Skocz do zawartości

Cała aktywność

Strumień aktualizowany automatycznie     

  1. Today
  2. Szkolenia BHP dla studentów

    Do przyszłej potencjalnej pracy szkolenie z zakresu bhp jest potrzebne.
  3. Ostatni tydzień
  4. To są dane osobowe. Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych danymi osobowymi są wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
  5. Word i excel są nielegalne?

    W wielkim szoku jestem. Chwilka pracy i da się zautomatyzować Exela więc nie rozumiem do końca.
  6. Wcześniej
  7. Drzwi el30 to dobre rozwiązanie. Sam miałem w firmie pożar i dzięki drzwiom nic się nikomu nie stało.
  8. Gaśnica a urządzenie gaśnicze?

    Zgadzam się z tym co powiedział Jan.
  9. program do zarządzania odzieżą roboczą

    W naszej firmie używamy program STER, którego producentem jest CIOP-PIB z Warszawy. Program spisuje się bardzo dobrze.
  10. Wymagania co do lokalu z żywnością "Na Wynos"

    Nigdzie nie ma w przepisach o trzech metrach czy łazienkach, bo to już są przepisy bhp. Najlepiej zapoznaj się z listą kontrolną sanepidu, wiele Ci wyjaśni. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują. Generalnie, jeżeli spełniasz podstawowe wymagania to wszytko będzie dobrze. Odnośnie foodtrucki też spełniają minimalne wymagania i jest dobrze. Kwestia łazienki - nie musi być. Umywalka już tak - bo musisz myć naczynia. Fooftracki mają np. wodę w specjalnych bańkach i tak myją sprzęt, itp.
  11. Wymagania co do lokalu z żywnością "Na Wynos"

    Tak rozumiem i ma Pan absolutną racje bo trzeba trzymać się zasad higieny żeby nie truć ludzi. Mi bardziej chodziło o wymagania co do lokalu, nie sprecyzowalem się wystarczająco za co przepraszam. Czy wysokość lokalu musi mieć ponad trzy metry, dwa wejścia, dwie łazienki, zaplecza i tym podobne. Pytam bo nie znalazłem podobnego tematu. Biorąc pod uwagę, food trucki które serwują jedzenie tylko na wynos i nie mają łazienki i mogą mieć pięć wewnątrz auta. To czy stacjonarny lokal ma takie wymagania jak lokal ogólno gastronomiczny. Pozdrawiam
  12. Wymagania co do lokalu z żywnością "Na Wynos"

    W przepisach o bezpieczeństwie żywności nie wyróżnia się lokali z klientami lub bez klientów (na wynos). Wymagania sanitarne są takie same dla wszystkich rodzajów działalności, gdzie odbywa się obróbka żywności.
  13. Witam, mam takie pytanie odnośnie wymogów do otwarcia małej gastronomii następującego typu. Mianowicie chodzi o pizzerie która serwowała by jedzenie tylko na wynos, skupiając się na dostawie a także na lokalnych odbiorach osobistych. W lokalu nie było by żadnych talerzy, sztućcy, szklanek czy kubków. Były by dwa lub trzy stoły jako poczekalnia i jak by ktoś chciał zjeść część pizzy powiedzmy na miejscu z pudełka. Czyli wszystko na wynos. Byłby piec elektryczny. Czy do takiego typu działalności wymogi co do lokalu są takie same jak w przypadku normalnej gastronomii? Dziękuję i pozdrawiam.
  14. Czujniki dymu i e- papieros

    2 lata temu , na studiach miałem do czynienia z czujkami pożarowymi, zarówno termicznymi jak i na dym. Żaden z nich nie wykrył oparów z e-papierosa, pomimo bezpośredniego wdmuchiwania do urządzenia.
  15. Robert, a z czego to wynika? Z jakiego przepisu? A jakie prawo i jaką wiedzę ma PIP nt moich umiejętności? Nie mogą mnie egzaminować podczas kontroli. Nie mają prawa.
  16. Nie pomylili sie - jak chcesz udowodnić swoje umiejetności do prowadzenia szkoleń - skoro nie masz żadnego papiórka ?? Co, chcesz zdawać każdorazowo egzamin - w trakcie kontroli PIP - a maja prawo zakwestionować twoje uprawnienia do prowadzenia szkoleń
  17. Robert, PIP chyba nadużył swoich uprawnień w tej kwestii. Albo tam było "coś" jeszcze nie tak albo to jakaś pomyłka.
  18. Edwardzie Nie do końca zamkniety - znam przypadki że PIP zakwestionowała uprawnienia do prowadzenia szkoleń osobom nie posiadajacym tzw. Kursu pedagogicznego - ludzie sie odwoływali od decyzji PIP - niestety przegrali - a szkolenia, które prowadzili zostały anulowane przez PIP.
  19. O to mi chodziło. Bo połowa tematu nie jest na temat. Dziękuję za wskazówki. Temat uważam za zamknięty.
  20. Edward... jakich podstaw?? Przecież nikt nie napisał w przepisach paragraf 1 - kurs pedagogiczny nie jest potrzebny
  21. Na pewno to Kopernik nie żyje. Edward: "....kto posiada wiedzę i umiejetności". To z rozporządzenia o szkoleniach. Ja nie znalazłem w "podstawach prawnych" sformułowania kurs pedagogiczny. Wg mnie: kurs nie jest potrzebny. Zadowolony? Komentarz (nie musisz czytać;)): jesli chodzi o kasę za kurs - rozumiem. Jeśli jesteś naprawdę dobry i czujesz "gadkę", znasz podstawy aktywizacji kursantów, techniki prezentacji itp - oszczędź sobie kursu. Jesli czujesz, że czegoś Ci brak -zrób kurs. Ale nie byle jaki (cudo w 6 godzin). Zainwestuj w Siebie, we własną firmę. Powodzenia.
  22. dzięki za wskazówki. Dużo nie na temat ale nie zaszkodzi. Czyli chcąc prowadzić szkolenia napewno nie jest potrzebny kurs pedagogiczny. Proszę o krótką i zwięzłą wypowiedź. Proszę o podanie podstaw prawnych.
  23. a ja jestem dokładnie odwrotnego zdania, będąc na własnej działalności obskakujesz głownie małe firmy i trzaskasz szkolenia, małe firmy mają w głębokim poważaniu systemy zarządzania i inne wynalazki, im mają grać papiery i mają być wszystkie kwity.Uważam że jak na prawdę chcesz się pobawić w różnorakie systemy, normy, polityki, procedury czy nowoczesne technologie i inne tego typu zabawki to tylko w dużych firmach.
  24. Potwierdzam to o czym koledzy i koleżanki piszą na tym forum: słuchać,słuchać i jeszcze raz słuchać starszych stażem w bhp. Mam takie szczęście ,że praktycznie zaraz po ukończeniu podyplomówki dostałem pracę w dużej firmie. Dzięki temu mogę uczyć się i zdobywać doświadczenie od osób z dużo większą wiedzą i przede wszystkim praktyką w zakresie bhp.Dlatego jeżeli ktoś chce rozpocząć pracę w tym zawodzie to tylko pod okiem doświadczonych bhpowców.
  25. Co zrobić aby zostać behapowcem

    Akurat Robercie miałem przyjemność i szczęście przez pierwsze dwa lata pracować pod okiem doświadczonego w zawodzie człowieka z 35 letnim stażem...on wprowadził mnie w tajniki a przy okazji ja robiłem odpowiednie wykształcenie...teraz pracuję zupełnie sam i radze sobie dobrze a w kasze nigdy nie daję sobie dmuchać...wyobraź sobie, że traktuję ten portal jako źródło cennej wiedzy i uważam, że warto sugerować się wskazówkami co niektórych ludzi tutaj ...nie powiem których bo w piórka obrośniecie...w dalszym ciągu utrzymuję kontakt z czlowiekiem, któremu najwięcej zawdzięczam. Na koniec wniosek - mimo, że mam 3 lata doświadczenia to jednak wykorzystałem dobrze ten czas i uważam, że jestem już przygotowany w pełni do tego by pracować w największych firmach... Piotrek - jak wpadniesz do Bolesławca to daj znać, przy kawie porozmawiamy o sprawach związanych z zawodem...ewentualnie jak będzie Ci zależało to damy sobie po razie...
  26. Arku! Ja tam urażony się nie czuję, ale jak do Bolesławca zajadę... Własna działalność od 1997 r...szmat czasu... Plusy i minusy były wielokrotnie omawiane. Podam sytuację: Firma "rodzinna" ok.80 osób. Chcesz dobrze, ale dyro jak mantra: Panie Piotrusiu fajne te pomysły ale wie Pan... No i PIP we firmie z mordą do dyra. A on na to: a to ku...wa mój behapowiec zawinił ! Ja go zwolnię, dawać palanta przed oblicze! No i opierdziel przy PIPowcu (aż sie inspektorowi żal zrobiło). A TY stoisz, słuchasz i nie wiesz: powiedzieć jak jest naprawdę, czy milczeć...I jak PIP poszedł to dyro: no wie Pan Panie Piotrusiu, musiałem ściemę walić... Tego na studiach nie uczą...
  27. "...czasami mam wrażenie, że z naszym zawodem robi się powoli to co ze środowiskiem prawników - byle nowego nie dopuścić" .... Arku Skad taki wniosek. Uswiadom sobie jedno. Np. pracowników w firmie jest 200 a behapowiec tylko jeden. Takich firm np. w twoim regionie jest 200, z tego ok 60% korzysta z usług zewnetrznej firmy BHP - a wiec ilu behapowców moze znaleźć prace na etacie - 80 osób - a nie 200 !!! i tu jest wąskie gardło a nie to,że nie dopuszcza sie młodych behapowców do zawodu. Poza tym nie co dzień duża liczba behapowców odchodzi z zawodu lub na emeryturę. - Troche sprawa sie wyczysci po 01.01.2013 r. ale to też bedzie jednorazowo. Druga sprawa - np. pracodawca do wyboru: zatrudnić behapowca z 15 letnim stażem i doswiadczeniem lub z 3 letnim stazem i doswiadczeniem. Jak myslisz , kogo wybierze ???? Widze,że jeszcze długa droga przed Tobą w celu poznania prawideł i specyfiki tego zawodu. Mam nadzieję, ze dasz sobie radę. Postepuj tak jak radzi takze Patryk- a bedzie dobrze, no i nie daj sobie "w kaszę dmuchać" -
  1. Załaduj więcej aktywności
×