprawnienia do przeprowadzenia szkolenia. Albo skorzystaj z zewnętrznego pracownika BHP, który przeszkoli twojego pracownika. Dobrą opcją może również być szkolenie on line. Wszystko zależy od tego jak to widzisz. Może warto zajrzeć do przepisów- tam powinieneś znaleźć odpowiedź na nurtujące się pytanie. Odnośnik do odpowiedzi
KasiaK 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Szkolenie w Twoim wypadku jest niezbędne, jeśli masz własną firmę i masz zamiar samemu zająć się sprawami BHP, to musisz mieć wiedzę odnośnie tej dziedziny. Później możesz spokojnie przeszkolić pracownika i nie narazisz się też na żadne kary i mandaty. Teraz szkolenia BHP są dostępne w internecie, jest ich spory wybór, więc nie powinieneś mieć z tym problemu. Odnośnik do odpowiedzi
Sonsty765 0 Napisano 21 Września 2016 Share Napisano 21 Września 2016 Pracodawca jest zobowiązany odbyć szkolenie BHP w zakresie niezbędnych do wykonywania ciążących na nim obowiązków. Szkolenie to powinno być okresowo powtarzane. ( art. 237 § 2KP). ( minimum 16 godzin lekcyjnych ) Z tego co wiem. Odnośnik do odpowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi